Er du kærlighedsafhængig?
SMART LIVING

Er du kærlighedsafhængig?

Der er alkoholikere, stofmisbrugere, og så er der kærlighedsafhængige. For dem er opmærksomhed og parforhold et fix på linje med heroin. ‘Love addiction’ er ikke kendt i Danmark endnu, men rigtig mange lider af det

Feline var kærlighedsafhængig uden at vide det

Hun har ligget i fosterstilling med hævede, forgrædte øjne i dagevis. Fordi affæren ikke blev til mere end det. Hun har gennemrodet kærestens skuffer. For at finde beviser imod ham. Hun har krævet, at han ringede hver dag. For at mærke, at han ville hende. Og så er hun for øvrigt også gået over lyskryds på en ekstra feminin måde. Hvis nu mændene i bilerne kiggede på hende.

Lyder det lidt vildt? Men også lidt genkendeligt? Hvis det lyder vildt, er det nok, fordi det faktisk er scener fra et virkeligt menneskes liv. Hvis det samtidig lyder genkendeligt, er det, fordi det slet ikke er usædvanligt.

Livet er Feline Dusinninos. Men det kunne lige så godt være dit, din brors eller din kollegas. Som 49-årig har Feline Dusinnino måtte sande, at hun har en forstyrrelse i sit følelsesliv, som gør hende til misbruger. Ikke af stoffer, alkohol, sex eller mad. Men af kærlighed. Og det er hun langtfra ene om.

– Virkelig mange mennesker er hårdt ramt af det. Jeg har lyst til at sige så mange som 50-60 procent af os alle sammen – i en eller anden grad. Måske flere. Kærlighedsafhængighed er en helt ekstremt overset lidelse, fastslår Lucy Vittrup, der er terapeut, coach og forfatter til bogen ‘Erogi’. Hun har bl.a. gruppe- og individuelle forløb for personer, der lider af kærlighedsafhængighed.

Lucy Wittrup er foregangskvinde herhjemme på ‘love addiction’, som det hedder i USA, hvor det er et mere velkendt begreb. I USA har man i årtier, faktisk siden 1976, kunnet gå i SLAA – selvhjælpsgrupper for ‘Anonyme Sex- og Kærlighedsafhængige’ – præcis som man kan gå i AA, hvis man er alkoholiker, eller NA for stofmisbrugere. SLAA er også nået til Danmark.

En af dem, der går der, er Feline Dusinnino. Hun betragter sig selv som misbruger.

– Jeg kom på et tidspunkt i kontakt med en kvinde, som talte om kærlighedsafhængighed. Alt, hvad hun sagde, passede på mig. Da jeg første gang mødte op til et møde i SLAA, fik jeg det rigtig skidt. Jeg fik faktisk et angstanfald. Dér vidste jeg bare, at der var noget om det, fortæller hun om dagen for tre og et halvt år siden, hvor hun fandt ud af, at hun var en ‘junkie’, ikke meget anderledes heroinfixeren.

LÆS OGSÅ: Findes kærligheden i en app? 

Fixer på mennesker

Hos SLAA Danmark er ‘sex- og kærlighedsafhængighed’ samlet under én betegnelse. Det er dog vigtigt at understrege, at man kan have den ene eller den anden afhængighed eller dem begge på én gang, altså en tvangsmæssig trang til sex eller en ekstrem optagethed af romantik – eller begge dele. Under alle omstændigheder er der tale om sex- eller kærlighedsafhængighed, når et menneske lider under et besættende og tvangsmæssigt mønster, hvor parforhold eller seksuelle aktiviteter bliver mere og mere ødelæggende for karriere, familie og selvrespekt. Sex- og kærlighedsafhængighed opfattes af SLAA Danmark som en sygdom, der kun forværres, hvis der ikke bliver gjort noget ved den. Den kan ikke helbredes, men den kan godt stoppes.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Terapeut Lucy Vittrup er optaget af kærlighedsafhængigheden, fordi den modsat sexafhængighed er mere ukendt og ofte – desværre – forveksles med sexafhængighed.

– Det er vigtigt at slå fast, at sex- og kærlighedsafhængighed ikke er det samme. Der findes mange kærlighedsafhængige, der bruger sex til at få den nærhed, de higer efter. Derfor bliver nogle af dem også såkaldt sexafhængige. Fordi den nemmeste måde at få intimitet med et andet menneske på kan være at have sex med vedkommende. Men for den kærlighedsafhængige er det ikke sexen, men selve det andet menneske, de fixer på, forklarer Lucy Vittrup.

Ekstremt kontrollerende

Hvor afgørende det er ikke at forveksle den mindre kendte kærlighedsafhængighed med fx sexafhængighed, kan Feline Dusinnino bevidne. For hende var det ikke nyt at komme i selvhjælpsgrupper, da hun endelig fandt frem til SLAA. Faktisk havde hun forsøgt at forstå og ændre sit liv gennem 11-12 år. Uden at det for alvor hjalp.

Igennem hele hendes voksenliv har hendes forhold til andre mennesker, og især romantiske partnere, været kompliceret, higende og ofte smertefuldt. Hun beskriver selv sit kærlighedsliv som ‘kortere perioder med faste forhold’ og med mange skiftende partnere. For forholdene har altid måtte stoppe på grund af det samme mønster.

– Jeg har ville have dem til at fylde mig fuldstændig op. Når de så ikke har været der helt på den måde, som jeg har haft behov for, er jeg bukket under. Så har det smadret hele min verden. Jeg er blevet smådepressiv og har gået rundt som en løve i et bur uden at finde hvile. For hvornår fik jeg den næste opmærksomhed? fortæller hun.

‘Jeg lavede ikke andet end at tænke på ham hele dagen. Det blev en besættelse. Når jeg så endelig så ham, var det som at stikke en nål med heroin i armen. Jeg slugte ham råt’, Feline Dusinnino, tidl. kærlighedsafhængig

LÆS OGSÅ: 36 spørgsmål, der får folk til at forelske sig 

Hendes afhængighed af nærhed og tosomhed var der både, når hun var single og i forhold. Hvor galt det har kunnet gå, har hun flere eksempler på. Med en kæreste, hun havde i fem år, men som hun ikke boede sammen med, fik hun lavet den aftale, at han hver eneste dag skulle ringe klokken 20.

– Men han kunne ikke holde det ud. Det fik hele min verden til at gå ned. Jeg lavede ikke andet end at gå og tænke på ham hele dagen. Det blev en besættelse, hvad han gik og lavede, og om han ikke ville have mig mere. Når jeg så endelig så ham, så var det som at stikke en nål med heroin i armen. Jeg slugte ham råt. Jeg elskede at være sammen med ham. Lige så snart det blev søndag aften, og jeg vidste, at i morgen skal jeg hjem, knækkede det under mig, fortæller hun.

Sammenligningen med nålen i armen er ‘spot on’, forklarer Lucy Vittrup. For kærlighedsafhængige går hele tiden rundt og tænker på, hvornår de kan få deres stof.

– Den kærlighedsafhængiges eneste tanke er, hvornår hun får opmærksomhed igen. Og når hun ikke får den, bliver hun deprimeret på samme måde som stofmisbrugeren. Får hun omvendt den mindste opmærksomhed – det kan være en besked og især i disse dage et like fra ham, hun ‘craver’ – får hun sit rush, forklarer terapeuten.

For den kærlighedsafhængige opstår der meget hurtigt et behov for, at partneren altid er der, men som Lucy Vittrup forklarer, ‘kan ingen jo være der 24-7 for et andet menneske’.

– Så er det, at den kærlighedsafhængige begynder at finde fejl. Meget er pludselig forkert ved partneren. Når han kigger på sit ur eller har en anden aftale, skaber det en enorm uro i den afhængige. Det er helt klassisk, at partneren bliver gjort forkert, og at den kærlighedsafhængige bliver ekstremt kontrollerende og jaloux, for det er ligesom heroinmisbrugeren, der tror, at han skal dø, hvis han ikke får sit stof, forklarer Lucy Vittrup.

LÆS OGSÅ: Kan du dele din partner med andre? 

Seksualiserer sin adfærd

Også som single er livet kompliceret for den kærlighedsafhængige.

– Billedet af at sidde på datingsider døgnet rundt rammer det ret godt. Det gjorde jeg ikke, men spørgsmålet om, hvor jeg kunne støve en mand op, som jeg kunne blive kæreste med, fyldte lige så meget. Jeg brugte i stedet mit netværk og dukkede op i mange forskellige sammenhænge, alene med det for øje at finde en mand, forklarer hun.

Faktisk har hun som single været så optaget af at vinde potentielle partneres opmærksomhed, at hun i dag kan se, at hun seksualiserede sin adfærd for at få opmærksomhed. Hun kan endda beskrive, hvordan hun har ændret sin måde at gå på, når hun er gået over for grønt, mens biler har holdt for rødt:

– For i min verden kiggede mændene i bilerne jo på mig, fortæller hun og forklarer videre:

– Jeg var hele tiden på udkig efter den mand, jeg skulle leve mit liv med til vores dages ende.

For kærlighedsafhængige, der er single, fylder fantasien om romantik ekstremt meget, bekræfter Lucy Vittrup.

– De kan fantasere helt overdrevet meget om en mand, de bare har passeret på gaden. Er han ‘the one’? Er det ham, der skal gøre mig lykkelig? Eller de overfortolker chefens signaler: Selv om han er gift og har børn, er det i virkeligheden mig, han vil have. Fantasien er også den kærlighedsafhængiges stof. De er typisk ekstremt drømmeriske. Fantasien er på fast-forward hele tiden. De skal bare lige have mødt en person, så er de allerede i fantasien gift og har børn med vedkommende.

‘Du kan ikke holde op med at have relationer. Du er tvunget til at finde en sund vej, hvis ikke du vil gå under som menneske’, Lucy Vittrup, terapeut

Konsekvenserne af at være kærlighedsafhængig har Lucy Vittrup set igen og igen. Ud over at den afhængige ødelægger de forhold, det lykkes dem at etablere, går afhængigheden også ud over den afhængiges eget selvværd og også forholdet til fx børn.

– Den kærlighedsafhængige går typisk på kompromis med sine egne værdier. Hun holder op med at lytte til sig selv. Hun holder også op med at sige fra eller udtrykke sin egen mening, for hun vil gøre hvad som helst for at holde på partneren. Det kan føre til en dybt ulykkelig kronisk tilstand. Derfor har mange kærlighedsafhængige tendens til depression, angst og selvmordstanker, forklarer hun.Lucy Vittrup understreger dog en meget vigtig pointe: Mennesker, som er stærkt kærlighedsafhængige, kan sagtens virke funktionelle. De kan være karrierekvinder, powerkvinder og endda ‘enormt selvudviklede’.

– Men så har de dét der hemmelige følelsesliv, som i virkeligheden tapper dem for al styrke og selvværd og integritet. Fordi de vil gøre alt for at få deres stof, går de på kompromis med sig selv til julefrokosten eller tilsidesætter deres børn og aftaler med venner og familie. De har den afhængiges egoistiske vilje til at tilsidesætte alt for at få deres stof, forklarer Lucy Vittrup.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

Feline Dusinnino erkender også i dag, at hun i kærlighedens navn har truffet valg, der ikke har været til hendes datters bedste. Som at romantisere sig ind i en drøm om at flytte i hus med sin kæreste, selvom det er uhensigtsmæssigt, ikke mindst for datteren.

Er du kærlighedsafhængig?

Her er nogle af tegnene:

  1. Du har en tendens til at forelske dig meget hurtigt og nemt – ofte er du forelsket i en idé om en person snarere end den virkelige person, før du er begyndt at lære dem at kende.
  2. Du finder det meget svært at slippe fri af forhold, selv om de ikke fungerer, eller den anden person klart har sagt, at han ikke ønsker, at forholdet fortsætter.
  3. Du vil holde fast i forholdet på bekostning af din egen sundhed og trivsel.
  4. Når du er i et forhold, tænker du på det så meget, at det forstyrrer din hverdag. Dette manifesterer sig ofte i jaloux og kontrollerende adfærd. Du tjekker din partner, kvæler ham med dine følelser og har ikke selv et liv uden for forholdet.
  5. Når du ikke er i et forhold, er du besat af at finde en, ofte på bekostning af alt andet.

LÆS OGSÅ: Find ud af her, hvorfor du aldrig forelsker dig i den forkerte 

Guruer og idoler

Ifølge Lucy Vittrup er det alle køn, typer og sociale lag, der kan udvikle kærlighedsafhængighed. Typisk kan man finde årsagen i barndommen.

– Det stammer fra et knækket forhold til sig selv som barn. Det er ligesom alle andre afhængigheder. Det starter med, at man i barndommen helt basalt oplever et traume, føler sig forladt, svigtet eller overskredet og krænket enten fysisk eller følelsesmæssigt. Vi mennesker er indrettet sådan, at vi gerne vil flytte os fra det ubehagelige. Hvis vi er kede af det eller stressede følelsesmæssigt, kan vi som voksne gøre det ved at tage en drink. Eller hvis vi føler os lidt ensomme, gå på Tinder. For mennesker med en afhængig natur kan de midler, vi bruger til at fjerne os fra det ubehagelige, tage overhånd, forklarer Lucy Vittrup.

Feline Dusinnino er da heller ikke i tvivl om, at hendes kærlighedsafhængighed dybest set handler om en far, der i barndommen ikke rigtig var der.

– Far er jo datterens første store kærlighed. Min far var der ikke, så jeg har ‘cravet’ det fra andre, som jeg ikke kunne få fra ham. Det startede allerede i børnehaven og skolen, hvor jeg ‘cravede’ venner, som ikke rigtig ville mig. Det gjorde mig aggressiv og vred allerede som barn, husker hun.

– Det er en vigtig pointe, at kærlighedsafhængige også kan blive afhængige af børn, venner, guruer, idoler, skuespillere og så videre. Det er i sin essens blot det, at de forestiller sig, at en udefrakommende person – virkelig eller fantaseret – kan give dem den følelse af værdi og betydningsfuldhed, som de ikke kan give sig selv. Logikken for dem er: Min guru elsker mig, derfor er jeg værd at elske, forklarer Lucy Vittrup.

 Mere skamfuldt end alkohol

Men det er ikke kun barndommens skyld, at kærlighedsafhængighed er så udbredt, som Lucy Vittrup skønner. Når langt over halvdelen af os i en eller anden grad er misbrugere af kærligheden, skyldes det også strømninger i samfundet.

– Vi stempler ud fra nærvær og ind i skærmen i flere og flere timer om dagen, indtil vi til sidst ikke kan finde ud af at se den person i øjnene, som vi har en samtale med. Det hyperseksualiserede samfund, vi lever i, er med til at gøre mange overdrevet opsøgende overfor intimitet, mener Lucy Vittrup.

Feline Dusinnino har taget helt konkrete forholdsregler mod mediernes påvirkning.

– Jeg ser faktisk ikke tv mere. I dag lever jeg bevidst en tilværelse, hvor jeg sørger for at være upåvirket af medierne og i stedet have fokus på at træffe mine egne valg. Fra medierne får vi jo hele tiden at vide, hvilken læbestift vi skal bruge, og hvordan vores krop skal se ud. Og fra film får vi at vide, hvordan kærligheden og romantikken skal være, forklarer hun.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

En tredje ting, der giver kærlighedsafhængigheden gunstige vilkår, er ifølge Lucy Vittrup, at den er så overset. Alkoholisme, stofmisbrug, anoreksi og overspisning er anerkendte afhængigheder, som vi for længst har fået øjnene op for, og som vi som samfund forsøger at gøre noget ved.

– Kærlighedsafhængighed er ekstremt overset. Derfor er det også meget skamfuldt. Mere skamfuldt end at være alkoholiker. Der kan du i dag med en vis stolthed sige ‘jeg er ædru’. Det er langt sværere med kærlighedsafhængighed, for der eksponerer du dit virkelig dårlige forhold til dig selv, forklarer Lucy Vittrup.

Sidst, men ikke mindst, er kærlighedsafhængighed formentlig udbredt, fordi det er meget svært at fjerne stoffet fra den afhængiges liv. En alkoholiker eller stofmisbruger kan droppe heroinen eller vodkaen. For den kærlighedsafhængige er det relationen til andre mennesker, der i så fald skal væk.

– På den måde er kærlighedsafhængighed mere ligesom overspisning. Man kalder det en procesafhængighed frem for alkohol, der er en substansafhængighed. Du kan ikke bare holde op med at spise, og du kan heller ikke bare holde op med at have relationer. Du er tvunget til at finde en sund vej, hvis ikke du vil gå under som menneske, forklarer Lucy Vittrup.

LÆS OGSÅ: Singlekvinder ingen adgang 

 I cølibat

Den gode nyhed er, ifølge Lucy Vittrup, at kærlighedsafhængige godt kan hjælpes af med deres afhængighed. Der er forskning, der viser, at en procesafhængighed som kærlighedsafhængighed er resultat af traume, misbrug og svigt, men at den destruktive adfærd kan ‘helbredes’ ved, at den afhængige får indsigt i rødderne til afhængigheden, lærer stressdæmpende værktøjer og modtager terapi.

Det har Feline gjort ved at gå i SLAA, hvor hun møder andre med samme afhængighed.

– Møderne har gjort, at jeg har erkendt, at det er en afhængighedslidelse, jeg har. En følelsesmæssig sygdom, jeg har fra min barndom, og som jeg er uskyldig i. Men jeg har lært, at der er en anden vej for mig, fortæller hun.

Hendes rejse mod en ‘ædru’ tilværelse er nødvendigvis gået gennem en meget vigtig såkaldt ‘tilbagetrækning’, som det hedder i SLAA-sprog. En tilbagetrækning går ud på, at den afhængige i en periode trækker sig helt fra sit stof – i Felines tilfælde mænd.

– Det er en meget afgørende periode, hvor man ‘kommer hjem’. Hvor man trækker energierne hjem til sig selv igen. I den periode får man faktisk abstinenser. Det er ganske forfærdeligt at skulle igennem, fortæller hun.

I hendes tilbagetrækning holdt hun sig fra alt socialt, som før i tiden gav hende fantasier om at møde mænd. Men det betød også, at hun jo ikke fik sin rus, sit fix. Hvilket igen gav en masse angst og uro. Hun måtte hele tiden være ekstremt påpasselig med at undgå situationer, som kunne aktivere hendes afhængighed. Det var alt fra ikke at gå i byen til endda måske i perioder ikke give mænd kram, men nøjes med et håndtryk.

Faktisk var det en slags udvidet cølibat, hun påtvang sig selv. Men det, hun langsomt lærte under den hårde tilbagetrækningsperiode, var:

– At andre mennesker ikke skal fylde mig op. At jeg ikke skal tillægge andre mennesker magiske egenskaber og lægge mit liv over i deres hænder. Jeg skal få de magiske egenskaber hjem til mig selv. Finde ud af at give mig selv den opmærksomhed og omsorg, som jeg søgte hos andre.

SLAA

  • SLAA står for ‘Anonyme Sex- og Kærlighedsafhængige’ og er et fællesskab baseret på AA’s 12-trins-program.
  • Her kan afhængige møde andre med samme afhængighed og dele deres historie med andre i gruppen.
  • SLAA er åben for alle, der har problemer med sexmisbrug, porno, kærlighedsafhængighed eller romantiske besættelser.
  • Der er møder flere gange om ugen både på Fyn, i Jylland og på Sjælland samt online Skype-møder. Det er gratis at gå til møderne.

Læs mere på slaa-danmark.dk  

LÆS OGSÅ: 5 gadgets til mental sundhed 

Nemme at spotte

Det lykkedes hende faktisk at opnå evnen til at elske sig selv og følelsen af at fylde sit eget liv ud. Men selv om hun i dag opfatter sig som et helt andet, sundt menneske, lurer faren for at falde i hele tiden.

– Da jeg fik min nuværende kæreste, var jeg meget bange i starten. For hvad nu hvis jeg ikke havde styr på det. Så vi gik meget langsomt frem. Det var noget med at gå på café og småsludre og derefter kun holde i hånd meget længe. Jeg var meget påpasselig med ikke at gøre, som jeg plejede, fortæller hun.

Det betyder også, at hun i dag faktisk er ude på den anden side. Nu er hun den i parforholdet, som ikke vil kvæles.

– Men det ligger og lurer hele tiden. Hvert et move, jeg gør, er jeg opmærksom på, om det nu kan trigge min afhængighed.

Det er også Lucy Vittrups erfaring, at terapi – individuel eller i grupper – er vejen frem for kærlighedsafhængige. Bestemte former for vejtrækningsfokuseret yoga kan også hjælpe. Fællesskabet i gruppeterapi og oplevelsen af ikke at være alene kan i sig selv hjælpe. Og samtaleterapi hos en terapeut kan især fungere godt, hvis terapeuten kender til det specifikke misbrugsmønster, der gælder for kærlighedsafhængighed. Det gør for få terapeuter desværre, er Lucy Vittrups vurdering.

For den kærlighedsafhængige er det afgørende at få den rette hjælp.

– Ellers bliver mønstret blot værre, indtil man gør noget ved det. Den største trussel mod ‘helbredelse’ for den afhængige er benægtelse. At man siger til sig selv, ‘jeg er bare forelsket. Sådan er det, når man er vild med nogen’. Benægtelsen kender alle misbrugere til, for den prøver at negligere, at der er et problem. At det ikke er så slemt. Den kærlighedsafhængige skal ligesom alle andre afhængige starte med at erkende, at de har et problem, forklarer Lucy Vittrup.

Det er sindssygt svært at komme forbi benægtelsesfasen, bekræfter Feline Dusinnino.

– Man bilder sig selv ind, at det er helt okay. Men dybest set ved man godt inderst inde i hjertet, hvad svaret er. Hvis vi, der er kærlighedsafhængige, spørger os selv, hvad alt det her, der foregår i vores kærlighedsliv egentlig handler om, så ved vi det godt, siger Feline Dusinnino og tilføjer:

– Når jeg i dag går ud på en bar, kan jeg spotte de første 8 ud af 10 mennesker, der har det. Det er virkelig nemt at se faretegnene. Typisk afsløres det i deres seksualiserende og flirtende adfærd. De er i gang med at finde nogen, de kan få deres stof fra. 

LÆS OGSÅ: Skal du give din forlovelsesring eller vielsesring tilbage? 

Læs mere om: