TALK OF TOWN

14 vigtige begivenheder i 2019

2019 er skudt i gang, og hvis du vil være opdateret på de vigtigste begivenheder i det kommende år, skal du læse med her. Her finder du alt det, du skal se, høre, snakke om og opleve i det nye år.

Spænd selen og gør dig klar – 2019 drøner allerede derud af, og du kan komme med! Her er årets 14 vigtigste begivenheder, der vil præge 2019. Læs med og bliv klar til det nye år!

LÆS OGSÅ: De største øjeblikke på den røde løber i 2018

Film - Når kvinder er kvinder værst

Det er en af dansk litteraturs nyklassikere, der nu bliver filmatiseret – med fire af Danmarks allerbedste skuespillerinder i front. Danica Curcic, Sidse Babett Knudsen, Amanda Collin og Lene Maria Christensen har sagt ja tak til at bringe Christian Jungersens ‘Undtagelsen’ om magt, mord og mobning til live på det store lærred.

Undtagelsen har premiere den 29. august.

LÆS OGSÅ: Her kan du se kirsebærtræerne blomstre i foråret 2019

EU - En kvinde på tronen?

Rygterne om, at Margrethe Vestager kan være kvinden, der sætter sig i formandsstolen i EU, når den nuværende formand, Jean-Claude Juncker, takker af i det nye år, har svirret i et stykke tid.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, bakker op om den danske konkurrencekommissær, mens den danske statsminister, Lars Løkke Rasmussen, er afvisende over for overhovedet at lade Margrethe Vestager blive i Bruxelles som kommissær, da hun tilhører en anden fløj end den siddende regering.

Den radikale politiker selv forholder sig ikke til snakken, men har gjort klart, at hun gerne tager fire år mere i Bruxelles. Hvis hun bliver formand for EU-Kommissionen, vil hun blive den første kvinde på posten.

Udstilling - Glam, guld og glitter

Temaet for årets Met Gala er altid et godt fingerpeg om, hvad der rører sig i modebranchen – og generelt i samfundet. Også i 2019, hvor temaet for den store modefest og efterfølgende udstilling på Metropolitan-museet er ‘Camp: Notes on Fashion’.

LÆS OGSÅ: 2018 - Årets break ups og nye par

Temaet er inspireret af et essay af forfatteren og debattøren Susan Sontag, hvori hun beskrev ‘camp’ som ‘kærligheden til det unaturlige – det kunstige og det overdrevne ... udseende over indhold’. Camp nævnes også tit i forbindelse med de mere karikerede dele af homomiljøet med drags, musicals, fester, fjerboaer, glimmer og guld for alle pengene. Vogues Anna Wintour er som altid værtinde til festen, og hun får selskab af bl.a. Lady Gaga og Guccis chefdesigner, Alessandro Michele.

Afsked - Farvel til Elton John

Det nye år står i Elton Johns tegn. Den 71-årige musiker drager på turné for sidste gang – hans Farewell Yellow Brick Road Tour rammer Københavns Royal Arena 18. maj og igen 6. juni.

Du kan også møde Elton John i biffen i det kommende år i filmen ‘Rocketman’ med Taron Egerton i rollen som den britiske superstjerne.

Mode - Kors for Versace

Umiddelbart har de ikke meget tilfælles – hverdagsbohemen Michael Kors og lårkorte, guldglimtende Versace. Men faktum er, at den amerikanske designer har købt det italienske modehus for mere end 10 milliarder kroner.

LÆS OGSÅ: Kan kvinder være lige så sjove som mænd?

Umiddelbart bliver Donatella Versace siddende i stolen som chefdesigner i det modehus, hendes afdøde bror, Gianni, grundlagde i 1978, men det bliver alligevel interessant at se til modeugerne i foråret, om den nye amerikanske ejer smitter af på Versaces kollektioner.

Film - Gensyn med ‘Downton Abbey’

Har du savnet Lady Mary, Lady Edith og the Dowager, siden ‘Downton Abbey’ takkede af i 2015? Så er der god grund til at glæde sig til biografåret 2019, hvor damerne – og de mange mænd omkring dem – vender tilbage, denne gang på film.

‘Downton Abbey’ får dansk premiere den 12. september, så sæt allerede nu kryds i kalenderen og glæd dig til en aften med juveler, sladder og intriger.

Tv - Farvel til ‘Game of Thrones’

Kampen om Jerntronen nærmer sig sin afgørelse, og der vil ikke blive sparet på noget for at vække forfatter George R. R. Martins fantasi til live, for sidste sæson af HBO’s hitserie Game of Thrones bliver den dyreste nogensinde.

Teorierne hvirvler på internettet: Bliver det Daenerys Targaryen og dragerne, der vinder slaget om tronen, eller knuser Cersei Lannister tronraneren? Og hvad vil der ske med Stark-børnene i Norden, når de hvide vandrere kommer tæt på? Selv ikke skuespillerne ved det endnu.

Der er blevet optaget forskellige slutninger på den komplekse serie, så Nikolaj Coster-Waldau, Lena Headey, Emilia Clarke og Kit Harington må også vente tålmodigt på konklusionen.

Sidste sæson af Game of Thrones har premiere på HBO i april.

Musik - Dronningerunde

Der er noget, der tyder på, at kvinderne stjæler pophitlisterne i det kommende år. Helt sikkert er det, at Madonna udgiver sit 14. studiealbum, som skulle være inspireret af popdronningens flytning til Portugal, hvor hendes søn bedre kan dyrke sit talent for fodbold.

LÆS OGSÅ: Her er årtiets mest hørte sang

Også Rihanna og Taylor Swift skulle være på vej med nye toner. Rihanna har fortalt, at hun er i studiet for at lave opfølgeren til ‘Anti’ fra 2016, og Taylor Swift skulle også være i gang med et nyt album, som – hvis alt går vel – lander i 2019.

Tendens - Superheltinderne kommer

Efter mange år, hvor mændene i Hollywood har spillet hovedrollen på mere end én måde, har bl.a. #metoo og Time’s Up været med til at skabe plads til og fokus på kvinderne. På tv har kvinderne haft magten de seneste år – tænk bare på successerier som ‘The Handmaid’s Tale’ og ‘Big Little Lies’ – og nu rykker kvinderne også i biografmørket.

Oscar-vinderen Brie Larson er klar til at kæmpe mod det onde som selveste Captain Marvel i filmen af samme navn, og på tv gør superheltinderne også deres indtog i Netflix’ ‘The Umbrella Academy’, som har bl.a. Mary J. Blige og Ellen Page på rollelisten.

Captain Marvel har premiere den 8. marts og The Umbrella Academy har premiere den 15. februar.

Ansigt - Næste generation Moss

Gode gener går i arv – også i modebranchen, hvor flere af tidens største modeller, bl.a. Kaia Gerber og Hadid-søstrene, er døtre af tidligere tiders supermodeller. Og nu kommer endnu en andengenerationsmodel på banen. 16-årige Lila-Grace Moss, som er datter af Kate Moss, har scoret jobbet som kampagnemodel for Marc Jacobs Beauty. Marc Jacobs selv afslørede på Instagram, at han har haft et godt øje til modeldatteren, siden hun var lille.

– Som kun seksårig var Lilas stærke personlighed og store skønhed allerede tydelig, lød det fra designeren.

Du kan læse mere om tendensen med andengenerationsmodeller HER

Politik - Får Danmark en kvindelig statsminister igen?

Senest 7. juni 2019 skal der være afholdt folketingsvalg i Danmark, men Lars Løkke Rasmussen har i skrivende stund endnu ikke udskrevet valg. Det kan også godt gå hen og blive lidt af en gyser for blå blok, der i meningsmålingerne står til et smalt nederlag.

Hvis rød blok løber med sejren i det nye, får Danmark sin kun anden kvindelige statsminister i Mette Frederiksen fra Socialdemokratiet.

Royalt - Fest i lange baner

2018 var en begivenhedsrigt og skelsættende år i det danske kongehus. Prins Henrik gik bort i februar, og få måneder senere fejrede kronprins Frederik sin 50-års fødselsdag sammen med hele Danmark.

LÆS OGSÅ: Er du klar til at sælge dine data?

I 2019 er det lillebrors tur til at fylde rundt. Prins Joachim runder et halvt århundrede 7. juni. Inden da – 14. maj – kan kronprinsesse Mary og kronprins Frederik fejre deres 15-års bryllupsdag.

Også i England er der noget at se frem til i det nye år, efter prins Harry og hans nye hustru, hertuginde Meghan, har annonceret, at de venter deres første barn til foråret.

Designer - Dansk modes nye stjerne

Glem alt om skandinavisk minimalisme. Den danske designer, som du skal holde særligt øje med lige nu, er blomsterbarnet Emilie Helmstedt. Den 26-årige designer og hendes pastelfarvede silkekreationer vandt Magasin du Nord Fashion Prize i slutningen af oktober, og ud over at Emilie Helmstedt nu er blevet 500.000 kr. rigere – en del af præmien er øremærket til et show under den københavnske modeuge – er prisen også med til at slå hendes navn fast, både herhjemme og i udlandet.

– Jeg har en masse planer, som jeg vil gå i gang med allerede i morgen. Jeg glæder mig til at vise jer mine drømme blive endnu mere levende, end de er nu, sagde vinderen i sin takketale.

Tidligere har bl.a. Cecilie Bahnsen og Mark Kenly Domino Tan vundet Magasins store modepris.

Udstilling - Mugler på museum

Christian Dior og Erik Mortensen har begge været på museum for nylig. Nu er turen kommet til Thierry Mugler, som er kendt for sine skulpturelle kreationer, som særligt gav genklang i 80’erne og 90’erne.

Det er Montreal Museum of Fine Arts, som 2. marts slår dørene op til ‘Thierry Mugler: Couturissime’, som består af 130 stykker tøj fra den avantgardistiske franskmands hånd. Det er meningen, at udstillingen efterfølgende skal på turné, så man kan krydse fingre for, at den også vil blive vist lidt tættere på Danmark.

LÆS OGSÅ: Kvinder tager magten i biografmørket