
Der er mange typer fastelavnsboller - her får du opskriften på den svenske variant af den kendte bolle, som svenskerne kalder semlor. Vi guider dig trin for trin til at lave lækre svenske fastelavnsboller med flødeskum og marcipan.
Prøv også disse fastelavnsboller:
Antal: 10 stk
Det skal du bruge for at lave semlor - svenske fastelavnsboller
Hvedeboller:
Fyld:
Ælt dejen let igennem, og del den i 10 stykker. Form flotte, glatte boller helt uden sprækker og revner i overfladen – det gøres finest ved at “trække” dejen fra overfladen og ind under bollen, så alle ujævnheder og samlinger skjules under bollen. Sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem hæve tildækket i ca. 40 minutter til dobbelt størrelse. Pensl forsigtigt bollerne med sammenpisket æg på hele overfladen. Bag dem ved 175º varmluft i 15-20 minutter, til de er smukt brune og lyder hult, når man banker dem i bunden. Lad dem køle af på en bagerist.
Skær et trekantet låg af toppen på hver bolle med en savtakket kniv (gem lågene – de skal sættes på igen senere!).
Pil forsigtigt det inderste af bollen ud med fingrene, og smuldr det til grove krummer.
Fyld: Riv marcipanen på den grove side af et rivejern. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Mos marcipan, bollekrumme, grofthakkede mandler og vaniljekorn sammen i en skål med en gaffel, og rør mælk i lidt ad gangen, til fyldet har en cremet konsistens. Fordel fyldet i de udhulede boller med en ske.
Pisk fløden til skum med flormelis. Sprøjt flødeskummet i bollerne, og læg lågene på igen.
Læg toppen på bollerne og pynt dine semlor med flormelis.