VIN MED MERE

Grillfavoritter

Vine fra Chile er blevet en favorit, især til grill og kraftig mad. Vi har mødt den ambitiøse familie Errazuriz.

For blot en generation siden var vin fra Chile allerhøjst et sært kuriosum i denne del af verden. I dag er sydamerikanske vine manges foretrukne vin til hverdag, og særligt i grillsæsonen er der bud efter de robuste vine. Vi tog til Chile for at se, hvad der satte vinbølgen fra Sydamerika i gang.

Det hele begyndte på en vingård i Aconcaguadalen, der denne forårsdag i september fremtræder med duftende blåregn over de hvide mure og piblende grønne spirer på vinstokke og marker. Her begyndte eventyret om Errazuriz, et navn mange kender som et vinmærke.

Maximiano Errazuriz var i 1800-tallet en af Chiles mange tidlige iværksættere, og han arbejdede med alt, der kunne give penge. Slægtsnavnet blev firmanavn i 1870, hvor de første Cabernet Sauvignon-, Merlot-, Sauvignon Blanc- og Chardonnay-druer var begyndt at skyde op af Errazuriz' jorder.

Maximiano havde netop været på en lang rejse til Europa for at komme sig oven på sin unge kone Amalias tragiske død, og han havde inspiration med hjem.

Revolutionen
Vinene blev forbedret i årene derefter, men langt over grænserne kom de sjældent. Under Allende-styret for 50 år siden bliver Errazuriz' store jordbesiddelser nationaliseret og delt op. Vinmarkerne dyrkes stadig, men af andre, og da Allende styrtes ved et blodigt kup, og en militærjunta overtager styret i Chile, samles størstedelen af de enorme jordbesiddelser igen.

Nogle af dem dog for at blive solgt fra, og vinproduktionen overtages af en slægtning af familien, den entreprenante vinelsker og polospiller med engelske aner ved navn Alfonso Chadwick.

Hans søn Eduardo, som driver Errazuriz i dag, skulle blive manden, det endelig lykkedes at give chilensk vin et gennembrud i Europa. Det er ikke engang 10 år siden.

Berlin-smagningen
Den 23. januar 2004 betragter den chilenske vinbranche som en historisk dato, for den dag fik chilensk vin det gennembrud, som de californiske vine havde fået i 1976 ved en legendarisk smagning i Paris. Ved en international vinsmagning i Berlin, der samlede vinkendere og skribenter fra hele Europa, blev seks chilenske vine præsenteret sammen med seks franske og seks italienske.

Eduardo Chadwick havde arbejdet frem mod dette øjeblik og præsenterede vinhusets to signaturvine fra 2000 og 2001, hhv. Vinedo Chadwick, Seña og Don Maximiano Founders Reserve til blindsmagningen. Og sandelig om ikke Errazuriz-vinene blev kåret som de bedste. Seña, der var fremstillet i samarbejde med Mondavi fra Californien, fik andenpladsen, og Don Maximiano Founders Reserve blev nr. 1.


De gamle vinkældre fra 1906 rummer stadig
de ædleste af Errazuriz' vine. Nogle af lokalerne
er også indrettet til repræsentation
.


Smagningen fik en del omtale, og vinskribenterne tøvede ikke med at kalde begivenheden for en milepæl for chilensk vin. Og pludselig var der afsætning på chilensk vin til europæiske middagsborde.

I dag eksporteres størstedelen af vinproduktionen, men i de smukke vinkældre under den gamle vingård ligger de særlige flasker, som har fået lov at blive hjemme. De er velforvaret i de solide kældre fra 1906 - de oprindelige gik til i jordskælv.
Edouardo Chadwick er i dag mr. Wine i Chile, og han har modtaget en række priser og hædersbevisninger for sin indsats for chilensk vin.

Bæredygtigheden
Efter anerkendelsen i Europa og det efterfølgende eksportboom er målet for den supermoderne vingård nu at skabe en bæredygtig vinproduktion på højt niveau. Marcela Monsalves er kælderbestyrer, og hun står blandt andet for de mange vinsmagninger, som afholdes for branchen, indkøbere m.fl . på vingården.

Hun viser omkring på vingården, der er en helt moderne arkitektonisk oplevelse ved siden af de gamle hvide bygninger over vinkældrene. I lyse og spændstige rum står den nye vinpresse, der anvender tyngdekraften til at presse saften af druerne. Druesaften opbevares i 10.000 liters tanke, inden den gæres og forarbejdes til vin. Der er på ingen måde tale om mikroproduktion, men om en eksportvare med en god historie.

Vi har testet vine til grillen. Se mere her

Læs mere om: