REJSER

Rejseguide | New York

Gå i journalist Andrea Baks fodspor og opdag New York for første gang eller på ny. Her får du hendes unikke insidertip til verdens bedste storby.

Andre Baks rejseguide til New York

For Andrea Bak er der ingen tvivl: New York er verdens bedste by. Hun har boet der, har besøgt byen utallige gange og bliver aldrig nogensinde færdig med den. Ligesom så mange andre danskere, der med de efterhånden billige flybilletter, har taget byen så meget til sig, at den næsten kan gå for Danmarks anden hovedstad. Her får du New York-aholic'ens bedste tips til byen der aldrig sover.

LÆS OGSÅ: Must-Sees i Berlin

Broadway

Den bedste måde at opleve New York på er til fods. Selv ynder jeg at bruge en dag på at slentre ned ad Broadway fra 112. gade til Battery Park. En tur på ca. 15 km, der går diagonalt ned gennem byen og får dig helt ind i ’the New York state of mind’.

1. Tom’s Restaurant (ved 112. gade)

Hvis du har set ’Seinfeld’, kender du facaden med det blå skilt og de røde neonbogstaver, og har du hørt Suzanne Vegas sang om ’Tom’s Diner’, ved du, hvordan stemningen er. Når du har drukket en kop kaffe og måske spist noget morgenmad hos Tom, er du klar til din gåtur ned ad Broadway. Du kommer igennem Morningside Heights, som er en finere del af Harlem, og som er præget af, at Columbia University ligger her. Længere sydpå rammer du The Upper West Side, som er et dyrt kvarter, der traditionelt bebos af byens berømte intellektuelle og kunstnere, hvor The Upper East Side, på den anden side af Central Park, typisk bebos af businessfolk. 

2. Zabar’s (80. gade)

Bænkene i midterrabatten uden for det jødiske supermarked Zabar’s er et godt sted at hvile fusserne. De har en café, hvor du kan gå ind fra gaden og købe en kaffe to-go, men tag lige et kvarters tid inde i butikken også – det er en virkelig fascinerende butik, hvor de også har rigtig fine takeaway-retter, hvis du skulle være blevet sulten. Og vil du have jødiske specialiteter som dildpickles og gefilte fisch med hjem, er dette også stedet.


Times Square. AOP

3. Times Square (42. gade)

Et travlt og skørt sted med alle de ikoniske neonskilte, du har set på film 100 gange. Hvis du vil på en sightseeingbus rundt i byen, er dette et godt sted at hoppe om bord.

Oplev New York med Nyhavn Rejser

4. Flatiron-bygningen (23. gade)

En af New Yorks første skyskrabere, som har fået sit navn efter et gammeldags strygejern. Den har altid været kontorbygning, og en sjov detalje er, at der kun er herretoiletter på de ulige etager og dametoiletter på de lige.


Union Square Green Market. AOP

5. Union Square (17. gade)

Union Square Green Market har åbent hver mandag, onsdag, fredag og lørdag fra 8 til 18. Det er et fantastisk marked med grøntsager dyrket i og omkring New York. Her kan du også købe den særlige honning fra bier, der bor i bistader på toppen af skyskraberne.

6. Bleecker Street

Efter 3. gade begynder det at blive lidt sværere at finde rundt, for her skifter gaderne til at have rigtige navne, og de ligger på kryds og tværs og ikke længere i det overskuelige ’grid’. Indtil nu har de bare heddet et tal med enten West eller East foran, alt efter hvilken side af 5th Avenue, de ligger på. Bleecker Street er en af mine yndlingsgader i byen. Her finder du små, fine kaffebarer, lækre tøjbutikker, som Marc Jacobs, Jimmy Choo og Michael Kors, samt pladeforretninger, og om aftenen er her masser af liv i barerne.


Cupcakes fra Magnolia Bakery. AOP

Det er også på Bleecker Street, at du finder den originale Magnolia Bakery-cupcake-butik, der varmer mit efterhånden aldrende ’Sex and the City’-fanhjerte. Jeg bliver aldrig træt af deres cupcakes, og jeg skal altid forbi butikken, når jeg er i byen.

Fortsæt med fordel turen ned ad Bleecker Street, til du rammer Mott Street. Denne lille skønne og mere rolige gade rummer blandt andet Little Cupcake Bakeshop, der har alt, hvad kagehjertet begærer. Selve gaden ligger i Nolita-kvarteret, der huser upcoming designere og små cafeer samt Whole Foods’ økologiske og overlækre supermarked, der i sig selv er en oplevelse værd. Blot få hundrede meter derfra, ned ad Prince Street, kommer du til SoHo, hvor du finder alle de store internationale mærkevarebutikker samt Dean & Deluca – et overdådigt italiensk delikatessesupermarked. 

7. Chinatown (mellem Broome Street og Chambers Street)

Chinatown er det sted i den vestlige verden, hvor der bor flest kinesere, og det er dybt fascinerende. Gadenavnene står på kinesisk, selv McDonald’s-skiltet står på kinesisk. Her kan du købe levende frøer, tørrede slangeskind og urter i massevis, og du kan spise dumplings, til du sprækker.

8. The Financial District

Her ligger Wall Street og de høje, imponerende skyskrabere, der er så kende-tegnende for New Yorks skyline. Det var faktisk her, New York i sin tid blev grundlagt, men det glemmer man let, når man går rundt mellem alle de høje huse. Det er også her, du finder World Trade Center Memorial, der er meget rørende og tankevækkende. Hvor tårnene stod, er der nu to dybe, kvadratiske huller i jorden med vand, der flyder nedad. Det giver en meget uhyggelig effekt af noget, der falder – naturligvis som en hommage til alle de mennesker, der enten sprang eller faldt ud af vinduerne den 11. september 2001.


World Trade Center, 9/11 Memorial. AOP

9. Battery Park

Broadway slutter lige før Battery Park, hvor der er den fineste udsigt til Frihedsgudinden. Det er også herfra, Staten Island-færgen sejler sine gratis ture, der varer knap en halv time hver vej. Det er en forrygende måde at slutte en gåtur ad Broadway af på, især hvis man kan time det med solnedgangen.

LÆS OGSÅ: INsiders guide til Shanghai
 

Dem jeg altid vender tilbage til

Søg nordpå til Harlem

Harlem lyder for de fleste turister som et farligt og skræmmende område, men her er faktisk meget stille og roligt, medmindre du da ligefrem søger ind i de ghettolignende områder med dit splinternye kamera om halsen. Da jeg boede i New York, var jeg så heldig at bo i det historiske Mount Morris Park, som ligger omkring Lenox Avenue mellem 118. og 124. gade. Her finder du nogle af de smukkeste klassiske brownstones i byen.

I løbet af de seneste år er der åbnet en masse forskellige gode spisesteder på Lenox Avenue. Mange kender Sylvia’s fra guidebøgerne, men det er ikke det bedste sted at få et solidt Harlem-måltid. Er du på jagt efter morgenmad, er Miss Maude’s Spoonbread ved 138. gade meget bedre. Min yndlingscafé er Il Caffe Latte ved 120. gade, som laver byens bedste hindbærlemonade og pomfritter af søde kartofler. Her kan du også få dejlig morgenmad og masser af gode, mexicanske retter. Hver eneste dag tilbyder 

Neal Shoemaker, der er født og opvokset i Harlem, nogle forskellige walking tours, og de er rigtig spændende. Han har en generel tur rundt i bydelen og en gospel-tur, hvor du springer køen over til en af de meget populære kirker søndag formiddag, og han ved alt, der er at vide om Harlem. harlemheritage.com


Lækker hjemmelavet burger fra Bare Burger.

Grab a burger!

USA er burgerens hjemland, og du kan få masser af slagsen i New York, både gode og dårlige. Hos Bare Burger laver de burgere af det bedste økologiske kød, og du kan få både med okse, bøffel, lam, struds og kalkun (deres vegetar- burgere er også glimrende). Deres hjemmelavede lemonade er et must. Bareburger har restauranter over hele byen. bareburger.com

Besøg de ortodokse jøder i Crown Heights

Ortodokse jødesamfund er som regel hermetisk lukkede for ikke-jøder, men hver dag tager Rabbi Epstein et hold nysgerrige turister med rundt i deres kvarter, og dét er sindssygt spændende! På turen får man lov at se ting, man ellers aldrig ville kunne se som ikke-jødisk, blandt andet en synagoge, et tora-værksted, en mikvah (et jødisk renselses-bad) og et bageri, og han fortæller om jødedommen og de ortodokse jøders levevis. jewishtours.com 


The Met Museum. 

Drik en cocktail på toppen af Metropolitan Museum

The Met er et enormt museum med alt fra egyptiske mumier til musikinstrumenter fra middelalderen. Jeg brugte engang fire timer derinde på at finde et Fabergéæg, som senere viste sig at være udlånt til et andet museum, og det vil tage flere dage at se det hele. Den egyptiske samling er et must, og museumsbutikken er fantastisk, men det bedste ved The Met er faktisk deres rooftop-bar, der er åben i sommermånederne. Hver aften i weekenden har de fx en Martini-bar, og det er helt fantastisk at stå på taget og se ud på trækronerne i Central Park og nyde synet af husene omkring parken. metmuseum.org

Få en mani-pedi

Det koster så lidt at få ordnet negle i New York, at det næsten er dumt at gøre det selv. Overalt i byen finder du neglesaloner, hvor du bare går ind fra gaden uden at bestille tid. Her sidder typisk asiatiske, unge kvinder på rad og række og ordner negle. Det koster omkring 15 dollars for en manicure og 25 dollars for både mani- og pedicure. Inden de går i gang med manicuren, betaler du, så du er fri for at stå og fumle med din pung med nylakerede negle. Husk 10-15 procent i drikkepenge med det samme. 


Guggenheim, AOP

Spis på en diner

De klassiske newyorker-dinere er en truet størrelse, og det er en skam. Når jeg er i New York, skal jeg altid omkring Guggenheim for at beundre Frank Lloyd Wrights smukke bygning, og et sådant besøg kan med fordel kombineres med et måltid på The Lexington Candy Shop. Den ligger på Lexington Avenue ved 83. gade og er et helt forrygende sted, der har eksisteret siden 1925, og som stadig ejes af den samme familie. Interiøret er i klassisk dinerstil med røde læderbænke og en lang disk, hvor man kan sidde og spise, sludre med personalet og se dem arbejde. Deres milkshakes er legendariske og bliver stadig tilberedt på en maskine fra 1940. Her kan du få morgenmad hele dagen, tuna melt, clubsandwich, pomfritter og cheesecake, til du revner. Og toilettet, ja, det ligger såmænd bag døren ud til baglokalet, hvorpå der står ’No entry’. lexingtoncandyshop.net


Coney Island. AOP

Tag på stranden

Jeg undgår gerne New York i sommermånederne, men selv i maj og september kan der være usandsynligt varmt. Man tror det ikke, når man står midt i byen, men du skal faktisk ikke ret langt væk, før du har nogle virkelig gode sandstrande med fint badevand. Der går subway direkte til Coney Island og Rockaway Beach, og her kommer mange newyorkere ud for at svale sig i bølgerne. På Coney Island er et stort tivoli, og det er også her, Nathan’s Hotdogs afholder den verdensberømte hotdogspisnings-konkurrence 4. juli. 

’I’ll have what she’s having’

Ejeren af Kat’z Deli må takke filminstruktøren Rob Reiner i sin aftenbøn for at have brugt hans restaurant i ’Da Harry mødte Sally’. I alle fald er her altid propfuldt i den ellers kæmpestore restaurant, der er berømt for sin pastramisandwich. Jeg kan nu bedre lide deres Reuben-sandwich, og jeg holder meget af at gå rundt og kigge på væggene, hvor der hænger billeder af alle de berømtheder, der har spist der.

Der er to måder at gribe sit besøg an på, og de ansatte har ikke den store tålmodighed med forvirrede turister: Bordene langs væggen er for folk, der vil bestille hos en tjener, mens de andre borde er for dem, der går op og bestiller som på et cafeteria. Husk for guds skyld at gemme den billet, du får udleveret, når du går ind. Den skal du nemlig give til damen i lugen ved udgangen – også selv om I fx er to, og det kun er den ene, der er blevet brugt. Og man får skældud, hvis den er væk! katzsdelicatessen.com


Sandwich fra Katz Delicatessen. AOP

Snup frokosten på gaden

The Financial District er ikke kun et besøg værd for de imponerende skyskrabere og World Trade Center – her finder du også byens største koncentration af food carts og food trucks, og de er værd at tjekke ud. Da huslejen er ekstremt dyr, er det kun steder som Starbucks og McDonald’s, der har råd til at have restauranter her, så de fleste, der arbejder i området, spiser deres frokost ved en food cart. Du kan få alt fra indiske kati rolls og halal-kebab til pizza bagt i en lastbil og jerk chicken fra Jamaica. Der er ekstremt høje hygiejnekrav til vognene, så glem alle eventuelle ængstelser. Så længe du undgår de klassiske pølsevogne med de gule Sabrett-parasoller, hvor de laver jordens kedeligste hotdogs, venter der dig et fint måltid til en billig penge. 

LÆS OGSÅ: #FollowMeTo | Se de utrolige rejsebilleder

Brooklyn

16 broer forbinder Manhattan med fastlandet, og den mest berømte af dem er Brooklyn Bridge. Den er knap en halv kilometer lang og er en af de smukkeste broer, byen har at byde på. Jeg holder meget af at gå over broen og gå sydpå gennem Brooklyn Heights, Cobble Hill, Carroll Gardens og Red Hook. Her er masser af små, fine butikker og restauranter, der har været den samme families eje i generationer.


Brooklyn Bridge. AOP

’Leave the gun, take the cannolis’

Da jeg så ’The Godfather’ første gang som stor pige, blev jeg meget nysgerrig efter at finde ud af, hvad cannolis mon var for noget bagværk, siden de var så vigtige at få med ud af bilen. Der gik mange år, før jeg smagte Court Pastrys cannolis – desværre – for de er virkelig gode. Court Street 298

Frankie’s mad-emporium

For mit vedkommende er et besøg på Prime Meats på Court Street et must, når jeg er i New York. Her kan du få dejlig mad hele dagen, og jeg er især til fals for deres French Toast. Restauranten ejes af Frank Falcinelli og Frank Castronovo, der også står bag Frankie’s Spuntino nogle huse væk og Cafe Pedlar længere oppe ad Court Street, som brygger en virkelig dejlig kop kaffe. frankspm.com

Gammeldags forfriskning

Egg creams er forløberen for de sodavand, vi kender i dag, og består af mælk, danskvand og chokolade- eller vaniljesirup. Det er en dejlig og lidt spøjs drik, som jeg holder meget af at drikke ved disken hos Brooklyn Farmacy and Soda Fountain på Henry Street. brooklynfarmacy.blogspot.dk


Sugar Shop, AOP

Lidt smukt til den søde tand

Sugar Shop er en slikbutik, der vil få øjnene til at tindre hos børn og barnlige sjæle – især hvis man har læst Harry Potter og ønsket sig, at slikbutikken derfra fandtes i virkeligheden. Et rigtig godt sted at købe souvenirs med hjem til slikmundene i ens familie. sugarshopbrooklyn.com

Red Hook

For 10 år siden var Williamsburg det hippeste nye sted at bo – nu er det Red Hook allersydligst i den vestlige ende af Brooklyn. Her ligger supersmarte barer og kafferisterier side om side med autoværksteder og lagerbygninger med kinesisk urtemedicin, og det er et fremragende sted at tage på fotosafari, for her er stadig masser af rå charme, brosten og forladte bygninger.

Red Hook er meget stille, fordi området ikke har nogen subway-forbindelse, og det er ikke et område, man passerer igennem på vej til et andet sted. Indtil for få år siden var Red Hook stærkt belastet af crackheads og kriminalitet, men i dag er der ganske fredeligt efter en storstilet oprydningsaktion fra myndighedernes side. At der i 2008 åbnede en stor Ikea, har nok også noget med sagen at gøre. 

Der åbner hele tiden nye steder at spise, men et af de ældste steder, The Hope and Anchor Diner, er stadig godt. Fort Defiance, ikke langt derfra, er restaurant om dagen og bar om aftenen, og både mad og drinks er sublime. Sunny’s Bar er en gammel havneknejpe, der har skiftet klientel, men ikke interiør, og hvor der er livejazz hver aften.


Fairway Market, AOP

Hos Defonte’s får du byens bedste – og største! – sandwich, og hos Baked laver de kager, så englene synger – både cupcakes og almindelige kager. I Louis Valentino Jr Park har du en sublim udsigt over vandet og over mod Frihedsgudinden, og hvis du er til fals for lækre supermarkeder, vil Fairway Market tage pusten fra dig. Du kan enten tage den Water Taxi, der sejler fra Wall Street Pier til Ikea, eller du kan gå over gangbroen for enden af 4th Place ved Henry Street for at komme ind i Red Hook.

LÆS OGSÅ: INsiders guide til Washington