BRØD

Knækbrød der smager af Sverige

De sprøde knækbrød er nemme at bage selv og har en lang holdbarhed. Brug dem som snack eller til ostebordet.

Vi har bagt brød i århundreder i Norden, og hvert land har skabt sin helt egen brødtradition. De fleste tænker på Sverige, når de ser det runde, sprøde knækbrød med det traditionelle hul i midten. Det tørre og sprøde knækbrød har den fordel, at det både har en lang holdbarhed og heller ikke vejer særligt meget. Faktisk skyldes den lange holdbarhed, at man før i tiden ikke kendte til konserveringsmetoder. Det siges også, at vikingerne tog det med på deres lange togter ud i verden!

Knækbrød kan bruges til meget. Morgenmad, frokost, eller som tilbehør til ostebordet. Derudover er det en god snack, som er ideel at tage med i tasken. Her kan du lære at lave dit eget.

Sådan laver du slidetapas på knækbrød!

Opskrift på knækbrød fra Sverige

Antal: 5 store, runde knækbrød

Det skal du bruge for at lave knækbrød fra Sverige: 

  • 2½ dl lunkent vand
  • 25 g gær
  • 1 spsk. salt
  • 3 dl fuldkornsspeltmel
  • 3½ dl fuldkornsrugmel
  • 1 tsk. stødt fennikel
  • ½ tsk. lakridspulver

Tapas i nordisk stil: Få 10 opskrifter her!

Sådan laver du knækbrød fra Sverige:

  1. Bland vand, gær og salt.
  2. Tilsæt melet lidt ad gangen og til sidst stødt fennikel og lakridspulver.
  3. Ælt dejen godt, og stil den til hævning et lunt sted i ca. 1½ time. Den skal hæve til dobbelt størrelse.
  4. Vend dejen ud på et meldrysset bord, og slå den ned. Del den i 12 stykker.
  5. Form hvert stykke til en bolle, og rul bollerne tyndt ud til 2-3 mm i tykkelsen.
  6. Lav et hul i midten med et glas eller en lille kageudstikker.
  7. Bag dem i ovnen på 225° i 10 minutter. Er brødene ikke helt sprøde, så skru så ned til 100°, og bag dem færdige − de skal lyde hule, når du banker på dem, men ikke blive for hårde.

​TIP! Hullet i midten af knækbrød er ikke tilfældigt, da du derved kan hænge brødene til tørre på en strang.

Prøv også: 10 opskrifter på brød

10 opskrifter på brød