Oscar nomineringer 2018
Foto: AOP
TALK OF TOWN

5 ting du skal vide om årets Oscar-nomineringer

Find den rød-hvide klaphat og dine feministiske briller frem til årets Oscar-uddeling. Her er fem ting, du skal vide om filmfesten 4. marts.

Sæsonen for prisuddelinger er i fuld gang, og den 4. marts skal Oscar-statuetterne gives for årets bedste filmpræstationer. Nomineringerne er netop offentliggjort, og her får du et hurtigt overblik over det, der har genereret lidt ekstra buzz i år...

Not so white

Oscar-uddelingen har de senere år fået slag for at være ’for hvid’ – en fest for Hollywoods hvide skuespillere og instruktører. Det bliver den også i år, men der var måske alligevel lidt fremgang at spore. Jordan Peele, som står bag filmen ’Get Out’, er blandt de fem instruktører, der skal kæmpe om titlen ’bedste instruktør’. Octavia Spencer og Mary J. Blige er nomineret til bedste kvindelige birolle, og veteranen Denzel Washington skal bl.a. slås mod talentet Daniel Kaluuya i kategorien ’bedste mandlige hovedrolle’.

Go, go, Gerwig

Greta Gerwig er den kun femte kvinde nogensinde – ! – som er nomineret til en Oscar som bedste instruktør. Den kun 34-årige amerikaner står bag filmen ’Lady Bird’, og hun er også nomineret til en Oscar for sit manuskript til filmen, der har taget både publikum og anmeldere med storm. Kathryn Bigelow er stadig den eneste kvinde, der har vundet en instruktør-Oscar, og det var helt tilbage i 2010, hvor hun fik den for krigsfilmen ’The Hurt Locker’.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

De rød-hvide briller

Årets danske Oscar-bidrag, ’Du forsvinder’, var allerede blevet sorteret fra, inden nomineringerne blev offentliggjort. Men der er alligevel grund til at kippe med dannebrog, når årets priser skal uddeles. Den svenske film ’The Square’, som har danske Claes Bang i den mandlige hovedrolle, er blandt de fem, der skal slås om at blive kåret som årets bedste udenlandske film. Derudover skal vi krydse fingre for den danske filmfotograf Dan Laustsen, som er nomineret for sit arbejde på ’The Shape of Water’.

Dronningen af Oscar

And the nominees are … Meryl Streep. Sådan har det nu lydt 21 gange, når årets Oscar-nomineringer blev offentliggjort. I år er filmdronningen nomineret for rollen som avisbossen Katharine Graham i Steven Spielbergs drama ‘The Post’. De tre Oscars, hun allerede har stående hjemme på kaminhylden, har hun vundet for ‘Kramer mod Kramer’, ‘Sophies valg’ og ‘Jernladyen’. Meryl Streep må dog nok i år overlade favoritrollen til kollegaen Frances McDormand, som allerede har vundet flere priser for sin rolle som sørgende, krigerisk mor i ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’.

Ni film på spil

Krig, kærlighed og haute couture er bare nogle af de emner, de ni film, som er nomineret til en Oscar i år, behandler. Værd at bemærke er det, at fire af dem har kvinder i de altoverskyggende hovedroller: ’Lady Bird’, ’The Shape of Water’, ’The Post’ og ’Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’.

LÆS OGSÅ: Hør Oprah Winfreys fantastiske tale ved Golden Globes

Her får du et overblik over Oscar-nomineringer i de seks store kategorier:

Bedste film
Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Lady Bird
Dunkirk
The Post
Call Me By Your Name
The Shape of Water
Darkest Hour
Get Out
Phantom Thread

Bedste instruktør
Guillermo del Toro, The Shape of Water
Christopher Nolan, Dunkirk
Greta Gerwig, Lady Bird
Jordan Peele, Get Out
Paul Thomas Anderson, Phantom Thread

Bedste kvindelige hovedrolle
Frances McDormand, Three Billboards Outside Ebbing Missouri
Sally Hawkins, The Shape of Water
Saoirse Ronan, Lady Bird
Margot Robbie, I, Tonya
Meryl Streep, The Post

Bedste mandlige hovedrolle
Daniel Day-Lewis, Phantom Thread
Timothée Chalamet, Call Me By Your Name
Daniel Kaluuya, Get Out
Gary Oldman, Darkest Hour
Denzel Washington, Roman J. Israel Esq.

Bedste kvindelige birolle
Alilson Janney, I, Tonya
Laurie Metcalf, Lady Bird
Mary J. Blige, Mudbound
Octavia Spencer, The Shape of Water
Leslie Manville, The Phantom Thread

Bedste mandlige birolle
Willem Dafoe, The Florida Project
Woody Harrelson, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri
Richard Jenkins, The Shape of Water
Christopher Plummer, All the Money in the World
Sam Rockwell, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

LÆS OGSÅ: Derfor gik Golden Globes helt i sort

Læs mere om: