
Bordpynten er ofte den sidste finish på din borddækning, der er med til at skabe en stemning og give ekstra liv til tallerkenerne og resten af dit service. I første omgang gælder det selvfølgelig om at skabe en smuk borddækning i sig selv, da bordpynten ofte bliver fjernet under spisningen, og her er stofservietter også med til at give din borddækning lidt ekstra.
Læs også: Borddækning - 13 bordkort til festen
Sæt også gerne nyt og gammelt, enkelt og rustikt service sammen, så fx stilrene tallerkener bliver sat sammen med gammelt sølvbestik, eller krystalglassene får selskab af en hørdug eller sat direkte på bordet, hvis du har en flot bordplade.
Når det gælder om at pynte bordet, skal der ofte ikke så meget til. Ud over friske blomster i en stor vase eller flere mindre, kan du pynte hver enkelt plads, så din borddækning får et samlet udtryk. Gå på jagt i naturen efter små grene og kviste – de skal helst ikke være længere end selve tallerkenen. Til jul er det oplagt at bruge grankogler og kviste fra nåletræer, og en enkelt af hver er ofte nok. Du kan også lade den naturlige pynt sprede sig ned langs midten af bordet, hvis der er plads.
Læs også: Takt og tone om borddækning
Om foråret og sommeren, hvor naturen og butikkerne bugner af blomster, gælder det bare at om at finde nogle, der passer til din stil og farver på resten af borddækningen. Læg en enkelt blomst på hver tallerken, eller saml et par stykker med tynde stængler med en lille snor om. Gode blomster er nogle med stængler fri for blade – og uden torne – såsom franske anemoner, fresiaer, tulipaner og ranunkler.
Vi har fundet 17 fine borddækninger i galleriet herunder, hvor naturen pynter på tallerkenen. Se dem i galleriet herunder.
Ranunkler, franske anemoner og andre blomster med kraftig stængel uden blade er både smukke og nemme at pynte med.
Anders Schønnemann
Vil du have lidt farve i din bordpynt, så vær ikke bange for at pynte med nogle dekorative blomster.
Kira Brandt
En enkelt kvist på tallerkenen. Det behøver ikke være så avanceret!
Du kan også lægge lidt naturligt pynt ved siden af bestikket.
Anders Schønnemann
Mynte spreder sig hurtigt, så du kan med fordel dyrke din kommende bordpynt selv - og så kan gæsterne selv plukke blade til vandglasset.
Lars Ranek
Hvorfor ikke gøre pynten spiselig. Krydderurter er oplagte - og dine gæster kan selv bruge dem som drys senere.
Columbus Leth
En smuk magnoliegren på bordet skaber forårstemning.
Columbus Leth
Jo mere rustik eller "fyldt" din borddækning er, des mere enkel skal pynten være.
Anders Schønnemann
Understreg det japanske tema med en kirsebærgren.
Columbus Leth
Bind en lille buket af forskellige grønne kviste. Til jul er gran og andet stedsegrønt oplagt.
Sisters Agency
Du kan ofte finde lærkegrene nær havet.
Charlotte Schmidt Olsen
Olivengrene er nemme at få fat i og passer godt til en middag med franske toner.
Anders Schønnemann
Kogler er nemme at få fat i, og du kan desuden strø dem ud over bordet eller samle dem i gennemsigtige vaser for at lade den naturlige pynt fortsætte i resten af borddækningen.
Frederikke Heiberg
En antydning af jul. En enkelt fyrkvist er flot til en nordisk borddækning.
Charlotte Schmidt Olsen
Kristtjørn, fyr, gran og eukalyptus er alle gode som grønne grene på bordpynten.
Sisters Agency
Hvis du har bestikket samlet på tallerkenen, kan det se mindre rodet ud med blomsterne eller grenene ved siden af.
Columbus Leth
En enkelt æblegren ser flot ud til en enkel og rustik borddækning.
Columbus Leth
Hvis du også har bordkort, så hold dig til enkel pynt.
Birgitta Wolfgang Drejer