SMART LIVING

5 tips til at shoppe mere bæredygtigt

Ønsker du at shoppe mere bæredygtigt og samtidig skrue ned for forbruget? Få her, 5 tips til hvordan du shopper mere bæredygtigt.

”Mindsk dit CO2-udslip”. Den sætning bliver vi konstant eksponeret for. Men hvordan? Mulepose, kødfrie-dage og at tage cyklen frem for bilen er alle klimavenlige tiltag, vi kender til.

LÆS OGSÅ: De 11 bedste vintage- og genbrugsbutikker i Danmark - og online

Men det at shoppe bæredygtigt kan være svært at gennemskue. For plastik, kemikalier og CO2-syndige produktionsmåder gemmer sig godt – og overalt.

Fem tips til at shoppe mere bæredygtigt 

1. Hold øje med plastikken – det gemmer sig i dit tøj

Du er nok godt klar over, at engangsplastik er en af klimaets største syndere. Men vidste du, at engangsplastikken også gemmer sig i vores tøj? Syntetisk tøj, som vores træningstøj, udleder mikroplast ved vask, som løber i spildevandet og dermed direkte ud i naturen. Gå efter tøj fremstillet af bomuld, hør, uld eller bambus.

Tip: De sidste par år er der flere mærker, som er begyndt at producere særligt træningstøj og undertøj i bambus. Bambus er nemlig den hurtigst voksende plante i verden, som gør den til et af de mest bæredygtige materialer at producere tøj af.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

2. Shop vintage

Vintage-butikkerne blomstrer efterhånden op, ikke kun i storbyerne, men alle vegne. Og det er der en god grund til. Du kender det sikkert godt: den kjole, du havde på til et arrangement for et par år siden, hænger bare i klædeskabet og samler støv. Hvorfor ikke aflevere den i den nærmeste vintage butik, så en anden kan få glæde af den, og du kan bytte den til en andens aflagte guld? Det er både godt for dit forbrug, miljøet og din samvittighed.

Vil du med på vintage-bølgen? Se de mest inspirerende vintage-profiler på Instagram.  

3. Køb mindre, køb bedre

Hvad mangler du egentlig? Invester hellere i lidt, men godt, frem for at lade dig rive med af diverse trends, som højst sandsynlig gør, at du hurtigt sukker efter nyt igen. Mindsk dine indkøb og køb kun det, du virkelig drømmer om – det vil også tilfredsstille dig.

Pssst… undersøgelser viser, at mere end halvdelen af tøjindkøb bliver kasseret efter mindre end 1 år.

4. Sunde skønhedsvaner

Vælg økologiske, plast og silikonefrie skønhedsprodukter. Særligt gemmer plastikken, silikone, sig i mange skønhedsprodukter, da det er dét, der gør resultatet af produktet mere dramatisk – f.eks. i din ’maksimal volumen’ mascara. Desuden gemmer mange læbeprodukter på olien petroleum – ja, samme olie som du normalt vil bruge i din bil. Det bedste tip er at gå efter produkter med de mest enkle ingredienser og som er verificeret økologiske.

Pssst… ethvert mærke kan sætte en etiket med ordet ’naturlig’ på – det betyder nødvendigvis ikke, at produktet er naturligt, det er ofte ren markedsføring.

LÆS OGSÅ: Sådan gør du dit brusebad mere bæredygtigt 

5. Upcycling

Upcycling, eller på dansk ’opbrug’, kaldes for opkvalificerende genbrug. Det er en af de bedste muligheder, vi som forbrugere har, for at handle mere bæredygtigt. Og heldigvis bliver metoden mere og mere udbredt blandt tøjproducenterne. Der findes så mange materialer i verden, at der næsten ikke er behov for at skabe nyt. Så hold øje med mærker, som benytter sig af upcycling, og mindsk dit CO2-udslip markant.

Danske brands er også med på den grønne bølge. Se her hvilke bæredygtige danske brands du skal kende.  

LÆS OGSÅ: Dansk brand kan blive det mest bæredygtige i verden 

Læs mere om: