Flæskesteg med laurbær, havsalt og timian
OPSKRIFTER

Flæskesteg med laurbær, havsalt og timian

Denne opskrift på flæskesteg med laurbær, havsalt og timian sikrer dig, at du får smagfuld flæskesteg med sprøde svær.

Lige siden danskerne fik jernkomfur i slutningen af 1800-tallet, har den klassiske flæskesteg haft en central plads på de fleste danske juleborde.

Ifølge Caroline Nyvang, der er forsker og cand.mag. fra Københavns Universitet, var kød med masser af fedt noget helt særligt i gamle dage, da man mente, at det gav maden smag.

Blandt andet derfor valgte mange at gemme den fede flæskesteg til særlige begivenheder som juleaften.

I dag er det andestegen, der indtager førstepladsen for, hvad de fleste danskere spiser til jul, men sådan har det ikke altid været.

I begyndelsen blev anden kun spist af det finere bogerskab, mens resten af den almene befolkning fik flæskesteg juleaften - derfor anses flæskestegen den dag i dag stadig for at være den mest traditionelle julespise i Danmark.

Flæskesteg er dog ingenting uden det rette tilbehør.

Derfor spiser vi flæskesteg

Svaret på, hvorfor de fleste spiser and frem for flæskesteg juleaften ligger måske i, at and ofte kun kommer på bordet, når dagene bliver kortere og vejret koldere.

Mens flæskesteg er noget, mange spiser hele året rundt. Med denne opskrift på flæskesteg går du derfor ikke helt galt i byen - ligemeget om du skal bruge denne klassiske flæskesteg som en del af din sommermenu eller julemenu. 

Har du brug for inspiration til, hvordan du kan bruge resterne af din flæskesteg fra julemiddagen, så tag et kig på denne lille flæskestegsburger med stor smag. 

Opskrift på flæskesteg med laurbær, havsalt og timian 

Antal: 6 personer

Det skal du bruge for at lave flæskesteg med laurbær, halvsalt og timian 

  • 1 kg flæskesteg (kam med svær, gerne med ben på)
  • Groft salt
  • 10-15 laurbærblade
  • Havsalt
  • Friskkværnet peber 

sådan laver du flæskesteg med laurbær, havsalt og timian 

  1. Tjek, at sværen er ridset helt ned til kødet over det hele – er den ikke det, må du selv i gang med en skarp kniv eller en hobbykniv og ridse med ½ centimeters mellemrum. 
  2. Gnid sværene på kamstegen med en fugtig hånd og masser af groft salt, og stik laurbærbladene ned imellem sværene.
  3. Placér stegen med sværen opad på en rist. 
  4. Steg flæskestegen i en forvarmet ovn på 180° i 65-70 minutter, indtil sværene bliver rigtig sprøde.
  5. Tag stegen ud af ovnen, og lad den hvile i 10-15 minutter, inden du skærer benet af, og den skæres i skiver og serveres sammen med and, sauce, kartofler og rødkål.

TIP! Vand på svær gør, at saltet bliver hængende, og så er det samtidig med til at 'koge' sværene i begyndelsen af stegetiden, så de senere kan blive dejlig sprøde.


19 slags tilbehør til flæskestegen...

Flæskesteg: Tilbehør til sommer og vinter