WEEKEND

Årets 15 bedste bøger

Træk den blødeste lænestol ind foran pejsen og sæt dig godt til rette. Den kolde vintertid er tid til fordybelse, og hvad er bedre end at dykke helt ned i en god bog og forsvinde ind i et univers langt fra arbejde og den tiltrængte gulvvask? Her får du årets 15 bedste bogudgivelser.

De realistiske bøger

Helle Helle: De
- Stilstand på Lolland

‘De’ er blevet kaldt et højdepunkt i Helle Helles stilsikre forfatterkarriere, og det er ikke uden grund. Er man til den minimalistiske litteratur, hvor der under den ellers så stille overflade ulmer et heftigt bål, så kan man ikke komme udenom Helle Helle.

Hun har siden 90’erne været en af Danmarks stærkeste prosaister, og den stilfærdige historie om en lollandsk mor og datter handler på overfladen da også mere om de ting, en 16-årig er nødt til at holde styr på med en dødssyg mor: Hvad der skal købes ind, og hvordan man kan spare på husholdningspengene.

LÆS OGSÅ: Sidste års bog-favoritter: Fik du læst dem?

Stilstand, det enkle talesprog og billedskabende detaljerigdom har altid været en af Helle Helles største forcer, og ‘De’ er en must-read for elskere af den ordknappe stil.


Helle Helle: De, Rosinante, 259,95 kr. Kan købes online HER

Lotte Kaa Andersen: Syv sind
- Kriser og kedsomhed i whiskybæltet

Lotte Kaa Andersens forfatterskab er som en Hellerup-hybrid mellem Christian Kampmann og Kirsten Hammann, og afslutningen på nabo-trilogien om tre huse på Hambros Allé, ‘Syv sind’, er ligeså velskrevet som de foregående bind.

Det vrimler med satirisk bid og spiddende portrætter i fortællingen om bl.a. den kærlighedssyge enke Line, der keder sig i sin nye luksuriøse tilværelse i Dubai, og Lotte Kaa Andersen skriver simpelthen så veloplagt, at man sluger siderne som en flødeskumskage i regnvejr.

Genial læsning at forsvinde ind i, hvis man har lyst til at dykke ned i livskriserne fra postnummer 2900 og omegn.


Lotte Kaa Andersen: Syv sind, Rosinante, 249,95 kr. Kan købes online HER

Katrine Marie Guldager: Bjørnen
- Mødet med en bjørn

Vibse er rasende. Hun er blevet fyret fra sit arbejde, datteren Laura er lige flyttet hjemmefra, og hun skændes big time med manden Lars, som hun konsekvent kalder Bent.

Katrine Marie Guldagers lille perle af en bog kan fortæres på et par timer, og den vrede Vibse er en fantastisk figur, der i Sveriges ødemark ender med at stå face-to-face med en vaskeægte bjørn.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

‘Bjørnen’ kunne sagtens have været en parentes i Katrine Marie Guldagers fine forfatterskab, men den er faktisk langt mere end det. Historien om, hvad en midtlivskrise kan presse et menneske ud i, er i virkeligheden eksistentialistisk læsning om menneskelig overlevelse.

Velskrevet og vellykket.


Katrine Marie Guldager: Bjørnen, Gyldendal, 149,95 kr. Kan købes online HER

Generationsportrætterne

Merete Pryds Helle: Vi kunne alt
- Tidsbillede fra 70’erne

Merete Pryds Helle har i dén grad slået igennem med et kanonkugle-værdigt gennembrud, og ‘Vi kunne alt’ er en af de bøger, man bare skal have krydset af på årets læseliste.

Meget af persongalleriet fra super-bestselleren og prisvinderen ‘Folkets skønhed’ er med i den selvstændige efterfølger, der primært foregår i den nordsjællandske forstad Værløse – hvor Merete Pryds Helle i øvrigt selv er vokset op.

Forfatteren skriver som en drøm og har et fantastisk godt greb om eksakte tidsbilleder, og kan man selv huske 70’ernes typehusliv, så vil man elske fortællingen om Merle, hendes syge mor Ane og alkoholiserede far Erling. En virkelig god historie!


Merete Pryds Helle: Vi kunne alt, Lindhardt og Ringhof, 299,95 kr. Kan købes online HER

Iben Mondrup: Vi er brødre
- Brødre i kamp

Murstensromanen ‘Vi er brødre’ er helt uforligneligt godt fortalt, og skildringen af bogens to brødre, hvoraf den ene, Jens, senere hen bliver faren i ‘Godhavn’ og ‘Karensminde’, er endnu en dansk must-read fra det forgangne år.

LÆS OGSÅ: Caroline Flemings 4 boganbefalinger

Brødrene Poul og Jens vokser op i efterslæbet fra Anden Verdenskrig, hvor deres far har været modstandsmand og truffet nogle svære valg, mens deres mor har haft ‘dårlige nerver’. De to brødre udvikler sig helt forskelligt og bliver som symboler på hver deres side af 68’er-generationen, og den smukke familiefortælling lyser især stærkt i deres barndoms- og ungdomsår, som Iben Mondrup har et fantastisk fortællegreb om.

Særligt velegnet til fans af fx Kristina Stoltz og Merete Pryds Helle.


Iben Mondrup: Vi er brødre, Gyldendal, 299,95 kr. Kan købes online HER

Sally Rooney: Samtaler med venner
- Rodløs ungdom

Den kun 27-årige irske forfatterdebutant Sally Rooney er i medierne blevet udråbt til ‘Salinger for Snapchat-generationen’, og referencen til den amerikanske forfatter J.D. Salinger er ikke helt ude i hampen.

J.D. Salinger blev verdensberømt med ‘Catcher in the Rye’ fra 1951, der især handler om teenageoprør og følelsen af fremmedgørelse, og Sally Rooneys fortælling om veninderne og ekskæresterne Frances og Bobbi, der driver rundt i Dublins gader uden rigtig at foretage sig noget, er da også velskrevet og medrivende.

‘Samtaler med venner’ er et unikt blik ind i hovedet på nutidens rodløse generation og et flot portræt af to unge, der leger voksne og prøver at tage stilling til så lidt som muligt.


Sally Rooney: Samtaler med venner, Rosinante, 299,95 kr. Kan købes online HER

De barske bøger

Signe Langtved Pallisgaard: Alle de liv
- Livet på trods

Barsk læsning kan også være den meget rørende læsning, og lige præcis dét er Signe Langtved Pallisgaards anden roman, ‘Alle de liv’.

Historien om den unge Solveig, der efter at være blevet diagnosticeret med ALS tager på en lang bilferie i Californien med veninden Emilie, kryber helt roligt, sørgeligt og sorgfuldt ind under huden på én, og den afvekslende stil er forfriskende.

‘Alle de liv’ blander Emilies dagbogsnotater fra deres rejse sammen med tilbageblik fra venindernes barndom og så en række afsnit, som Solveig beder Emilie skrive. Nemlig fiktive afsnit om, hvordan Solveigs liv kunne have været i fremtiden, hvis hun ikke havde sin dødsdom hængende over hovedet.

En meget fin og kærlig fortælling, der vil gå rent ind hos mange.


Signe Langtved Pallisgaard: Alle de liv, Lindhardt og Ringhof, 249,95 kr. Kan købes online HER

Lize Spit: Det smelter
- Grumt familiedrama

Belgiske Lize Spit blev indstillet til to af de fineste litteraturpriser i Holland og Belgien med sin debut ‘Det smelter’, og den næsten thriller-agtige historie om en dysfunktionel familie er både utrolig velkomponeret og grum, grum læsning.

Fortællingen tager afsæt i en kold decemberdag, hvor den unge kvinde Eva er tilbage for at besøge sin barndomslandsby, og undervejs mindes hun så en sommer, hvor alt vendte, og landsbyens store børn kom i puberteten. Det fik byens drenge til at udvikle ubehagelige seksuelle lege, og hvad der præcis skete den sommer, afsløres langsomt og kunstfærdigt.

‘Det smelter’ er ikke velegnet til læsere med sarte nerver, men det er en stor og uforglemmelig læseoplevelse.


Lize Spit: Det smelter, Rosinante, 250 kr. Kan købes online HER

Morten Pape: Guds bedste børn
- Ind i hovedet på en morder

Morten Papes ‘Guds bedste børn’ er en af de bøger, der har toppet de danske bestsellerlister, og Amager-forfatteren skriver da også vanvittigt godt.

Den virkelige historie om det bestialske drab på åben gade i 2008 på en 16-årig dreng med indvandrerbaggrund er bl.a. fortalt gennem et unikt blik fra morderen selv, den unge og følelsesmæssigt afstumpede Mickey.

LÆS OGSÅ: Adrian Hughes boganbefalinger

Morten Pape er selv opvokset i det dengang hårde miljø i Amagers Urbanplanen, og han bruger sig selv og sin fortid i den barske skildring af området og dets beboere.

Elskere af Jakob Ejersbos bøger vil falde rigtig godt til rette med ‘Guds bedste børn’, men det er en rå roman, der kan læses af alle – fra Skagen til Urbanplanen.


Morten Pape: Guds bedste børn, Politikens Forlag, 300 kr. Kan købes online HER

De store historier

Jessie Burton: Min muse
- To liv

Mange kender nok britiske Jessie Burton som forfatteren til den historiske og atmosfæriske bestseller ‘Dukkemageren’ om en 18-årig hollandsk bondepige.

Den skuespilleruddannede forfatter skal dog lige så meget læses for ‘Min muse’, der er en ambitiøs dobbeltfortælling om 30’ernes borgerkrigsspanien og 60’ernes Swingin’ London, hvor to kvinders skæbner flettes sammen.

Den håbefulde forfatterspire Odelle Bastien får i 1967 arbejde som stenograf for den mystiske og excentriske gallerist Marjorie Quick, og hun gøder både jorden for Odelles egne kreative udfoldelser og fortæller samtidig historien om et maleris mærkværdige ophav i Spanien.

I Jessie Burtons romaner må læseren selv samle plottets brikker, og hun skriver så spændende, at bogens sider ikke kan vendes hurtigt nok.


Jessie Burton: Min muse, Hr. Ferdinand, 250 kr. Kan købes online HER

Richard Flanagan: Lyden af en hånd der klapper
- Krig og melankoli

‘Lyden af en hånd der klapper’ blev oprindeligt udgivet i sit australske hjemland i 1997, hvor den blev en kæmpe bestseller.

I 1954 befinder den jugoslaviske flygtning Bojan Buloh sig i en tasmansk baraklejr sammen med sin kone, Maria, og deres 3-årige datter, Sonja. Han bliver mere og mere ulykkelig i lejren, og under en voldsom snestorm forlader moren Maria i afmagt den lille familie. 35 år senere vender Sonja så tilbage til den australske ø, hvor faderen er forsumpet af druk og af eftervirkninger fra krigen, og her konfronteres hun med den barske fortid.

‘Lyden af en hånd der klapper’ er en melankolsk, voldsom og bevægende roman, der brænder sig ind som et billede på, hvad en krig gør ved mennesker.


Richard Flanagan: Lyden af en hånd der klapper, Politikens Forlag, 250 kr. Kan købes online HER

Roy Jacobsen: Rigels øjne
- Jagten på et håb

Man behøver ikke have læst de to foregående bøger om Ingrid fra øen Barrøy i det yderste Norskehavet for at komme helt ind under huden på den besynderlige og ualmindelige kvinde.

I Roy Jacobsens pageturner ‘Rigels øjne’ leder Ingrid efter den russiske flygtning Alexander, der drev i land fra skibet Rigel efter at være blevet taget til fange under Anden Verdenskrig, og som hun undfangede datteren Kaja med.

LÆS OGSÅ: 10 bøger, du kan give i gave

Undervejs på sin rejse efter den 22-årige mørkøjede flygtning skal hun navigere i krigens skamfulde efterladenskaber og i nogle af Nordens mest affolkede egne med den ni måneder gamle datter bundet om kroppen, og fortællingen om Ingrids rejse er ubarmhjertig og smuk.


Roy Jacobsen: Rigels øjne, Rosinante, 249,95 kr. Kan købes online HER

De selvbiografiske bøger

Thomas Korsgaard: En dag vil vi grine af det
- Langt ude på landet

Mange af årets bedste bøger indeholder selvbiografiske undertoner, og Thomas Korsgaards ‘En dag vil vi grine af det’ er ingen undtagelse.

I fortsættelsen til den anmelderroste og personlige debut ‘Hvis der skulle komme et menneske forbi’ er drengen Tue blevet teenager, trodsig og vred, og selv om familiens økonomi er blevet bedre, så er hverdagen stadig tung af trusler, svigt, vold og følelsesmæssigt fravær for familiens tre børn. Tue kan ikke finde sig til rette med sin både spirende og undertrykte homoseksualitet, og hans håbløse situation er til tider næsten ikke til at holde ud.

Tonen er hårdere i dette andet bind, og som sin forgænger er den yderst læseværdig. Også i sit unikke indblik i Danmarks landbrugsliv efter 00’ernes finanskrise.


Thomas Korsgaard: En dag vil vi grine af det, Lindhardt & Ringhof, 249,95 kr. Kan købes online HER

Michael Frank: Den fabelagtige familien Frank
- Under tyrantantens vinger

‘Den fabelagtige familien Frank’ er historien om den excentriske – og virkelige – manuskriptforfatter Harriet ‘Hankie’ Frank Jr. og hendes nevø, forfatteren Michael Frank.

LÆS OGSÅ: De 4 bedste bøger ifølge Nicolaj Kopernikus

Læseren tages tilbage til 60’ernes og 70’ernes Hollywood, hvor Tante Hankie er en tyrannisk og barnløs drejebogsforfatter med 40’er-stylet hår og malet skønhedsplet på kinden, og hun har sat sig for at stå for Michaels kulturelle dannelse.

Selv om den unge Michael nyder tantens opmærksomhed, går det langsomt op for ham, hvordan han i virkeligheden udnyttes og manipuleres, og de velskrevne erindringer om den stadig nulevende, og nu 101-årige, Hankie er medrivende og spændende læsning.


Michael Frank: Den fabelagtige familien Frank, Lindhardt og Ringhof, 299,95 kr. Kan købes online HER

Mathilde Walter Clark: Lone Star
- Historien om en far

Kimen til Mathilde Walter Clarks gribende erindringsbog ‘Lone Star’ blev lagt, da den filosofiuddannede forfatters stedfar døde.

Den ret pludselige afsked fik Mathilde Walter Clark til at tænke på sin biologiske amerikanske far på den anden side af Atlanten, og det er der kommet en personlig og smuk historie ud af.

I ‘Lone Star’ flettes forskellige erindringsglimt sammen med vanligt sprogligt overskud, og de både skarpe og humoristiske beskrivelser af fx farens dominerende kone, der impulskøber et hus i Belgien og generelt prøver at bestemme alting, sidder lige i skabet.

Et genialt blik på det komplicerede og kærlige forhold mellem en datter og en far.


Mathilde Walter Clark: Lone Star, Politikens Forlag, 300 kr. Kan købes online HER

LÆS OGSÅ: Maria Gerhardts favoribøger