MAD

3 sunde supper du må prøve til efteråret

Efteråret er for alvor over os, og når blæsten raser og regnen trommer på vinduerne, er der intet bedre end en lækker suppe. Vi giver dig her tre sunde opskrifter på efterårets bedste supper


PORRE-KARTOFFELSUPPE

Nem og hurtig suppe, som er sprængfyldt med antioxidanter, vitaminer og mineraler.

4 personer

  • 3 porrer
  • 300 g kartofler
  • 1 persillerod (kan udelades)
  • 2 løg
  • 3-6 fed hvidløg (afhængigt af, hvor stærk du ønsker suppen)
  • Olie til stegning
  • 1½ l kogende vand
  • 1 spsk. grøntsagsbouillon (Herbamare)
  • Salt og peber
     

Udstyr: Stavblender
 

Tilberedning

  • Skyl porrerne, og skær dem i skiver. Læg skiverne i blød i en skål med vand, så de bliver helt fri for jord.
  • Skræl kartofler og persillerod, hvis du bruger det, og skær dem i skiver. 
  • Pil løg og hvidløg, og hak løgene fint.
  • Hæld lidt olie i en stor gryde over høj varme. Pres hvidløgene ned i gryden, kom løgene i, og svits dem.
  • Hæld kartofler og persillerod i gryden, og vend dem rundt sammen med løg og hvidløg.
  • Kom det kogende vand i, tilsæt grøntsagsboillonen og porrerne, og skru ned til middel varme.
  • Purér suppen med en stavblender, når kartofler og persillerod er kogt møre – det tager 10-15 min.​

TIP: Vi kan godt lide, at der er lidt grønsagsstykker i suppen – så føles den mere mættende. Derfor tager vi en god portion af grøntsagerne op, inden vi blender suppen, og kommer dem så tilbage igen.
 

Opskriften på porre-kartoffelsuppen er fra bogen "Femme Food - uden mælk, gluten og hvidt sukker", som kan købes online HER

Plenty More

BÆLGFRUGTSUPPE (MED NUDLER)

Denne varmende tykke suppe, der kaldes ash-e reshteh, er Irans svar på minestronen. Den er vidunderligt sund og mættende og bringer samtidig smilet frem på ansigterne omkring bordet. Som parenteserne i opskriftens titel antyder, kan man også sagtens udelade nudlerne fuldstændig, hvis man foretrækker det. Suppen har masser af fyld alligevel.

Til 8 personer

  • 125 g tørrede kikærter, udblødt natten over i vand tilsat 2 tsk natron
  • 125 g tørrede butterbeans, udblødt natten over i vand tilsat 2 tsk natron
  • 80 g klaret smør
  • 2 store løg, skåret i tynde skiver (400 g)
  • 10 fed hvidløg, skåret i tynde skiver
  • 1½ tsk stødt gurkemeje
  • 225 g gule flækærter
  • 2 l grøntsagsbouillon
  • 35 g persille, hakket
  • 35 g koriander, hakket
  • 15 g dild, hakket
  • 100 g forårsløg, skåret i tynde skiver
  • 150 g babyspinat
  • 100 g tørrede reshteh-nudler eller linguine
  • 150 g cremefraiche 9 %, plus 1 tsk pr. portion til pynt
  • 1½ spsk hvidvinseddike
  • 4 limefrugter, halverede
  • salt og sort peber

 

Tilberedning

  • Hæld vandet fra kikærter og butterbeans, og skyl dem grundigt.
  • Bring to gryder vand i kog, og kog kikærter og butterbeans hver for sig, til de er møre; det kan tage alt fra 20 til 40 minutter, alt efter hvor friske de er.
  • Hæld vandet fra, og stil begge til side.
  • Kom smør, løg og hvidløg i en stor gryde. Lad løgene stege i 20 minutter under jævnlig omrøring, til de er bløde og gyldne. Rør derpå gurkemeje, ½ tsk salt og lidt sort peber i, og tag en tredjedel af blandingen fra til senere.
  • Kom kikærter og butterbeans i gryden sammen med flækærterne, og hæld bouillonen over.
  • Lad suppen simre i ca. 35 minutter, til ærterne er møre, og skum urenheder af overfladen af og til undervejs.
  • Tilsæt nu krydderurter, forårsløg og spinat, rør grundigt rundt, og kog suppen i yderligere 15 minutter. Tilsæt mere bouillon eller vand, hvis suppen virker for tyk.
  • Kom nudlerne i, og lad dem koge i 10 minutter, til de er lige netop møre.
  • Rør til sidst cremefraiche og eddike i, og server suppen straks med en skefuld cremefraiche på hver portion og et drys af den gemte løgblanding.
  • Server suppen med en halv lime til hver portion.
     

Opskriften på bælgfrugtsuppen (med nudler) er fra bogen "Plenty More - forny dit grønne køkken", som kan købes online HER 


 

KOLD AVOCADOSUPPE (FRA ELFENBENSKYSTEN)

En enkel og læskende suppe, som er et skønt alternativ til de kolde tomatsupper, de fleste af os har på repertoiret. Retter med få ingredienser som denne kræver til gengæld, at ingredienserne skal være af ekstra god kvalitet. Suppen her har for eksempel godt af en hjemmelavet fond fremfor en købevariant.

4 Personer

  • 2-3 store modne avocadoer
  • 1 l kold hjemmelavet kyllingefond
  • 1 lime, kun saften
  • 1-2 spsk yoghurt
  • 2-4 stænk tabasco
  • Havsalt og peber
  • Frisk koriander og hakket chili

LÆS OGSÅ: Alle vores opskrifter på suppe her!

Tilberedning

  • Blend avocadokødet til en fin puré.
  • Tilsæt kyllingefonden, og blend igen.
  • Smag suppen godt til ved at tilsætte de andre ingredienser lidt ad gangen og blive ved med at justere, indtil smagen er der. Suppen skal smage både syrligt og frisk af limen, fed af avocadoerne og lidt stærk af tabascoen. Salt og peber fremhæver smagene til sidst. 
  • Stil suppen på køl i 1-2 timer.
  • Server suppen i små skåle med en limebåd, frisk koriander og hakket chili på toppen.


Opskriften på kold avocadosuppe (fra Elfenbenskysten) er fra bogen "Timm Vladimir - Små retter, stor smag", som kan købes online HER  


 

Læs mere om: