Drikke

Dét må du aldrig byde mousserende vin

Sommeren er på vej, og det betyder, at du snart kan nyde et afkølet glas vin på din altan, terasse eller i din have. Men hvordan nedkøler du din vin korrekt? Vi giver dig svaret lige her.

Der findes mange myter og ”smarte” tricks til, hvordan du hurtigt kan nedkøle en flaske vin. Men hvad er rigtigt og hvad er forkert? En ting er i hvert fald sikkert, nedkøl aldrig mousserende vin i fryseren, lyder rådet. Vi giver dig svarerne her. 

Sådan afkøler du hurtigt din vin

Ifølge Trond Erling Pettersen, der er professionel vinrådgiver, skal man bruge en kombination af vand, isterninger og salt, hvis man vil køle en flaske hurtigst muligt.  

- Isterninger taler for sig selv og vand er en god ide, fordi det giver en større kontaktflade med flasken, forklarer han.

Flasken køler hurtigere i isvand end i køleskabet eller fryseren,o g hvis du tilføjer salt til isvandet, et trick, lystfiskere har brugt i mange år, bliver vinen kølet endnu hurtigere: 

- Salt sænker frysepunktet for vandet, hvorfor vandet kan blive koldere end nul grader. Tilsæt et par håndfulde groft salt i en halvfyldt spand vand med masser af isterninger – så bliver flaskens indhold koldt på få minutter.

Til sammenligning kan det tage op til fem timer, hvis du lægger en champagne med stuetemperatur i køleskabet. 

Læs også: Er du vild med rosévin? Så skal du vide det her

En anden vin-myte er, at korken kan tørre ud og ødelægge din mousserende vin, hvis du har en flaske liggende for længe i køleskabet. Men den myte maler Trond Erling Pettersen til jorden:

- Det er ikke min erfaring. Champagne kan sagtens tåle at stå i køleskabet i flere uger, og flasken skal stå meget længe, før at korken kan tørre så meget ind, at den kan ødelægge champagnen, påpeger han.

Et godt tip er, at opbevare champagne i et mørkt og køligt opbevaringsrum eller kælder, hvor flaskerne kan ligge stille.

Gå uden om fryseren

Hvem har ikke kastet en flaske i fryseren, fordi man havde glemt at lægge den på køl inden den skulle serveres? Det har vi i hvert fald. Men det skal vi stoppe med, siger Pettersen:  

- Jeg vil ikke anbefale at lægge mousserende vin i fryseren. Det har en ringe effekt, da vinen faktisk ikke bliver meget koldere, påpeger han og tilføjer, at det også kan være farligt, da trykket i flasken kan stige:

- Den eksploderer måske ikke i fryseren, men flasken kan knække og knuses, når du tager den ud og åbner den.

Læs også: Diamond fizz med champagne, citronverbena og gin

Har du ikke isterninger i hjemmet, kan du eventuelt lægge flasken under rindende koldt vand eller lægge den i køleskabet, så længe du har tid.

Læs mere om: