VIN MED MERE

Sydafrika på vej mod eliten

Sydafrika står for nogle af de bedste rødvine på den sydlige halvkugle. Flere af dem kan måle sig med europæiske topvine.

Efterspørgsel på gode vine fra Sydafrika er et relativt nyt fænomen. Af gode grunde. Handelsboykotten mod landet op til 1993 betød, at det ikke kunne betale sig at forædle og stræbe efter høj kvalitet i vinproduktionen. Men de sidste femten år har sydafrikansk vin kunnet eksporteres til hele verden, og det har sat skub i kvaliteten. Sydafrika konkurrerer på prisen i danske supermarkeder med Australien og Sydamerika, men hvis man leder i specialbutikkerne, så kan man finde guldet. En af undtagelserne er Spier, som Irma sælger til 100 kr., hvilket må siges at være et godt køb. Ellers har vi denne gang købt ind i dedikerede vinbutikker.

Vine fra de bedste producenter

Tre af vinene kommer fra samme importør, Tedeum Vin. Bag firmaet står Erik Ahlmann, der distribuerer vine til det meste af Norden. Et par år inden handelssanktionerne mod Sydafrika blev ophævet, da apartheidstyret faldt sammen, var Erik Ahlmann i gang med at lave aftaler med en række af de bedste vinproducenter, som han stadig repræsenterer i Danmark. Det er blandt andet Kanonkop, Neil Ellis og Rustenberg fra det mest berømte sydafrikanske vinområde Stellenbosch.
»Jeg mødte Neil Ellis tilfældigt under en jagt. På det tidspunkt stod det klart, at Sydafrika stod foran et politisk skifte med apartheidstyrets fald, og at boykotten ville blive ophævet. Det var bare et spørgsmål om tid,« siger Erik Ahlmann.
Neil Ellis introducerede Erik Ahlmann til en række andre topproducenter, og derfor sidder han i dag solidt på importen af de bedste sydafrikanske vine til Danmark.

Rødvine fra Sydafrika



1. Spier
2005 Vintage Selection, Stellenbosch
Irma, 99,50 kr. ??? (+)

Voldsomt mættende, nærmest et glas mad, men alligevel kølig stil med jod og havvand i smagen. Minder om en kraftig Rhônevin med krop og smag af mokka og chokolade. Virkelig god vin til pengene. Vinen balancerer på kanten af fire stjerner.

2. Les Coteaux
2004 Mont du Toit, Wellington
Gl. Kongevej Vin, 99 kr. (Tilbud! Normalpris 129 kr.) ???

Navnet på vinen er fransk, vinmagerne er tyskere og vinen fra Sydafrika. Det har dog ikke sat sit ekstraordinære præg på vinen, der såmænd er ganske udmærket med smag af solbær, men også lidt karakterløs.

3. Rustenberg
2005 John Merriman, Stellenbosch
Sigurd Müllers Vinhandel, 135 kr. ???

Minder om en St. Estephe, men lettere at drikke for mange end en traditionel St. Estephe. Rig på nuancer og en fin lille smag af ristet rugbrød, som underbygger indtrykket af Bordeaux.

4. Hamilton Russell
2007 Pinot Noir, Hemel-en-Aarde Valley
H. J. Hansen Vinhandel, 270 kr. ?????

Fantastisk flot vin der kunne minde lidt om en californisk Pinot Noir, men her er mere syre og andre velkendte smagsnuancer, som peger mere på Bourgogne: stald, læder og hindbær. Testens dyreste.

5. Neil Ellis
2004 Cabernet Sauvignon Jonkershoek Valley
Vinoble, 149 kr. ???? (+)

Pinotage vi kan li'

Smagepanelet har tidligere vrænget på næsen af den sydafrikanske specialitet Pinotage-druen, der med lidt god vilje kan kaldes en fætter til Pinot Noir. Den er en klon af franske Pinot Noir og Cinsault, men smager dog ikke meget af Pinot Noir. De billige Pinotage til under 50 kr. har vi tidligere anmeldt i Mad & Bolig og ofte givet lave karakterer, men efter at have smagt Kanonkops Pinotage 2005 overgiver vi os. Man kan altså lave god vin på den drue, og der er ingen tvivl om, at druen er under positiv udvikling.

Lækker, mørk og tæt i farve og smag. Også den minder om en fin Bordeaux med kaffe, mynte og cedertræ i smagen. En kødfuld vin, der mætter godt.

6. Kanonkop
2005 Pinotage Stellenbosch
Vinoble, 199 kr. ???

En dejlig overraskelse at nationaldruen Pinotage kan bruges til topvine som denne fra et af de bedste huse i Sydafrika. Måske knap så nuancerig som vin nr. 4 og 5, men absolut et spændende bekendtskab.

????? Topvin (excellent)
???? Storartet
??? Udmærket
?? Acceptabel
? Skuffende

(0) Ringe (+) Godt køb (-) For dyr

SMAGERNE ER: MARIA GRØNLYKKE forfatter, BO KNUTSSON it-konsulent, SVEND MARIAGER tidl. chef for Hotel & Restaurantskolen, NANA WAD sommelier, ANDERS GRØNDAHL vinjournalist, ERIK MORSING journalist.






Læs mere om: