Annonce
RÅVARER

Disse råvarer skal du spise lige nu

Køb danske råvarer og skån miljøet. Vi guider dig til årstidens bedste danske råvarer!

Advertisement

Danmark har traditionelt set været et landbrugsland, og selvom både industri og serviceerhverv er større den dag i dag, så fylder landbruget stadig enormt meget.

Landbruget udgør nemlig omkring 25 % af Danmarks samlede vareeksport.

Her i landet kan vi dyrke en bred vifte af fantastiske råvarer. Derfor er det oplagt at benytte danske råvarer frem for importeret kød, frugt og grønt. Det gavner samtidig miljøet.

Nedenfor kan du blive klogere på de danske råvarer, og hvornår de er i sæson.

Efterår

Svampe
I efteråret bugner de danske skove med svampe, så det er bare om at få fat på en god svampebog, en kniv og så tage ud i skoven og plukke. Alternativt kan svampejagten foregå i supermarkedet, hvor der også er masser af friske svampe.

Jordskok
I den sidste efterårsmåned, november, er jordskokker i højsæson. Jordskokker er en fantastisk rodfrugt med en nøddeagtig smag. De kan bages, koges eller spises rå fintsnittet i salater. En anden rigtig lækker måde at nyde jordskokker på er i en cremet jordskokkesuppe, som er perfekt i de kolde efterårsmåneder.

Brombær
I september er der højsæson for brombær. Du kan allerede så småt begynde at plukke dem i den danske natur omkring august og indtil oktober, hvor sæsonen slutter. Bærrene er velegnede til nedfrysning, så har du plukket mere end du kan spise, så gem de søde bær til vinteren.

Vinter

Grønkål
Grønkål er en vintergrøntsag, der samtidig er en vitaminbombe uden lige. De store krøllede blade er skønne i for eksempel pastaretter eller supper, men kan også bruges i rå tilstand i en frisk salat med æbler.

Rodselleri
Rodselleri er uden tvivl en vinterspise, som er god i supper eller bagt i ovnen sammen med andre rodfrugter. Selvom rodselleri typisk kun kan købes i vintermånederne, er det muligt at fryse den ned og gemme den. Det kræver bare, at roden blancheres inden og anvendes til stuvning eller supper, når den er optøet.

Rødbeder
Rødbeder er en vinterråvare, og januar er dermed højdepunktet i rødbedesæsonen. Rodfrugten smager dejligt både i bagt, rå og syltet format. Desuden er den sprængfyldt med vitaminer og kan derfor give dig et ekstra vitamin-kick i de mørke måneder

Forår

Radiser
Når kalenderen siger marts, er vi officielt gået ind i foråret, og det medbringer nogle dejlige råvarer som for eksempel radiser. Radisesæsonen løber fra marts til november, og du har derfor rig mulighed for at bruge dem i salater eller som topping til dit smørrebrød.

Grønne asparges
Sæsonen for grønne danske asparges er meget kort, da den kun varer fra maj til juli. Dog er grønne asparges velegnet til frysning, så du snildt kan gemme dem til koldere måneder.

Kartofler
I slutningen af foråret kan vi glæde os til, at den danske kartoffelsæson starter. Det er nemlig i maj, at de første danske kartofler rammer supermarkederne, og man skal være hurtig, hvis man vil have fat i den lille runde rodfrugt.

Sommer

Jordbær
Jordbær er en sikker vinder hos rigtig mange og kan plukkes i Danmark fra starten af juni. Bærrene er fantastiske i sig selv, men er også utroligt skønne i tærter, salater eller som topping til koldskålen. Jordbær kan som stort set alle bær fryses ned og gemmes til koldere tider.

Hyldeblomst
Juni er også måneden, hvor hyldeblomsterne begynder at blomstre, men sæsonen er desværre kort, da den kun varer til midten af juli. Så hvis du vil lave din egen hyldeblomstsaft eller kaste dig ud i en lækker hyldeblomstsorbet, så sæt kryds i kalenderen.

Ærter
De danske ærter er i sæson i sommermånederne og topper omkring juli. I Danmark er vi særligt kendte for at producere ærter af god kvalitet. Det skyldes vores kølige sommerklima, som er perfekt til ærtedyrkning. Du kan spise ærterne rå eller bruge dem i en kold ærtesuppe, som er perfekt til de varme sommeraftener. 

LÆS OGSÅ: 6 tips mod madspild du måske ikke kender

Udnyt dine råvares fulde potentiale

Udnytter du råvarernes fulde potentiale? Netop det sætter Electrolux’ nye køkkenserie fokus på med dets bæredygtige løsninger og teknikker.

Med den nye Multiswitch Fridge-Freezer kan du nemlig nemt bevare dine råvarers friskhed eller fryse dem ned til senere brug.

Det funktionelle køle-fryseskab

  • Electrolux’ nye TwinTech teknologi er en nedkølingsfunktion, som gør, at dine grøntsager efter 7 dage stadig er lige så friske, som da du købte dem.
  • Desuden har Multiswitch Fridge-Freezer et unikt opbevaringssystem, hvor du kan justere skuffer og hylder, så du kan opbevare så mange råvarer som muligt.
  • Med funktionen TasteLock kan du også forlænge levetiden på sæsonens bær, frugter og grøntsager, da funktionen sørger for at bevare den rette fugtighed i køle-fryseskabet.

Læs mere om Electrolux' nye intuitive køkkenserie her.