BOLIGGALLERI

Boliggalleri: Sommerhuset med det uendelige lys

Med udsigt over Sejerøbugten og et lysindfald, der ikke er til at overse, har Kirsten og Claus Bjarrum indrettet deres sommerhus helt enkelt.

Jeg tror, vi er lysnarkomaner. Det er jo lyset, som tegner rummene, giver møblerne karakter og får materialer og overflader til at leve, siger Claus Bjarrum om sit og ægtefællen, Kirsten Bjarrums, sommerhus ved Sejerøbugten i Nordvestsjælland.

Da parret for et par år siden overtog huset, der er bygget i 2002 og tegnet af arkitekterne Wernberg & Lambreth, lavede de nogle afgørende ændringer for at få lyset ind og styrke sammenhængen mellem naturen og boligen. Et eksempel er husets oprindelige småsprossede vinduer, der overalt er skiftet ud med nye, store ruder, der giver masser af lysindfald på tværs af alle rummene.

– Vi elsker at se, hvordan lyset farver rummene – koldt og sart en tidlig vintermorgen, og varmt og tungt efter en lang sommerdag, når solen farver vandet og himlen rød, fortæller Claus Bjarrum.

Kontakt med naturen

Adgang til naturen og rum til børnebørnene er to andre helt centrale punkter for Kirsten og Claus Bjarrum, når det gælder livet i sommerhuset.

– Det er naturoplevelsen, som betyder noget for os, og særligt det helt nære miljø, hvor vi fra husets opholdsrum og værelser er i direkte kontakt med naturen, siger Claus Bjarrum.

Fra hele husets sydvestside er der en storslået udsigt over Sejerøbugten, og ægteparret bruger huset hele året rundt – som alternativ til deres bybolig på Holmen i København.

SE OGSÅ: Træhus med afslappet luksus

Plads til liv

I husets store højloftede køkken-alrum er sofaen placeret, så man frit kan nyde den store vilde grund og havudsigten, og der er rum til, at mange aktiviteter kan finde sted på samme tid.

Plads er der også rundt om spisebordet i køkkenafdelingen til, at venner, børn og børnebørn kan nyde fællesskabet under madlavningen.

– Indretningen i huset er gjort så afslappet som muligt. Det vigtigste er god plads. Møblering og indretning anslår en stemning, som stimulerer det gode samvær – eller hyggen – om man vil. Det er her, det store bord og sofaen rigtigt kommer til deres ret, fortæller Claus Bjarrum.

Husets fritliggende bjælker er med til at øge fornemmelsen af luft og rum, og ligesom husets hjemmetegnede køkken i krydsfiner er de blevet behandlet med hvidolie. Det lyse og luftige udtryk understøttes af husets møbler og øvrige interiør, der er stringent, uden det får sommerhuset til at virke tomt og kedeligt.

– Vi er ikke så meget til nips og mange ting. Vi kan godt lide, når man sammenstiller det moderne – som udtryk for en nutidig tankegang – med noget helt klassisk og traditionelt. Det skaber spænding og kontrast, både når det gælder møbleringen og sommerhusets forskellige rum, mener Claus Bjarrum.

Boliggalleri: Sommerhus med naturens lys som pejlemærke

Her bor: Kirsten Bjarrum, lærer, og Claus Bjarrum, arkitekt.
Bolig: Sommerhus på 120 m² 
ved Lumsås i Odsherred.
Stil: Enkel og luftig med fokus på lys og naturmaterialer.

En nem måde at åbne op i stuen og give udsyn til udearealerne er at placere sofaen midt i rummet – i stedet for op ad væggen – med front mod vinduet. Flagermusstolen er fundet i Paris for 30 år siden.

Med en bred terrasse i hele husets længde bliver der både plads til at nyde udsigten fra liggestolene og andre mindre stillesiddende aktiviteter.

Claus Bjarrum har selv tegnet sommerhusets køkken, der er bygget i krydsfiner. Plader af krydsfiner er et både let og elastisk materiale fremstillet af flere lag finer limet sammen med krydsende årer.

Lad køkkenelementer og vægge være i samme lyse toner. På den måde kommer køkkenet til at synes større og mere luftigt. Det hvidolierede køkken i krydsfiner er designet af Claus Bjarrum selv.

Hæng to lamper over spisebordet, hvis du vil understøtte fornemmelsen af langbord. Bordet i krydsfiner med sprøjtemalede stålben har Claus Bjarrum selv designet. Spisebordsstolene er Børge Mogensens J39 – eller Folkestolen – fra Mogensens tid som leder af FDB's møbeltegnestue.

Brug lette, lyse gardiner, hvis du gerne vil skærme lidt af, men ikke vil undvære lyset udefra.

Med en rude øverst i væggen mellem de forholdsvis små soveværelser rejser lyset på tværs af rummene og får dem til at virke større.

En enkelt farvet vase og lidt varme naturmaterialer er alt, der skal til, for at et ellers køligt rum får varmen, uden du behøver at gå på kompromis med den enkle indretning.

Mere inspiration?

Vil du se flere sommerhuse? Så se dette sommerhus med blålige toner.