Pæretærte opskrift
DESSERTER & KAGER

Pæretærte med mandelcreme

Opskrift på pæretærte fra La Fromagerie i London, hvor denne pæretærte med mandelcreme kaldes "Poached pear and frangipan tart".

Pæretærte er altid et sikkert hit om efteråret, når pæretræerne bugner af fristende og modne pærer. Denne pæretærte kræver lidt planlægning, fordi du skal porchere pærerne dagen i forvejen. Men har du først porcheret dine pærer, er der ikke lang vej, fra du samler mørdejen, til du har en lækker hjemmebagt pæretærte. Den servers med en dejlig knasende mandelcreme.
 

Pæretærte med mandelcreme

4-6 personer

Det skal du bruge
Pocherede pærer:
4-5 store pærer (f.eks. Clara Friis el. Williams)
1 dl vand
4 dl hvid el. rødvin (på billedet er pærerne kogt med hvidvin)
250 g sukker (+ 2 ekstra spsk)
½ citron
½ vaniljestang

Mørdej:
225 g mel + (lidt ekstra til bordet)
110 g smør
110 g sukker (gerne rørsukker)
3 æggeblommer
½ citron, revet skal
½ vaniljestang

Mandelcreme:
125 g blødt smør
125 g sukker
2 æg
125 g malede mandler, el. mandelmel
1 strøget spsk hvedemel

Er du helt vild med pæretærte og pærer? Her får du 6 søde opskrifter med pære

Sådan gør du
Porcherede pærer:
Tilbered pærerne dagen i forvejen: Skræl pærerne, stik blomsten ud i enden, men lad så vidt muligt stilken sidde på - det bedste er at koge dem hele og vente med at halvere dem til senere, fordi det sikrer det bedste 'bid'.

Stil pærerne ved siden af hinanden i en kasserolle. Hæld vand og vin over og tilsæt sukker og citronskal. Skrab kornene ud af den halve vaniljestang og hæld korn og stang ned i kasserollen. Klip et rundt stykke papir ud af et stykke bagepapir, så det er stort nok til at være i kasserollen, og dæk pærerne til med papiret.

Kog pærerne i lagen i 30 min. alt efter hvor modne de er - de skal stadig virke lidt faste, når man stikker i dem med en kniv, for de bliver blødere, når de bages i denne pæretærte.

Lad pærerne køle af i lagen og lad dem trække i den natten over i køleskabet, så du laver resten af din pæretærte dagen efter.

Mørdej:
Hæld melet op i en lille bunke på køkkenbordet. Lav en lille fordybning i midten. Skær smørret i terninger og hæld dem ned i fordybningen. Drys sukkeret ovenpå og brug fingerspidserne til at blande det hele godt - dejen skal på nuværende tidspunkt minde om brødkrummer.

Saml det hele i en lille høj og tryk igen en lille fordybning i midten af bunken. Tilsæt æggeblommer, vanilje og citronskal og ælt det hele godt sammen. Hvis dejen virker for tør, kan den justeres med lidt koldt vand eller en smule rom.

Saml dejen i en kugle og pak den ind i køkkenfilm. Stil den koldt i mindst en halv time, inden du samler din pæretærte.

Mandelcreme:
Pisk det bløde smør sammen med sukkeret i en stor skål til det er luftigt. Pisk æggene i et ad gangen. Sigt melet sammen med mandelmelet og brug en spatel til at vende det sammen med smør og sukkerblandingen.

Stil cremen koldt, til den skal bruges til din pæretærte.

Har du mere lyst til en pæretærte med karamel, så kan vi anbefale denne på isabellas.dk

Pæretærte med mandelcreme:
Rul mørdejen tyndt ud på et bord, som er drysset med en smule mel. For en tærteform på 25-26 cm i diameter med dejen og tryk den fast langs kanter og bund - det gør ikke så meget, hvis den falder lidt fra hinanden under udrulningen, for den 'repareres' nemt i formen med lidt ekstra dej. Formen skal ikke smøres, da det vil få dejen til at glide ned under bagningen.

Prik dejen med en gaffel og lad den hvile i køleskabet i 1 time.

Fordel mandelcremen på bunden til din pæretærte.

Tag pærerne op af lagen og dryp dem af på køkkenrulle eller på et viskestykke. Halver dem, skær stilken af og fjern kernerne med en ske.

Tryk de halve pærer ned i cremen i et cirkelformet mønster med skærefladen nedad og toppen af pærerne ind mod midten.

Bag din pæretærte med mandelcreme i 50-60 min., til den er gylden, og fyldet har sat sig (dæk den evt. til med stanniol undervejs, så den ikke får for meget på overfladen).

Tag din pæretærte ud, drys overfladen med lidt ekstra sukker og giv din pæretærte ca. 10 min. mere i ovnen som ekstra finish.

Lad den færdigbagte pæretærte køle helt af og server den med flødeskum eller creme fraiche 38 % som tilbehør.

TIP: Hvis man vælger rørsukker til mørdejen opnår man en lidt mørkere tærtebund, der klæder pærerne godt.

Server din hjemmebage pæretærte som afslutningen på en dejlig middag i godt selskab.