Årets bedste julemarkeder
Foto: AOP
WEEKEND

Oplev årets bedste julemarkeder

Går du allerede og nynner ”Last Christmas”, tænker på julelækkerier, savner duften af varm gløgg og hjemmebagte pebernødder? Så oplev et eller flere af IN’s udvalgte julemarkeder.

Julemarkeder i øst og vest

Der findes intet som et godt gammeldags julemarked, til at få en i den helt rigtige julestemning. Her kan man både snuppe et glas gløgg, finde de sidste julenips eller bare nyde den dejlige atmosfære mens man går på opdagelse i et univers af jul.

Historisk julemarked

Julemarkedet har i årevis været en tradition. Faktisk kan markedet spores tilbage til senmiddelalderen. Den dag i dag er markedet stadig noget vi flokkes til - både i ind og udland. Duften af kanel og nelliker, summen af glade familier og livemusik og dekorationer af lys, nisser, gran og sne. 

Og særligt juleknas- og godter er med til at sætte gang i julen. Klejnen er en af de ældste julesmåkager, som kan spores tilbage til middelalderen. Dengang lavede man mad over åbne ildsteder, hvilket betød, at den populære julespise blev kogt. Derfor kom de knasende småkager først på bordet tidligst i 1800-tallet, efter komfuret. 

Men julemarkeder er mere end julesmåkager og godter. Vi har samlet de bedste julemarkeder og oplevelser, som kan få dig i julehumør. 

LÆS OGSÅ: Last Christmas! Kæmpehittet fra Wham! bliver til en julefilm 

De bedste julemarkeder og oplevelser i juletiden til dig:

Julemarkeder på Sjælland 

Gentofte: Julestue og sølvudstilling på Bernstorff Slot

Er du mere til julete frem for varm kakao? Så kom til en unik juleoplevelse når Chaya og Bernstorff Slot slår sig sammen til en julestue. Her vil der være mulighed for at købe fine sølvfund fra deres udstilling. Disse fund er fra auktioner i Skotland og dateres tilbage til ca. år 1890-1950. Desuden vil Chaya tilbyde gode rabatter på deres julevarer. Så kom og gør et kup, så du kan invitere veninderne over til rigtig adventshygge og servere julete fra Chaya i smukke sølvfund.

Hvor: Bernstorff Slot, Jægersborg Allé 39, 2820 Gentofte
Hvornår: 11. november, kl. 10-17
Entré: Gratis

Læs mere om Bernstorff Slots julestue HER

København: Royal Copenhagens julebord

Det er i år 55. gang, at Royal Copenhagen fra midten af november og frem til slutningen af december byder indenfor til at opleve personlige versioner af julen. Royal Copenhagens juleborde har siden 1963 været en tilbagevendende begivenhed med skiftende temaer og borddækkere. Årets julebordsdækkere får mulighed for at skabe gennemførte sanselige universer og stemninger. Som besøgende får du en helt særlig oplevelse i den travle juletid, som er med til at rykke lidt ved den gængse opfattelse og forventning af julens traditioner samtidig med, at du kan finde masser af inspiration til sin egen julebordsdækning og –udsmykning. Billedet herunder er fra Royal Copenhagens juleborde i 2016, hvor Baum und Pferdgarten har stylet borddækningen.

Hvor: Amagertorv 6, 1160 København K
Hvornår: Fra 21. november
Entré: Gratis

København: Tivoli julemarked 

Start din jul i Tivoli fra (H)julkøbing station på Tivolis plæne, og nyd derefter den smukke park fra et af de fine lokomotiver. Du kan finde lige, hvad hjertet begærer i Tivolis togboder – alt fra klejner til pynt. Er du en legende sjæl, er der selvfølgelig åbent for nogle af parkens mange velkendte forlystelser, eller du kan prøve nogle af de særlige nye som eksempelvis nissetoget eller Musikkarusellen. Varm dig i en af Tivolis mange restauranter. Er du hoppet på den grønne bølge? Så er Gemyse stedet, der serverer grønne økologiske retter af høj kvalitet. Desuden vil der ske en masse spændende ting i Tivoli i løbet af perioden, både Tivoli-gardens juleoptræden, julelysshow og juletræet, der bliver tændt.

Hvor: Vesterbrogade 3, 1630 København V
Hvornår: 17. november – 31. december
Entré: Voksne: 110 kr., børn (max. 8 år): 50 kr., under 3 år: gratis 

Læs mere om Tivolis julemarked HER

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

København: Kongelige juleborde på Christiansborg Slot

Skal julen være, som den altid har været, eller trænger du til lidt ny inspiration, når det gælder borddækning? Uanset hvad er der masser af julestemning at hente, når Christiansborg Slot slår dørene op til udstillingen 

‘Kongelige juleborde’. Her kan du opleve i alt syv smukke og meget forskellige juleborde, bl.a. dronning Ingrids nostalgiske juleopdækning og dronning Margrethes finurlige, kreative udsmykning af bordet. 

Hvor: Christiansborg Slot: Prins Jørgens Gård 1, 1218 København K

Hvornår: 6. november - 26. december

Entré: Voksne: 90 kr., studerende: 80 kr., børn under 18 år: Gratis

Læs mere om de kongelige juleborde på Christiansborg Slot HER

Helsinge: Øko-julemarked på Fuglebjerggaard

Gårdejer og gastronom Camilla Plum inviterer traditionen tro på overdådig øko-julemarked på hendes gård, Fuglebjerggard. Gården bliver pyntet med utraditonelt julepynt i regnbuens farver, og vil dufte af hjemmebag og hjemmedyrket. Spis, drik, shop eller gå en tur og kom i julestemning på mere utraditionelle kår. 

Hvor: Fuglebjerggard, Hemmingstrupvej 8, 3200 Helsinge

Hvornår: 1.- 9. december. 

Entré: Gratis 

Læs mere om Camilla Plums øko-julemarked HER

Glumsø: Julemarked på Næsbyholm Slot  

Næsbyholm Slot starter igen i år julen med et julemarked fyldt med julevarer, smagsprøver og spændende udstillere. Gå på opdagelse i de julepyntede stuer og bliv inspireret til din egen julepyntning. For de små gæster, er der mulighed for at klippe julepynt som de kan hænge på Slottets store juletræ.  

Hvor: Næsbyholm Alle 9, 4171 Glumsø

Hvornår: Første weekend af december, 1.-2. december fra 10-16 begge dage 
Entré: Voksne: 50 kr., børn 4-12 år: 20 kr., børn under 4 år: gratis

Læs mere om Næsbyholms julemarked HER

Helsingør: Jul på Kronborg 

Weekenderne op til jul inviterer renæssanceslottet på juledramatik. Gør dine julegavekøb iform af julemarked i slottets sale og lyskæde klædte slotsgård. 

Hvor: Vesterbrogade 3, 1630 København V
Hvornår: 17. november – 31. december
Entré: Voksne: 110 kr., børn (max. 8 år): 50 kr., under 3 år: gratis 

Læs mere om Kronborgs julemarked HER

Gavnø: Julebazar på Gavnø Slot

Gavnø Slot er Danmarks største julemarked med over 150 stande, der byder på alt hvad dit julehjerte begærer. Køb dine julegaver, eller nyd lidt juleknas i de historiske avlsbygninger fra 1800-tallet. Passer den lille stenbro til øen Gavnø og lad dig imponere af det smukke slot. 

Hvor: Gavnø Slot: Gavnø 2, 4700 Næstved

Hvornår: 3-4/11 kl. 10-17, 9-11/11 kl. 10-17 (obs fredag d. 9/11 fra kl. 15-20)

Entré: Voksne: 70 kr., børn 5-12 år 25 kr.

Julemarkeder på Fyn 

Ringe: Julemarked på Boltinggaard Gods

Kom på besøg, når Boltinggaards Gods for første gang slår porten op til julehyggerier for hele familien. Her vil der være mulighed for at få inspiration til julen, og med deres 70 udstillere vil der være julehygge til en hver smag. Til de, der er mere til det salte, vil der være en varm ret, og til dem med en mere sød tand vil der være mulighed for at smage en masse julelækkerier. Og mon ikke julemanden stikker snuden forbi, og siger glædelig jul!

Hvor: Kokskovvej 28, 5750 Ringe
Hvornår: 30. november - 2. december
Entré: Voksne: 70 kr., børn (4-12 år): 30 år

Læs mere om Boltinggaard Gods julemarked HER

Svendbord: Julemarked på Valdemar Slot

Første adventsweekend åbner slottet op for deres traditionsrige julemarked. Markedets mange udstillere og boder vil vække dine sanser, så både gane og øjne bliver mættet. 

Hvor: Slotsalléen 100, 5700 Svendborg
Hvornår: 1. - 2. december og 8. - 9. december, fra 10-16
Entré: Voksne: 60 kr., børn (4-13 år): 25 kr. børn under 4 år er gratis

Læs mere om julemarkedet på Valdemar Slot HER

Nyborg: Jul i den gamle kongeby 

Christian 3. kom ofte til Nyborg i 1500-tallet for at holde jul. Byen emmede af jul, med brænderøg, gran og krydret bagværk som fik byen i julestemning. Den dag i dag pynter og klargør Kongebyen stadig, som skulle Christian 3. komme til hans store julefest. Det store julemarked pryder Nyborgs historiske by, og danner ramme for juleaktiviteter for store og små. 

Hvor: Vor Frue Kirke til Nyborg Slot, 5800 Nyborg
Hvornår: 30. november til 2. december og 7. december til 9. december 

Entré: Gratis 
Læs mere om Nyborgs historiske julemarked HER

Julemarkeder i Jylland 

Aalborg: Julemarked på Gammeltorv

Hvad kunne være smukkere end udsigten over julepyntede Aalborg fra Gammel Torvs pariserhjul? Til den søde tand vil der være vådt og tørt i julens tegn, som du kan nyde, imens julemanden tænder det store træ den 16. november.

Hvor: Gammel Torv 2, 9000 Aalborg
Hvornår: mandag-søndag i perioden 16.november-23.december
Entré: Gratis

Læs mere om julemarkedet på Gammel Torv HER

LÆS OGSÅ: 25 kjoler til julefrokosten 

Aarhus: Jul i den gamle by 

Oplev Den Gamle By forvandle sig til dansk jul, som var det 1864 og 1927. Her kan du gå på opdagelse i den danske juls historie, mens du nyder en tur med hestevogn eller efter en dejlig middag i Traktørstedet Simonsens Have. Læg også vejen forbi Bendtsens Pakhus julestue, og få varmen med kaffe og julekager. Oplev den autentiske gamle julestemning mens børnene udforsker ”Jul’umhejhuset”, hvor selv de mindste i familien kan være med. 

Hvor: Den Gamle By, Viborgvej 2, 8000 Aarhus C
Hvornår: 16. november til 1. januar 2019
Entrépriser: 135 kr. Børn under 17 år er gratis.

Læs mere om julen i den gamle by HER

Kolding: Julebazar Designskolen Kolding

Oplev Designskolen Kolding forvandle sig til et stort julemekka. Nuværende og tidligere elever vil sælge af deres egne unikke produktioner - alt fra tekstiler, grafiske illustrationer, smykker, brugskunst og modetøj. 

Hvor: Ågade 10, 6000 Kolding 

Hvornår: 7. december fra 14-20 og 8. december fra 10-17
Entrépriser: 20 kr. 

Læs mere om Designskolens julebazar HER

Skal du på juleeventyr uden for landets grænser? 

Berlin: WeihnachtsZauber - juletrylleriet - på Gendarmenmarkt

Er man til storbyferie uden at skulle ofre en masse timer i et fly, er Berlin det helt rigtige valg – specielt i julen. Med intet mindre end 120 forskellige jule- og adventsmarkeder, giver Berlin dig den bedste mulighed for, at komme i den helt rigtige stemning inden træet tændes d. 24. december. Der er dog ét konkret marked, der er værd at tildele lidt ekstra opmærksomhed: Gendarmenmarkt. Gendarmenmarkt er med sin nostalgiske kulisse et af de mest fortryllende og overdådige markeder i Berlin. Foruden kunstnerisk klasse og traditionel julemarkedsstemning kan man opleve en bred vifte af musikalske indslag – så man er altså sikret én på opleveren.

Hvor: Gendarmenmarkt, Berlin Centrum,
Hvornår: 26. november til d. 31. december.
Entréen: Gratis.

Læs mere om det tyske juletrylleri HER 

Paris: Julemarked

I juletider bliver en af Paris’ smukkeste gader forvandlet til et endnu smukkere juleunivers. Allerede fra midten af november står de mange vidunderlige boder klar med alt fra franske specialiteter til klassiske souvenirshops. Helt fra concordepladsen og op til triumfbuen lyses hele gaden op af funklende lys; og er man til højder, kan man nyde synet fra det fantastiske pariserhjul. Er shoppelysten endnu ikke stillet efter et par timer langs Champs-Elusées, kan man svinge forbi Galleries Lafayette, der i denne periode også ser fuldstændig fortryllende ud.

Hvor: Avenue des Champs-Elysées til Place de la Concorde
Hvornår: Fra midt november til start januar.
Entré: Gratis
Læs mere om det parisiske julemarked HER

Paris: The Grand Palais des Glaces

Frankrigs største skøjtebane findes ved Grand Palais, og hvert år omkring jul åbnes den op for gæster. Her tager du ikke nødvendigvis hen, for at blære dig med dine skøjteevner, tvært imod er dette en optimal mulighed for en hyggelig tur med veninde eller kæreste. Vælger man at gøre det senere på dagen, bliver skøjtebanen lavet om til et mindre diskotek med DJ og lys. Det er en helt igennem skøn oplevelse, men det kan ikke loves, at isen ikke er fyldt op med andre knap så rutinerede skøjteløbere.

Hvor: The Grand Palais des Glaces: 3 Avenue du Général Eisenhower 75008 Paris 8
Hvornår: Fra midt december til start januar 2019.
Entré: 15 euro.

Læs mere julen i Grand Palais des Glaces og Frankrigs største skøjtebane HER

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

London: Winter Wonderland 

Hyde Park bliver fra midt november forvandlet til et vintereventyr med tivoli, skøjtebane og sjove aktiviteter. Tag på isbar eller tag isen i hånden - og kreer din egen isskulptur. Udover diverse aktiviteter byder Winter Wonderlang også på et julemarked, hvor du finder kunsthåndværker fra hele verden samt mad og varme drikke til at lune sig på. 

Hvor: Hyde Park, London

Hvornår: Fra 23. november til 6. januar 2019.

Entré: Gratis

Læs mere Londons juleeventyr HER

LÆS OGSÅ: Do's and don'ts til firmajulefrokosten 

Læs mere om: