SPISESTUE

35 lamper over dit spisebord

Det er ret praktisk at kunne se, hvad du spiser, men hvilken lampe passer bedst over dit spisebord? Vi har fundet 35 spisestuer med markante lamper.

Spisestuen er ikke bare et bord med stole men en væsentlig del af dit hjem, og det må din lampe gerne afspejle. Ofte er spisestuen familiens samlingspunkt. Det er her vi spiser, får talt sammen, laver lektier eller arbejder og mødes med venner ud på de små timer. Derfor er din lampe over spisebordet med til at sætte den rette stemning. Og den er med til at understrege eller tviste resten af din indretning.

SE OGSÅ: 25 lamper til boligen

Uanset om du er til en, to eller tre lamper på rad, kan du som udgangspunkt se på, hvordan dit spisebord står, og om du flytter rundt på det. Måske har du udtræksplader og brug for en længere bordplade indimellem, og her vil det være smart med en eller flere lamper på skinne, så du kan justere dem. Pas på med at hænge dem alt for langt fra hinanden, da de skal fungere som en helhed, selvom de er hængt op hver for sig. Hvis du vælger flere lamper, kan de også fremhæve, hvor langt dit bord er, mens en enkelt centrerer lyset over midten.

Lamper skifter stil

Din lampe kan nemt ændre din stil eller dreje den i en anden retning, hvis du vil have din spisestue til at være mere industriel, elegant eller noget tredje. Her gælder det om at se på, hvilke møbler du ellers har og vælge en lampe, der både tilføjer noget nyt, men ikke stikker helt ud fra resten af indretningen.

SE OGSÅ: 15 lamper du kan pifte hjemmet op med

Hvis du har et lidt anonymt spisebord, kan din lampe godt skeje ud, og for få penge kan du hurtigt skifte den ud, hvis du har lyst til forandring. Lav et moodboard for at se, om den nye lampe vil passe ind, og hvilke andre elementer du kan tilføje din spisestue for at få din stil i den ønskede retning. Måske skal du have hjælp fra nye lysestager, en vase eller et nyt gulvtæppe, inden helheden er på plads, eller måske gælder det om at skrælle alt for meget nips væk, så dit spisebord, stole og lampe får mere fokus i rummet, alt efter hvilken lampe du vælger, og hvilken stil du i forvejen har.

En farvet lampe kan være med til at lade en rød tråd gå igen fra spisestuen til dagligstuen, hvis du bruger den samme farve på fx puder eller i malerier. Blot enkelte farveklatter i hvert rum er med til at give en fin stemning og samle indtrykket. Det samme gælder, hvis du vælger en lampe i metal. Har du fx mange messingting, kan de se flot ud med en stor lampe i messing over spisebordet.

Klassiske og personlige lamper

Klassiske lamper sætter du dig sjældent galt til bords med, og en PH−lampe eller lampe fra le Klint eller Louis Poulsen holder værdien i mange år. De understreger en stil præget af klassik design og god kvalitet, og en af grundene til, at de er blevet klassikere, er desuden, at de kan sættes sammen med mange andre møbler. En PH−lampe skifter karakter, alt efter hvilken indretning den er omgivet af, så du kan bruge den i mange år, selvom du undervejs skifter stil, bolig og møbler.

7 klassiske lamper, du stadig kan købe

Har du mere lyst til at få lys fra lamper, der ikke hænger i lige så mange hjem som klassikerne, så gå efter mere ukendte designere eller sæt din belysning sammen af flere forskellige lamper. Det giver et personligt udtryk, og hvis du holder dig til fx pendler i glas i forskellige farver, bliver udtrykket ikke for rodet. Du kan sagtens finde billige lamper, der er topmoderne lige nu, men som måske vil være lidt for tidstypiske om nogle år. Hvis du har valgt at sætte nogle små lampeskærme sammen over spisebordet, kan du senere dele dem ud på flere rum, så de får ny værdi på børneværelset, i et hjørne i gangen eller hængende over dit sengebord.

Hæng din lampe rigtigt

Når du har fundet ud af, hvilken lampe du vil have, så tænk over selve lyset. Hvis du hænger den for højt, kan det skære i øjnene  og det er ikke rart at have udsyn til en skarp pære. Hænger du den for lavt, får du ikke nok lys i rummet, og lampen suger al opmærksomheden ned mod bordpladen. Sæt dig til rette omkring spisebordet og tænk på, at forskellige familiemedlemmer ikke er lige høje, inden du justerer ledningen endeligt.

SE OGSÅ: Boliggalleri: 25 spisestuer

Det er også en smart idé at få sat lysdæmper på, så du under middagen og arbejdet kan få mere lys, mens du kan skrue ned resten af aftenen, eller hvis du vil dække bord med mange stearinlys. Det koster ikke meget at skifte stikkontakten, og hvis det skal være ekstra mageligt, kan du købe pærer, du kan styre fra en app, så du fra sofaen kan regulere lysstyrken.

Vi har samlet inspiration fra 35 forskellige spisestuer, der er indrettet med en markant lampe over spisebordet, som alle tilføjer noget ekstra.

35 lamper over dit spisebord

35 lamper over dit spisebord