Opskrift på hyldeblomstsaft
DRIKKE

Skøn hjemmelavet hyldeblomstsaft

Hjemmelavet hyldeblomstsaft slår den færdiglavede slags med flere længder - og så er det et skønt sommerprojekt.

Når hylden blomstrer omkring midten af juni måned, så er det en skøn undskyldning for at tage på blomsterjagt i naturen og komme hjem med friskplukkede ingredienser til en hjemmelavet hyldeblomstsaft.

Tip! Brug også din hjemmelavede hyldeblomstsaft til at lave hyldeblomst-is! 

Her finder du hyldeblomst til hyldeblomstsaft

Uanset om du bor i byen eller på landet, kan du sagtens finde friske hyldeblomster. Hyldeblomstbuskene vokser nemlig både vildt i haver, parker, enge og i vejkanten. Cykl en tur og hold øjnene åbne, så skal du nok finde de fine hvide blomster.

Sådan plukker du hyldeblomst

Det er vigtigt at plukke hyldeblomsterne først på sæsonen, for ellers har bierne suget dem tomme for nektar. Det er også vigtigt at plukke af de buske, der står længst fra vejen for at undgå bilos. Blomsterklaserne skal nemlig ikke vaskes, inden de laves til saft – blot rystes godt.

Sådan laver du hyldeblomstsaft

Du plukker blomsterne i klaser, men når du kommer hjem skal du skære stilkene af. Stilkene kan nemlig gøre saften bitter og overdøve den fine blomstersmag. Derfor er det en god idé at plukke lidt flere klaser, end du måske havde regnet med.

Opskrift på hjemmelavet hyldeblomstsaft med kaffirlimeblade

Ca. 1½ liter
Ingredienser:
  • 25 klaser hyldeblomster
  • 2 usprøjtede citroner
  • 20 kaffirlimeblade (Kaffirlimeblade eller limeblade kan købes hos den asiatiske købmand. De frosne er bedst. De tørrede har næsten ingen smag. Tip: Kan du ikke skaffe limeblade, så brug citrongræs eller lime i stedet eller alternativt ingefær og kanel, som giver saften en varm krydret smag)
  • 30 g citronsyre
  • 1 kg lyst rørsukker
  • 1½ l vand
Sådan laver du hyldeblomstsaften: 
  1. Læg hyldeblomsterne i en stor plasticbøtte eller gryde. Vask citronerne godt, skær dem i skiver, og fyld dem i gryden sammen med kaffirlimeblade, citronsyre og sukker.
  2. Kog vandet op, og hæld det over saftblandingen. Rør det godt sammen, så sukkeret bliver opløst.
  3. Lad saften stå på køl i 3-5 dage, rør i den en gang imellem.
  4. Hæld saften igennem et rent klæde, og hæld den derefter på atamonskyllede flasker. Du kan også springe atamonen over og i stedet fryse saften, så den kan holde sig på den måde. 

Så flere opskrifter med hyldeblomst og hyldeblomstsaft i galleriet her ...

Hyldeblomst - få opskrifter til både madretter og desserter

Læs mere om: