BADEVÆRELSE

Sådan udvider du dit badeværelse

Mad og Boligs indretningseksperter giver råd til at udvide det lille badeværelse. Bor du i en beboelsesejendom, skal du være opmærksom på de byggetilladelser, der kræves for at kunne lave store ombygninger.

Hjælp til det lille badeværelse

Jeg har et badeværelse på størrelse med et skab. Der er et standardtoilet og en lillebitte håndvask, og så bader jeg i midten af det hele. Jeg kunne godt tænke mig at få en brusekabine integreret i det lille badeværelse eller ved at inddrage noget af køkkenet. Kan I give mig et forslag?

Line Marie

Kære Line Marie.

Jeg ved præcis, hvilke udfordringer der er ved et 'skabsbadeværelse'. Alt bliver vådt, man kan ikke tørre ordenligt af, støder enten panden eller bagen på, når man taber sæben osv. Et ordentligt bad kan helt sikkert øge livskvaliteten, samtidig betyder det også noget i en gensalgssituation.

Når et bad etableres eller ombygges i en beboelsesejendom, skal der foreligge både fuldmagt fra ejendommens og i nogle kommuner også fra underboens side. Der skal indhentes en byggetilladelse hos myndighederne, fordi løsninger i badeværelser er behæftet med mange muligheder for at skade ejendommens konstruktioner, hvis det ikke gøres korrekt. Det er en fordel at have en rådgiver til at fremskaffe de nødvendige beskrivelser, tegninger og godkendelser fra myndighederne, det kan godt ellers blive bøvlet.

Læs også: 5 tips til at personliggøre dit badeværelse!

Jeg vil foreslå, at du inddrager en lille bid af køkkenet og flytter en radiator og nogle skabe i den anledning. Brusenichen skal du placere til venstre i badeværelset, og du skal flytte håndvasken, så der bliver bedre passage. En skyde-brusevæg eller et badeforhæng vil være en fordel for at holde vandet i brusenicheområdet. Du skal have etableret mekanisk ventilation, og du må regne med, at der kommer udgifter til underboens loft, afhængig af hvordan VVS-installationerne ligger i ejendommen. Der findes både små håndvaske med blandingsbatteriet på siden af vasken, samt korte WC-stol-modeller, alternativt kan der vindes plads ved at have en cisterne integreret i en installationsvæg bag toilettet, som nu. Fordelen er, at du kan etablere en separat vådzone og evt. varme i gulvet, når der alligevel skal etableres et nyt støbt betongulv. Vådzoner i badeværelser skal være flisebeklædte, eller på anden måde lukkede overflader, som ikke kan optage fugt.

Mvh. Thomas Hjort, arkitekt maa, m3arkitekter.dk

Har du også et lille badeværelse? Her får du tips til, hvordan du bedst udnytter dit lille badeværelse!

Spørg arkitekterne til råds

Er du i tvivl om, hvordan badeværelset kan udvides, hvor væggen skal stå, eller hvordan du kan forvandle børneværelset til gæsteværelse, så spørg Mad & Boligs boligsagkyndige til råds. De kan hjælpe dig med kvalificerede råd og kreative løsninger på store og små udfordringer i din bolig. Send dit spørgsmål i en mail til [email protected]. Skriv brevkasse i emnefeltet. Mailen skal være vedhæftet plantegning og billeder i så høj opløsning som muligt. Plantegningen må godt være håndtegnet.

Om M3 arkitekter

Arkitekterne Thomas Hjort og Morten Dalsgaard og bygningskonstruktør Jesper Stensen driver tilsammen m3 arkitekter, der løser opgaver for private boligejere. Opgaver der spænder fra renoveringer til nybyggeri, fra tegninger til projektstyring.

Se galleri med badeværelser her:

Galleri med badeværelser