BRØD

Surdej - bagerens egen opskrift

Skal du lave din første surdej, så følg bagermester Nicolai Halken Skyttes opskrift på den bedste surdej.

En surdej kan give dit brød en fantastisk smag, og jo mere du bruger den, jo bedre bliver både den og dit brød. Men der er mange faldgrupper, når det gælder surdej. Opbevarer du din surdej forkert, kan den udvikle eddikesyrebakterier og blive for sur, og den kan heller ikke tåle at stå for længe uden at blive brugt.
Prøv opskriften: Knasende lækkert brød
Bagermester Nicolai Halken Skytte fra emmerys er aktuel med bogen "Den økologiske bager - en bagebog fra emmerys", hvor han deler en masse lækre opskrifter på alt fra biscotti til kransekager og lækre rugbrød - og selvfølgelig deler han også sine bedste tips til en god surdej.

3 tips til den bedste surdej:

  • Brug kun stenformalet mel, helst hvede og grahamsmel fra Aurion.
  • Opbevar altid din surdej ved stuetemperatur og aldrig på køl, for det ødelægger den gode bakterieflora.
  • Frisk surdejen op ofte - helst hver dag, så den ikke står for lang tid uden at blive brugt. Det kan nemlig gøre den for sur.

OPSKRIFT PÅ EN GOD SURDEJ

  • 1 l koldt vand
  • 300 g hvedemel
  • 300 g grahamsmel eller anden fuldkornsmel, bare ikke rugmel

Sådan laver du en surdej

  1. Bland vand og de to slags mel godt sammen i en skål, og lad deT stå utildækket i stuetemperatur.
  2. Rør i din surdej 1-2 gange om dagen. Efter 4 dage skal du hælde halvdelen af surdejen ud og lavE en hel ny portion surdej, som du rører godt sammen med den "gamle" for at friske den op. Lad surdejen stå til næste dag. Din surdej skal nu være boblende, let hævet og have en let syrlig og samtidig mild, blød og og rund duft - så er den klar til brug.
  3. Hver gang du skal bage, tager du lidt af surdejen og lader resten stå. 2-3 timer før du skal bruge surdejen igen, frisker du den op med en halv portion ny surdej.

Læs også: Find dit nye bagegrej her

Tip til surdej!

Du kan se, om der er liv i din surdej, ved at se, om den er vokset i skålen. Hvis ikke, er det, fordi surdejen enten er for sur eller fordi den ikke er moden nok. Er den for sur, dvs. at den dufter og smager for eddikeagtig, hælder du halvdelen ud og frisker op med en halv portion ny surdej.

Læs mere om: