Annonce
Sådan gør du haven sommerklar
TRENDS & NYHEDER

5 tips til at gøre din have sommerklar

Gør haven klar i foråret, så du kan nyde synet hele sommeren. Vi giver dig her 5 tips til, hvordan du gør haven klar til sommer.

Når foråret banker på døren, er det tid til at kigge ud mod haven.

Ukrudtet skal fjernes, græsplænen skal gøres klar, og roserne skal trimmes. Vi giver dig her 5 tips til havearbejdet i foråret.

Plej haveredskaberne

Selvom du har havegrej af god kvalitet, har det brug for at blive vedligeholdt. Det er vigtigt, at du rengør haveredskaberne, hver gang de har været i brug.

Du kan bruge en diamantfil til fx beskæresakse, grensakse og heksesakse, så de bliver skarpe igen. Er der brug for det, kan du give skruerne olie, så redskaberne igen fungerer fint. 

Fjern ukrudt

Jo tidligere du kommer i gang med at fjerne ukrudt, jo lettere er det at bekæmpe det. De nye ukrudstplanter kan du nemt fjerne med hænderne, mens flerårige ukrudtsplanter som fx skvalderkål kræver, at du graver hele roden op.

Havearbejdet bliver lidt sjovere, hvis du har det rigtige udstyr. Udover et rensejern, der kan rense for ukrudt i de små bede, kan dette mælkebøttejern fra Fiskars også være yderst nyttigt. Mælkebøttejernets spyd frigør roden dybt i jorden, så du kan du få en perfekt græsplæne helt uden ukrudt.

TIP! Jorden må gerne være kold og våd, så kan du nemt få roden med, når du luger ukrudt.

Gør græsplænen klar

Græsplænen har også brug for lidt opmærksomhed i foråret. Fjern døde blade fra græsplænen med en løvrive, så græssets rødder kan få luft. 

Du skal også fjerne mos fra græsset, hvilket du gør bedst med en plænelufter. Græsplænen kan godt se lidt 'rodet' ud bagefter, men resultatet bliver godt. Brug en plænelufter med hærdede kniv såsom den her fra Fiskars.

Beskæring blomster og træer

Har du træer i haven, kan du beskære dem, hvis grenene er visne, angrebet af sygdomme, eller hvis du ønsker at vedligeholde formen på træet. Når du beskærer frugttræer, øger du chancen for at få større frugter.

Roser har også godt af at få en tur med grensaksen. Klip rosenbuskene ned til 10-20 centimeter, hvis du ønsker en busk, hvor roserne sidder tæt på hinanden. Vil du hellere have en stor, luftig busk, så lad grene være en del længere.

TIP! Klip lige over blomsterknoppen, så du undgår at få en død gren oven over blomsten. 

Når det kommer til stauder, kan du klippe de visne stauder ned og lægge stænglerne i bedet - på den måde får planterne næring.

Brug fx den her Fiskars grensaks i kvalitetsstål, som nemt klipper grene over, uden at du skal bruge mange kræfter.

Plant nye blomster og træer

Udvælg nogle blomster og evt. træer, som du vil plante i foråret. Stedsegrønne buske eller træer kan passende plantes i foråret, da de godt kan tørre ud om sommeren eller vinteren.

Af forårsblomster du kan plante, er der blandt andet hornviol og stedmoderblomst, der kan tåle en del kulde. Er der hård kulde, kan du i starten beskytte blomsterne ved at dække dem til eller stille dem ind i et drivhus, hvis du har et.

Skal du plante et træ i potte, så start med at grave et et dybt hul. Når du sætter træet ned i hullet, skal overfladen i potten være på samme højdeniveau som jorden i haven. Tag derefter træet ud af potten.

Brug din spade til at løsne de nederste rødder, så er træet klar til at blive plantet. Husk at træde jorden ned et par gange, så den bliver fast. 

Til plantningen du kan du bruge Fiskars' havespade, som er en klassiker blandt haveredskaberne. Du kan både bruge den til gravning, plantning, opgravning af planter og afskrælning af græstørv.

Du kan læse mere om Fiskars' haveredskaber her!

 

Læs mere om: