Annonce
Sådan får du en sundere økonomi
SMART LIVING

Ekspertens tips: Sådan får du en sundere økonomi

Hver femte kvinde går glip af ekspertrådgivning i banken og misser dermed en stor mulighed for at opnå bedre afkast og en sundere økonomi.

Du er allerede ekspert inden for dit faglige felt og trækker sikkert på eksperter i andre aspekter af dit liv: Fra fitnesstræneren og frisøren over lægen til VVS’eren. Hvorfor så ikke også gøre det, når det gælder din økonomi?

Desværre viser en undersøgelse fra analyseinstituttet YouGov, at hver femte kvinde helt undgår at række ud efter bankrådgiveren, der ellers sidder klar til at rådgive netop dig som kunde om, hvordan du fx bedst investerer din opsparing, så du får endnu mere ud af den i det lange løb. Hver tredje kvinde i Danmark er i dialog med sin bankrådgiver mindre end en gang om året. Og det er en skam, fordi vi kvinder går glip af en bedre økonomi.

Nordeas rådgiver Michella Brønd Måhrbeck forklarer, at når du har besluttet dig for at få mere luft i din økonomi, er det vigtigt at komme hele vejen rundt og ikke bare se isoleret på fx opsparing eller investering. En sund økonomi kræver, at du går holistisk til værks.

– Min vigtigste opgave som rådgiver er at hjælpe mine kunder til at få det store overblik og optimere på alle fronter. Ud over udgifter og indtægter ser jeg på bolig, frie midler og pension og tager en god dialog om hele kundens økonomi. Det er så vigtigt at lægge penge forskellige steder, siger Michella Brønd Måhrbeck og fortsætter:

– Pension er en god måde at optimere din økonomi på, fordi du beholder en større del af afkastet. Det er en rigtig god følelse at kunne hjælpe kunden med at sætte det i system og få formuen til at vokse.

Kilde: YouGov

Nordea-rådgiveren siger altid til deres kunder, at opsparingen er hellig. Pengene eksisterer ikke, før de skal indløses til det, som man har sparet op til – fx et sommerhus eller at gå tidligere på pension.

– De er urørlige. Ellers kommer man let til at klatte dem væk på ting, der ikke nødvendigvis giver én den store værdi, siger Michella Brønd Måhrbeck.

LÆS OGSÅ: Sådan får du flere penge til alt det sjove

En anden mulighed for at få ens penge til at yngle er at investere i aktier og obligationer. Alle offentliggjorte undersøgelser viser, at professionelle økonomiske rådgivere er bedre til at få penge til at yngle, end vi er som privatpersoner. Bankens investeringsfolk sidder trods alt og kigger på de internationale markeder i hele verden hver dag, og de har som professionelle adgang til analyser længe før, at medierne i Danmark omsætter et lands økonomiske udvikling til fængende overskrifter. Ligeledes er bankens rådgivere konstant opdaterede på, hvornår børsnoterede virksomheder aflægger deres års- og kvartalsregnskaber – ned til klokkeslæt, mens vi andre har travlt med at passe vores arbejde eller tænke på aftensmaden og planlægning af den kommende weekends aktiviteter.

– Nogle mennesker synes dog også, at det er sjovt og spændende selv at handle med aktier og obligationer – og det er fint, hvis man har tiden til det og orker at følge med i, hvad der sker i verden. Andre overlader det til bankens investeringseksperter og følger så selv med via netbank, siger Michella Brønd Måhrbeck.

Så der er masser af plads til at indrette dig, som det passer dig og dit liv bedst – det er blot ærgerligt at gå glip af muligheden for at få en sundere økonomi, som i længden giver mere plads til at realisere drømme.

3 investeringstips…

… fra investeringsstrateg Andreas Østerheden, Nordea:

1. Læg dig fast på en langsigtet risikoprofil med din bankrådgiver, hvis du har en investeringshorisont på tre år eller mere. Vi anbefaler at blande aktier og obligationer, selv i en tid hvor obligationerne ikke giver en høj rente. Obligationerne fungerer som vores forsikring i porteføljen. Så du kan sove trygt om natten i både medvind og modvind med de naturlige udsving, der opstår på de finansielle markeder.

2. Spred din risiko mest muligt. Læg ikke alle æg i en kurv. Det er en god ide at brede dine investeringer ud på forskellige markeder både i Europa, USA, Japan og markeder i nye økonomier som fx Brasilien. Derudover skal man passe på med ikke at investere i for få enkelte selskaber. Jeg vil altid anbefale, at man tager en snak med sin rådgiver, inden man går i gang med at investere. Vi oplever desuden, at vi danskere er gladere for danske aktier, end hvad godt er. Vi anbefaler, at 15 procent af dine aktier er placeret i danske aktier.

3. Lad være med at lægge for meget vægt på tweets fra USA’s præsident, Donald Trump, politiske valg og naturkatastrofer. De nyheder har sjældent indflydelse på, hvordan det går på de finansielle markeder i det lange løb. Der er ting, som er langt vigtigere, som bankens investeringsstrateger følger: Virksomhedernes styrkede indtjening, økonomien, fx den globale samhandel og møderne i verdens centralbanker. Brug os til at skelne skidt fra kanel. Der kan være store udsving i markederne, og det er svært for en privat investor at følge med i disse udsving og ramme rigtigt i sine forudsigelser af, hvor markederne bevæger sig hen. Hvis du først brænder nallerne, fordi du har solgt for hurtigt ud af din beholdning, så risikerer du ikke at komme med på vognen igen. Det er synd. Det er rigtigt, at på kort sigt kan du tabe på dine investeringer, men markedet rejser sig som regel igen. Én ting er sikkert: Lige nu taber du penge på at have dine kontanter stående på din konto. Renten er lav, og det betyder, at dine penge bliver mindre værd over tid.

Læs mere her

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER