INTERVIEWS

Susanne Bier: Mænd får en indsprøjtning når de hører sig selv snakke

Vi har talt med den Oscar-belønnede filminstruktør om at være i en branche, hvor det at kravle op ad succes-stigen for mange inviterer til at stoppe med at være et ordentligt menneske, og om mænd der får nydelse af strømmen af ord, der kommer ud af deres mund.

Susanne Bier puffer op i sit hår, møffer lidt rundt i sofaen, tager tilløb til spørgsmålet: Hvordan hun har det med den verden, vi lever i? Hun svarer så, at hun synes, vi lever i en mærkelig tid. Fordi der er noget, vi har glemt.

– Jeg kunne godt ønske mig, at det, som er godt, og det, som er menneskelige værdier – hvordan vi skal behandle hinanden f.eks. – fik lidt mere plads i nyhederne, i alting faktisk. Der har sneget sig en foragtfuldhed ind, og det gør mig lidt melankolsk. Det gør også, at modstanden mod det bliver meget tydelig. Greta Thunberg bliver Times ‘person of the year’. Det er mega stort. Så der kommer også en modbevægelse. Men jeg synes godt nok, der har sneget sig en sørgelig retorik ind.

Og også en stigende antisemitisme?

– Ja, og selvfølgelig tænker jeg over det. Det er, som om racisme i det hele taget på en måde er mere acceptabelt end for bare fem år siden. Og det er okay ligesom at være enormt aggressiv på nettet over for overvægtige eller folk, som ser forkerte ud. Det er, som om det, vi havde erklæret og erkendt som idealer over for tolerance og glæde ved menneskelighed, det er sgu blevet lidt væk i al den larm, hvor det er okay at være … upassende og beskidt i kæften på en dum måde.

Vi glemmer de andre vigtige spørgsmål

Hvordan har det været at opholde sig i USA, mens Weinstein-affæren har kørt?

– Arh, men der bliver jo snakket enormt meget om det og om #metoo, det har haft en umiddelbar effekt i forhold til seksuel chikane af kvinder, det er der ingen tvivl om. Særligt inden for underholdningsindustrien. Hvordan det er i restaurantverdenen og andre brancher, hvor man ved, det også eksisterer, ved jeg ikke, men jeg håber, det har betydet noget. Det, jeg kan blive bekymret for i den sammenhæng, er, om vi så snakker seksuel chikane og lidt glemmer alle de andre vigtige spørgsmål. Hvad blev der af samtalen om ligeløn, og hvor meget mændene tager sig af det derhjemme?

Er det slut med overgreb i filmbranchen?

– Det tror jeg ikke. Men det betyder helt sikkert, at der er masser af ting, som mænd undgår. Men altså … da jeg lavede ‘Bird Box’, begyndte Sandra Bullock og jeg at omfavne mændene om morgenen, når vi kom på optagelse. For de var blevet SÅ bange, de turde slet ingenting. Sådan skal det heller ikke være. Men der er ingen tvivl om, at mænd i mange hundrede år har udnyttet deres magtposition til at få kvinder til at gøre ting, som kvinder ikke selv ville gøre. Det er da positivt, at der er sat om ikke blokader så i hvert fald seriøse forhindringer op for det.

Glem det, mænd!

Susanne Bier har aldrig selv oplevet seksuel chikane, men:

– Jeg tror da ikke, der findes nogen kvinder, som ikke på et eller andet tidspunkt har oplevet ting … også mig, specielt da jeg var yngre. Men det kritiske: Når en kvinde føler, at en mand har en magt over hende, og hun ikke kan sige nej – det tror jeg aldrig, jeg har følt. Jeg har altid signaleret: GLEM DET! Men noget, jeg HAR følt og stadig kan føle i USA indimellem, er, at mænd taler til mig på en måde, som de ikke ville tale til en mandlig instruktør på.

LÆS OGSÅ: Laura Dern: En frontkæmper i Hollywood

Et nedladende sprog

Hvad er det, der sker?

– Jeg har aldrig oplevet det i Danmark, men andre steder hvor visse mænd – producenter eller hvad det nu er – taler til én i et sprog, som er en lille bitte smule nedladende. Det første par gange blev jeg rasende. Så fik jeg sådan noget: ‘Hør nu her, lille skat’, hahaha! Jeg har vel lært, at i det omfang, jeg kan bevare roen og undgå at blive påvirket af det, så er det meget nemmere at vinde kampen. Men jeg er heller ikke en ung og meget nervøs filminstruktør på vej op, og når de taler sådan til mig, bliver jeg meget bekymret for, hvordan de taler til unge og meget mere usikre kvinder. For dét skal de bare ikke.

– Det er sjovt … jeg har lagt mærke til noget. F.eks. når jeg sidder i et panel. Jeg kan mærke, at mænd – og jeg tror, det er lige fra vuggestuen eller børnehaven – på en eller anden måde får en indsprøjtning med at kunne lide at høre sig selv snakke. Kvinder har det ikke rigtig på samme måde. I sådan nogle paneler kan jeg nogle gange få øjenkontakt med andre kvinder, så kan vi sidde og smile og tænke: Kæft, hvor er det sjovt, hvordan de mænd kan lide at høre sig selv snakke og sige noget på 10 minutter, som man kunne have sagt på to. Er det ikke rigtigt? De har sådan en vis pompøs nydelse ved strømmen af ord, der kommer ud af deres mund.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Det er måske derfor, de får møvet sig øverst op …

– Nej, jeg oplevede det også på Filmskolen. Dengang jeg sad i paneler med andre filmskoleelever. Der sad alle de der drenge med sorte læderjakker og solbriller og var mandlige instruktører og mega seje. Så så man deres film, ikke? Og tænkte: Okay, det kan være, du skulle snakke lidt mindre og koncentrere dig lidt mere om det, du laver. 

Kontant afregning. Sådan er det med Susanne Bier. Hun har også noget at ha’ det i.

Læs hele interviewet med Susanne Bier i månedens IN.

LÆS OGSÅ: Reese Witherspoon: Skaber de roller, kvinder har fortjent

Læs mere om: