KREATIV JUL

Adventskrans formet som en lysende halvmåde

Der er mange måder at lave adventskranse på. Denne fremgangsmåde viser dig, hvordan du laver en adventskrans, der er formet som en halvmåne.

Juletiden er en tid, hvor mange springer ud i små gør-det-selv projekter, og det at lave sin egen adventskrans til jul er derfor ingen undtagelse.

Det er i virkeligheden kun fantasien, der sætter grænser for, hvordan adventskransen kan se ud. Det vigtigste er bare, at du har et lys, du kan tænde – et for hver af de fire søndage i advent. 

Der er dog forskel på, om folk vælger at brænde hvert lys ned hver søndag, eller venter med at brænde dem helt ned, så alle fire lys er tændt på samme tid den fjerde og sidste søndag.  

Hvorfor har vi en adventskrans?

Som så mange af de andre traditioner vi har til jul, er advent endnu en tradition, der stammer fra kristendommen. Et nyt kirkeår begynder ved første søndag i advent, hvor også nedtællingen til Jesu fødsel begynder. 

Der er altid fire søndage i advent, som hvert år ligger inden den 25. december, hvilket også betyder, at den første søndag i advent nogle gange falder på en af de sidste dage i november.

For de fleste er første søndag i advent et symbol på, at julen for alvor er i gang, og jo før man kan tænde det første lys i adventskransen, jo bedre er det.

Se også denne dobbelt adventskrans! 

Selve traditionen med at tænde lys i en hjemmelavet adventskrans er dog en noget nyere tradition, der egentlig ikke har en direkte kobling til kristendommen.

For mange er adventskransen lig med hygge og varme i juletiden, men i virkeligheden er traditionen opstået efter Danmarks besættelse, da lys-symbolikken fik sin store betydning. 

Tid til forandring 

De fleste adventskranse består af en rund krans med grangrene og 4 kronelys eller bloklys. Trænger du til en adventskrans med et nyt udtryk, er denne halvmåneformede adventskrans et godt bud. 

For at skifte de klassiske lys ud kan du gå i gemmerne og finde gamle glas, du kan bruge til lygterne. Måske et gammelt glas, der har været oliven, kapers eller pesto i.   

Giv lysene lidt ekstra spillerum ved at hænge små spejle på, der reflekterer det. Du kan sagtens bruge sølvfarvede julekugler for at få samme spejlfornemmelse. 

Kransen må gerne se hjemmelavet ud. Det gør ikke noget, at den er lidt skæv, og ved at binde gran på fra hver ende bliver kransen pjusket og levende i hver ende af halvmånen. 

Adventskrans formet som en lysende halvmåne 

Det skal du bruge: 

 • Kraftig ståltråd 
 • Almindelig ståltråd 
 • Gran 
 • Julepynt i spejl og glas 
 • 4 små lygteglas
 • 4 fyrfadslys
 • Snor til ophæng

Sådan gør du:  

 1. Start med at forme en halvmåne i den kraftige ståltråd. 
 2. Bind derefter gran på med almindelig ståltråd. Start først i den ene ende af ståltrådsformen, og bind ind mod midten, hvor du slutter. 
 3. Bind derefter gran på fra den anden ende af ståltrådsformen, og slut igen på midten. 
 4. Hæng kransen op, og pynt først med lygteglassene og dernæst med julepynten - begge dele med almindelig ståltråd. 

Adventskrans formet som en lysende halvmåne