Annonce
RÅVARER

6 tips mod madspild du måske ikke kender

Følg disse 6 geniale tips og kom madspilden til livs. Du vil blive overrasket over, hvor let det er!

Advertisement

Det er vigtigt, at der bliver skruet ned for madspildet.

Både hvis din skraldespand ikke skal fyldes unødvendigt op, og den store miljøbelastning skal mindskes.

Det er særligt i hjemmet, at problemet skal løses, da den største andel af landets samlede madspild sker i private hjem. Private hustande smider nemlig 260.000 ton mad i skraldespanden hvert år, hvilket svarer til et årligt madspild for hver enkelte dansker på cirka 44 kg. 

Et mindre madspild vil både komme dig selv og samfundet til gode, så hvorfor ikke komme i gang allerede nu?

Nedenfor har vi samlet 6 tips til, hvordan du kan få det fulde udbytte af dine råvarer.

1. Genopliv dine gulerødder

Når gulerødder ligger for længe i køleskabet, bliver de hurtigt bløde og kedelige. Derfor ender de gulerødder, vi ikke når at spise oftest i skraldespanden. Men du kan faktisk forlænge dine gulerødders levetid på en meget simpel måde.

Put dine bløde og kedelige gulerødder i en skål kold vand og stil dem i køleskabet. Efter tre timer er de med garanti klar igen.

2. Sylt citron- og appelsinskaller

Der er ingen grund til at smide citron- og appelsinskallerne ud, når du har skrællet frugterne. Du kan nemlig sylte skallerne og bruge dem til alverdens ting. De skal blot være økologiske.

Syltede citron- og appelsinskaller er for eksempel utroligt lækkert i bagværk, da de tilføjer brød og boller en sødlig smag. Du kan også bruge de syltede skaller som pynt til konfekt, kager eller tærter. Er du typen, som laver din egen marmelade, kan du også putte citron- og appelsinskaller her i.

3. Spis hele blomkålen

Skal du bruge blomkål i din madlavning? Så gem gerne bladene, for de kan også spises.

Det er mest almindeligt kun at spise blomkålshovedet, og mange leverandører vælger også at pille bladene af på forhånd. Det er en skam, for blomkålsblade er meget smagfulde og fungerer godt i salater og særligt sammen med æbler.

4. Øvre er lige så godt som nedre

Oftest er det kun den nederste halvdel af porren, som bliver brugt i madlavningen. Men den øverste del af porren er faktisk ligeså anvendelig som den nederste del.

Hvis den hakkes fint, kan den snildt anvendes i tærter eller som topping til diverse supper i stedet for purløg eller persille.   

5. Ris i overskud?

Du kender det sikkert. Et par deciliter rå ris så ikke ud af meget, men nu er du endt op med en skål i overskud. Men du kan faktisk genanvende risene på en simpel måde.

Kogte ris kan nemlig bruges i bagværk. Så smid hellere dine risrester i en bolledej i stedet for skraldespanden.  

6. Forlæng levetiden på dit kød

Smider du kød og fjerkræ ud, når det rammer udløbsdatoen? Du kan forlænge fersk køds levetid, så det ikke er nødvendigt at skille sig af med det, så snart det har overskredet udløbsdatoen.

Det eneste du skal gøre, er at varmetilberede kødet med det samme og derefter køle det ned. På den måde kan det holde sig i køleskabet i op til tre dage.

Optimer dit køkken og undgå madspild

Electrolux har lanceret en ny intuitiv køkkenserie med fokus på bæredygtige løsninger og teknikker, der gør det nemt og overskueligt at anvende alle råvarernes dele.  

Den kloge kogeplade

  • Med Electrolux’ SensePro-kogeplade kan du for eksempel let varmetilberede og sous vide kød og fjerkræ, så levetiden forlænges, uden at det går ud over kvaliteten.
  • Kogepladen har et trådløst madlavningstermometer, som gør det nemt for dig at stege kød og fjerkræ til perfektion. 

Ovnen, der kan det hele

  • Med en SteamPro-ovn kan du bage det perfekte brød med dine risrester. Ovnen kombinerer nemlig almindelig varme med damp, som justeres automatisk.
  • Udover at være eminent til bagning, har ovnen også en sous vide funktion, der gør, at du kan benytte sous vide teknikken ligesom de profesionelle kokke.

Læs mere om Electrolux' nye intuitive køkkenserie her

 

Læs mere om: