Skaldyr er både delikat, festligt og velegnet til Asiens varme krydderier. Servér et fyrværkeri af en skaldyrsmenu, der sætter kulør på vintermørket.
Onsdag, 13. marts 2019 - 9:37 - af Ingrid Schilde / Foto: Marte Aubert
Skaldyr kaldes ofte for verdens ældste delikatesse, og fund fra stenalderen vidner om, at man allerede dengang knækkede skallen for at nyde både østers og muslinger.
Du får her en gæstemenu med forskellige skaldyr, du kan forkæle dine gæster med. Menuen består af hele 8 retter, som du kan servere som en stor menu eller hver for sig.
Menu med havets skaldyr
Betegnelsen skaldyr er ikke udtryk for et zoologisk systematisk slægtskab, men dækker gastronomisk over krebsdyr og bløddyr, der lever i vand.
I denne menu får du nogle af havets forskellige skaldyr, såsom krabbe, østers, blåmuslinger, rejer og hummerhaler. Dig og dine gæster vil ikke bliver skuffet, når I sætter tænderne i de smagfulde retter.
Det skal du bruge for at lave rå østers med lodderogn
12 østers
2 forårsløg
1 håndfuld frisk koriander
lodderogn på glas
2 spsk. sojasauce
Sådan laver du rå østers med lodderogn
Åbn østersene.
Hak forårsløg og koriander fint.
Kom lodderogn, 2 dråber soja, forårsløg og koriander på hver østers.
Servér på is.
Gratinerede østers med ingefær, karry og hvidløg
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave gratinerede østers med ingefær, karry og hvidløg
12 østers
2 fed hvidløg
4 spsk. rød karrypasta
2 cm frisk ingefær
6 g palmesukker
3 æggeblommer
1 spsk. citronsaft
2 håndfulde frisk koriander
1 dl piskefløde
Salt og friskkværnet peber
5 dl havsalt
Sådan laver du gratinerede østers med ingefær, karry og hvidløg
Åbn østersene, og tag kødet og saften ud.
Rens skallerne, og sæt dem til side.
Hak hvidløgsfeddene, og steg med den røde karrypasta i ca. 1 minut.
Riv ingefæren, og kom den på panden.
Tilsæt østerskødet, 2 spiseskefulde af saften og palmesukker, og lad det trække i ca. 5 minutter. Sæt til side.
Hæld æggeblommerne, resten af østerssaften og citronsaft i en skål over et vandbad.
Hak korianderen, og tilsæt 1 håndfuld.
Pisk æggeblandingen til en cremet konsistens.
Pisk fløden stiv, og bland den i æggecremen.
Smag til med salt og friskkværnet peber.
Hæld karryblandingen i de rengjorte østersskaller, og læg 2 spiseskefulde af æggemassen i hver skal.
Sæt de fyldte skaller i et ovnfast fad dækket med havsalt.
Gratinér øverst i ovnen i ca. 5 minutter ved 250°.
Servér med frisk koriander.
TIP! Pas på, at æggeblandingen ikke bliver for varm. Hvis temperaturen når over 65°, begynder æggeblommerne at koagulere. Skulle det alligevel ske, kan du piske en ekstra æggeblomme i cremen.
Store rejer i sataysauce
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave store rejer i sataysauce
8 argentinske kæmperejer
4 tsk. chilipulver
1 spsk. smagsneutral olie
Sataysauce:
4 fed hvidløg
1 spsk. smagsneutral olie
5 tsk. rød karrypasta
1 tsk. brun farin
4 spsk. grov peanutbutter
3 dl kokosmælk
2 limefrugter
1 knsp. salt
Sådan laver du store rejer i sataysauce
Pil halerne af rejerne.
Bland chilipulver og olie sammen på en pande, og steg rejerne ved høj varme, til de bliver rosa.
Servér med sataysauce.
Sataysauce:
Hak hvidløgsfeddene fint.
Steg dem i olie, til de bliver blanke.
Tilsæt karrypasta og brun farin, og steg hurtigt.
Tilsæt peanutbutter, og rør det godt sammen.
Hæld kokosmælk i under omrøring, indtil saucen har en cremet konsistens.