MADTRENDS

Evas pasta grundlov

Nu skal vi lære det ordentligt. Pasta er en verden, der skal opdages på italiensk, og den har sine egne regler. Tv-værten Eva Ravnbøl, der er bosat i Rom på 20. år, introducerer sine yndlingsopskrifter og bedste råd i den lille pastaskole

§ 1 Pasta er en forret, ikke en hovedret og aldrig tilbehør til en hovedret.

§ 2 Pasta og sovs eller tilbehør blandes altid sammen i det øjeblik, pastaen er færdigkogt. Man serverer aldrig pasta i én skål og tilbehør i en anden.

§ 3 Pasta spises kun med gaffel uanset facon. Aldrig med ske og/eller kniv. En enkelt undtagelse er, at der må bruges ske, hvis pastaen indgår i en suppe.

§ 4 De fl este pastasovse er baseret på to grundkombinationer: 1. Sofritto som er fi nthakkede løg, gulerødder og bladselleri. Her indgår ofte ost. 2. En blanding af hvidløg, tørrede chilipebere og olivenolie. Her indgår aldrig ost.

§ 5 Med ganske få egnsbestemte undtagelser, som kræver særlig dispensation, kombineres fiskepasta aldrig med ost.

§ 6 Der skal være bid i pastaen, dvs. den skal være 'al dente', og den må aldrig overkoges. Følg anvisningen på posen eller allerbedst: smag undervejs til den ønskede konsistens er opnået.

§ 7 Gem altid en smule af pastavandet, som kan bruges til at spæde op med, hvis det virker for tørt, når man blander pasta og sovs sammen.

§ 8 Det er uhørt at drysse salt på den færdige ret. Sørg derfor for at pastavandet og sovsen er saltet rigtigt.

§ 9 Man spiser ikke brød sammen med pasta, men man har lov til at tage et enkelt lille stykke og dyppe ned i den sidste rest af sovsen på tallerkenen, efter at pastaen er spist.

§ 10 Kog pasta i rigeligt, salt, spilkogende vand uden låg. Rør i gryden med en træske, når den har kogt i 1-2 minutter, så pastaen ikke sætter sig fast på bunden.

Tortellini burro e salvia
(Tortellini med smør og salvie)
Tagliolini con la spigola
(Tagliolini med havbars, cherrytomater og peperoncini)
Fettuccine zucchine e gamberi
(Fettucine med rejer og cherrytomater)
Spaghetti alle vongole
(Spaghetti med venusmuslinger, hvidløg og peperoncini)


Læs mere om: