JULEBOLIGER

Boliggalleri: Cathrine de Lichtenbergs juleeventyr

Julen hos Cathrine og Anders de Lichtenberg må gerne ligne barndommens drømmejul. Samtidig kan parret godt lide at give traditionerne kant, så den nutidige jul bliver både sprælsk og eventyrlig.

Eventyrlig og barnlig kalder Cathrine de Lichtenberg selv sin jul. Som når gamle kugler hænger side om side med en glaszebra på træet.

Julen har altid haft et særligt præg for Cathrines de Lichtenberg. Specielt har den overdådige jul hos mormoren smittet.

– Julen hos min mormor har i alle årene involveret mere end 500 nisser og et væld af juleornamenter. Selvom min smag i dag er anderledes, og selvom julenisser ikke er en del af mit voksne univers, er den barnlige følelse af overflod, overdådighed og især det, at alt er tilladt, blevet en del af min juleglæde, fortæller hun.

SE OGSÅ: Decemberhjem med traditioner

Blåviolette nuancer

Huset på Frederiksberg er fra 1898, og den klassiske arkitektur forsøger Cathrine de Lichtenberg at lege med. Både til hverdag og jul. Stemningen fra barndommen har hun ført videre i pynten, der blandt andet består af farvede julekugler, kæmpe glasbolsjer, granguirlander i vinduerne og bordopdækning i blå og violette toner.

De utraditionelle blålilla nuancer er i år gennemgående både som julepynt og i dekorationer.

– Vi har været udstationeret i Afrika, og jeg har taget masser af den afrikanske frimodighed og dekorationsglæde med mig hjem i vores danske hus. Lige præcis julen er min yndlingstid, for her er der mulighed for store dekorative armbevægelser og plads til at tilføre noget barnligt og eventyrligt.

Den store kage-bage-dag

Det er anden gang, parret skal holde jul i huset, og en af de ting, Cathrine de Lichtenberg ønsker at holde i hævd, er traditionen med at bage. Hun beskriver selv bageriet som et sted, hvor 'vild og uhæmmet barndomsglæde var vigtigste dagsorden'.

– Som børn var alle vi kusiner og fætre inviteret til julebag hos min mormor. Min morfar var bager, og der var i huset tradition for at dyrke jule-kage-bage-disciplinen. Vi unger fik hver sin dej, som sikkert var produceret i forvejen, og fik lov til at boltre os med dej og mel. Det var en frydefuld dag, og på en eller anden måde lykkedes det min mormor at facilitere processen med unger og kager, så alt gik op i en højere helhed, husker hun.

Hele december er fuld af arrangementer. I Cathrine og Anders de Lichtenbergs familier er der forskellige adventstraditioner, men parret har formået at kombinere dem, og juleaften samles de alle på Frederiksberg.

SE OGSÅ: Julevillaen med de 6 grantræer

BOLIGGALLERI: BARNDOMMENS EVENTYR

Barndommens eventyr

Læs mere om: