JULEBOLIGER

Boliggalleri: Afdæmpet julehjem i Aalborg

I herskabslejligheden i Aalborg byder julen hverken på grantræ eller rødt. I stedet er lejligheden pyntet med planter og farver, der passer til lejlighedens øvrige stil og interiør.

Der er ikke meget rødt over julen hjemme hos Anitta Antonsen og Mikkel Nielsen, og gran står det også sparsomt til med. Årets juletræ er ganske utraditionelt et lykkekastanjetræ, og pynten, der pryder både træet og resten af boligen, er holdt i farverne sort, sølv og guld. 

– I år er det alternativt. Der kommer ingen børn juleaften, og derfor synes jeg, at det er skønt med pynt, der klæder stilen herhjemme, i stedet for den klassiske julepynt, hvor man til sidst nærmest går og glæder sig til, at det hele er pakket i kasser igen og sat tilbage på loftet, fortæller Anitta Antonsen.

Sanselig jul

Højtiden handler nemlig ikke kun om pynt. Anitta Antonsen forbinder i højere grad julen med den sanselighed og stemning, der skabes med lys og dufte.

– Jeg elsker alle mine lanterner. Typisk er de ikke tændt, men når vi når oktober og de mørke tider, begynder jeg at tænde op. Og så ved jeg, at julen er på vej. 
Ild i biopejsen og store stager på bordene bidrager til stemningen, og duften af jul er med til at fuldende sceneriet. 

– For mig er nelliker og mandariner lig med jul, og de ligger altid fremme hele december, så jeg og gæster kan gå og hapse og nyde de dejlige dufte, siger Anitta Antonsen. 

Marokkanske detaljer

Ud over gulvets klynge af farverige lanterner pynter rustikke messingstager på spisebordet, og på et bord i mellemstuen står håndmalede mønstrede fade – alt sammen fra Marokko. Det er med til at bløde den ellers stramme nordiske stil op og give hjemmet kant. 

– Den klassiske lejlighed med sildebensparket og smukke stukdetaljer var simpelthen blevet for kedelig, hvis vores stil var for perfekt og lige efter bogen, mener Anitta Antonsen, der i det hele taget godt kan lide at gå lidt imod strømmen. Næste år bliver julen nok klassisk rød og med et juletræ i gran igen – for der kommer børn og børnebørn hjem for at fejre jul i de herskabelige aalborgensiske rammer.

Boliggalleri: Afdæmpet julehjem i Aalborg

Boliggalleri: Jul uden gran

Læs mere om: