Annonce
TRENDS & NYHEDER

Sådan får du æbler i træerne

Se her, hvordan du får succes med dit æbletræ. Med det rigtige udstyr og gode tips bliver du hjulpet godt på vej!

Det er lykken at have et æbletræ i haven, men det skal også passes og plejes, så frugterne kan vokse sig store og flotte. 

Vi guider dig her til, hvordan du sikrer dig en god æblehøst.

Hvilket æbletræ skal jeg vælge?

De fleste æbletræer har brug for at blive bestøvet af et andet æbletræ for at få frugter. Du kan også købe et familieæbletræ, hvor de forskellige sorter på træet poder hinanden. Dette træ er ideelt, hvis du kun skal have et enkelt æbletræ i haven.

Køber du et æbletræ, der ikke er selvbestøvende, skal du huske at tjekke, hvilken type æbletræ det kan bestøves af.

Bor du i et område med mange haver, kan de mange forskellige frugttræer bestøve hinanden, hvis de er tæt på.

Hvordan får jeg æblerne til at vokse?

VANDING: Det første år skal æbletræet vandes ugentligt, også selvom jorden er fugtig. Vand med meget vand ad gangen, omkring 1-2 spande, så de nederste rødder søger nedad. Ellers sætter træets rødder sig i den øverste del af jorden og er dermed mere udsatte, når vejret er tørt. Når æbletræet er lidt ældre, skal det kun vandes i tørre perioder.

BESKÆRING: Æbletræet skal beskæres hver år, hvis du vil sikre mange, perfekte æbler. Når du beskærer æbletræet, kommer der luft mellem grenene, og du undgår dermed sygdomme. Klip de grene af, der har sygdomstegn eller som står lige op i luften. De vandrette grene forneden skal du beholde, da de bliver tynget af frugter senere hen, og så er de nemme at plukke. 

Du skal beholde både gamle og nye grene, så frugthøsten er sikret for de næste år. Husk, at grene med blomsterknopper giver frugter.

Til beskæringen skal du bruge:

  • Fiskars beskæresaks

Denne beskæresaks er særligt god, fordi den er lavet i kvalitetsstål, klippekraften er op til 3,5 gange større sammenlignet med andre standardløsninger, og så bruger du færre kræfter på at klippe grenen over.

  • Fiskars grensaks

Grensaksen er effektiv til hårdt og tørt træ, der er op til 5,5 cm tykt. Du kan nemt få fat i de øverste grene takket være det lange skaft og det buede blad. 

UKRUDT: Det er vigtigt, at jorden omkring træet er ryddet for ukrudt og græs de første år, så det kan gro i fred og ro uden at skulle konkurre om næring. Lav en ring af jord på omkring 1 m2 rundt om æbletræet, så får det ikke problemer med at vokse.

Du kan læse mere om Fiskars' haveredskaber her!

Læs mere om: