GOURMETGREJ

Test: Hvilken grill er bedst?

Kul-, gas- eller elgrill? Vi tester hvilken grill, der giver det bedste resultat, så du kan servere perfekte bøffer.

Sommer, sol og grill hænger unægteligt sammen. Og hvem elsker ikke at sidde med fuglesang i ørerne og nyde duften af maden der bliver tilberedt over grillen ved siden af bordet? 

Engang var der kun én ting at gøre, når der skulle gang i grillen: Frem med grillkul og optændingsblokke og tænde op i kullene. og så vente til grillen var helt klar. Sådan er det ikke længere, for de senere år er der kommet interessante alternativer til den klassiske kulgrill i form af både gas- og elgrill.

Derfor har vi valgt at teste, om de nye alternativer kan hamle op med den klassike kulgrill. 

Sådan gjorde vi

Vi købte en stak store, lækre højrebsbøffer af god kvalitet, ca. 3 cm tykke, som vi grillede ved direkte varme over henholdsvis kul, gas og el. Vi skruede op til maksimal varme på både gas og el. Vi grillede bøfferne, til de havde en kernetemperatur på 56°, og lod dem herefter hvile lidt.

Samtidig havde vi saltbagt lidt rødbeder og søde kartofler, som vi skar i skiver og grillede hårdt et par minutter på hver side, så de fik grillstriber. Vi smagte på det hele og forsøgte at afgøre, om der var forskel i smagen ved de tre metoder.

LÆS OGSÅ: Sådan laver du flæskesteg på grillen

Kulgrill

Fordele: Ritualet ved at tænde op. Kan blive meget, meget varm. Duften af røg og grill.
Ulemper: Det tager tid at tænde op, og man skal vente. Man risikerer hurtigt at mangle kul. Svært at regulere varmen. Røgen kan nemt blive generende – også for omgivelserne.

Stor kuglegrill, udlånt af journalistens nabo, ukendt model og pris

Gasgrill

Fordele: Giver god smag af grill. Bliver hurtigt varm. Let og hurtigt at regulere varmen. Ryger ikke så meget som en kulgrill.
Ulemper: Dufter ikke af grill på samme måde som kul. Irriterende at løbe tør for gas, mens man har gæster.

 

Weber Q3200, ca. 3.300 kr.

Elgrill

Fordele: Kræver ikke brændstof som kul eller gas, som du skal huske at købe. Du kan grille, hvor du ellers normalt ikke må grille.
Ulemper: Tager lang tid om at blive varm. Kan ikke blive så varm som de andre typer grill. Bruger meget strøm. Tager længere tid om at danne en god stegeskorpe pga. den lavere temperatur.

 

Weber Pulse 2000, venligst udlånt af Weber, ca. 4.700 kr.

Hvad er mest populært?

Der har været store ændringer på det danske grillmarked de senere år, fremgår det af tal fra Weber, som er den største spiller på det danske grillmarked. Siden 2016 er salget af gasgrill således steget med 76 %, så de i dag udgør 87 % af det samlede salg.

Samtidig er salget af kulgrill på vej nedad, idet salget er faldet 27 % i samme periode, så kun 11 % af salget udgøres af kulgrill. El udgør stadig kun en lille del af markedet med 2 % af det samlede salg.

LÆS OGSÅ: Hvilken pande skal du bruge til hvad?

Læs mere om: