OPSKRIFTER

Konfekt-julekage

Få her opskriften på en rigtig julekage, som kan erstatte den traditionelle konfekt. Den indeholder nemlig alle de gode og julede smagsindtryk som appelsin, nellike og kanel og mandel.

Opskrift på konfekt-julekage

10-12 personer

200 g tørrede abrikoser
200 g rosiner
100 g syltet appelsinskal eller sukat
150 g svesker
150 g tørrede tranebær
1¼ dl calvados
250 g smør
500 g rørsukker
6 æg
300 g hvedemel
1 vaniljestang
½ tsk stødt nellike
1 tsk stødt ingefær
1 tsk kanel
½ tsk salt
100 g valnødder
100 g mandler
Pynt:
ca. 1 dl calvados
150 g abrikosmarmelade
300 g marcipan
flormelis

Konfekt: Kaffedrømme

- Hak alle tørrede frugter groft og bland dem i en skål. Brug syltet appelsinskal eller sukat alt efter, hvad du bedst kan li'. Mange bryder sig ikke om sukatsmagen, men den grønlige farve er flot i kagen.

Håkonskager med marcipan

- Hæld calvados over frugten, og lad blandingen trække i et par timer eller natten over.

- Hak nødder og mandler groft.

- Lad smørret få stuetemperatur og rør det grunding med sukkeret, til det er en luftig creme. Tilsæt æggene et ad gangen og rør grundigt indimellem.

Brunkager med nelliker, mandler og pistacienødder

- Flæk vaniljestangen og skrab kernerne ud. Bland dem i melet sammen med salt og de øvrige krydderier. Hæld melblandingen i dejen og rør det sammen. Tilsæt frugt og calvados og til sidst de hakkede nødder og bland grundigt. Hæld blandingen i en stor springform eller i to mindre forme og bag kagen i to timer på svag varme, 150°.

- Kagen hæver næsten ikke. Mærk efter med en kniv eller strikkepind om kagen er gennembagt, inden den tages ud af ovnen. Lad den evt. bage lidt længere, men skru ikke op for varmen. Tjek at kagen ikke bliver for mørk i skorpen. Hvis den ser mørk ud, så læg et stykke folie over under bagningen.

- Lad kagen køle af i formen og opbevar den køligt og tildækket til den skal spises. Den bliver bedre af at lagre et par uger eller tre, og allerbedst hvis den får et par spiseskeer calvados mindst en gang om ugen i gemmeperioden.

Julens varme drikke

- Kagen kan spises, som den er, med et drys flormelis over. Men når det er jul, bør den pyntes: Tag kagen ud af formen, og læg den på et smukt fad. Smør abrikosmarmelade over kagen på toppen og ned ad siderne. Rul marcipanen ud til en cirkel som kan dække kagen helt, dvs. top og sider. Pak kagen ind i marcipanen og skær overflødig marcipan væk langs kanten. Drys med flormelis og pynt med cocktailbær, kristtjørn, bånd eller hvad julehumøret nu er til.

Læs også:
Fotografens eget juleeventyr

Julens bedste klejner

Læs mere om:
jul