FISK & SKALDYR
5 forretter med laks
Vi giver dig her 5 lækre forretter med laks. Måske du skal servere en af dem, næste gang du får gæster?
Onsdag, 14. oktober 2020 - 7:20 - af Camilla Biesbjerg Markussen, Carsten Kyster, Louisa Lorang og Jane Frederiksen / Foto: Betina Hastoft, Columbus Leth, Anders Schønnemann og PR
5 forretter med laks
Laks i en forret må siges at være et perfekt match. Der findes i hvert fald utallige forretter, hvor den fede, lyserøde fisk indgår.
Vi har samlet 5 forskellige forretter med laks, som du kan lade dig inspirere af. Dine gæster vil helt sikkert elske dem!
SE OGSÅ: Få inspiration til flere lækre forretter her!
Laks, rejer og hytteost på vaffel
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave laks, rejer og hytteost på vaffel
275 g kartofler
½ løg
1 spsk. olivenolie
2 æg
1 dl rasp
½ tsk. tørret timian
Salt
Peber
Smør til stegning
Til servering
100 g røget laks
3 spsk. hytteost
100 g rejer
½ rødløg
Salt
Peber
1 lille potte kørvel
Sådan laver du laks, rejer og hytteost på vaffel
Skræl kartoflerne og pil løget.
Riv kartofler og løg på den grove side af rivejernet og pres fri for væde.
Rør kartoffel- og løgblandingen med olie, æg, rasp, timian, salt og peber til en dej.
Varm vaffeljernet op og pensl det med smør.
Fordel halvdelen af dejen i vaffeljernet og bred dejen godt ud til kanterne.
Bag vaflen i 5-7 minutter, til den er gylden.
Gentag med resten af dejen.
Hold vaflerne lune.
Pynt vaflerne med laks, hytteost, rejer, kørvel og finthakket rødløg.
Krydr med salt og peber.
PRØV OGSÅ: 10 festlige forretter til nytår
Brændt laks med sesam, æble og japansk mayonnaise
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave brændt laks med sesam, æble og japansk mayonnaise
200 g laks uden skind og ben
30 g ingefær
1-2 fed hvidløg
2 spsk. mørk kinesisk sesamolie
2 spsk. olivenolie
2 spsk. sojasauce (fx Kikkoman)
1 æble (ca 100 g)
2 forårsløg
½ bakke karse
2 spsk sesamfrø
Japansk mayonnaise (fx Kewpie)
Sådan laver du brændt laks med sesam, æble og japansk mayonnaise
Skær laksen ud i mundrette stykker på ca. 4 x 2 cm. og fordel fisken på en stor tallerken eller et lille fad.
Skræl ingefær, og pil hvidløg.
Riv begge dele fint på den fine side af et rivejern, og vend det med sesamolie, sojasauce og olivenolie i en skål.
Dryp marinaden ud over laksen, og lad den marinere i 5 minutter.
Skær æblet i fine både, og rens og snit forårsløgene i fine ringe.
Brænd fisken med en køkken-gasbrænder, indtil man kan se, at fisken skifter farve, og det dufter dejligt af brændt ingefær og hvidløg.
Drys fisken med æblebåde, forårsløg, klippet karse, sesamfrø og japansk mayonnaise.
SE OGSÅ: Flere lækre forretter med laks her!
Laksesnitter
Antal: 20 små snitter
Det skal du bruge for at lave laksesnitter
5 skiver rugbrød
Olivenolie
Salt
200 g flødeost
1 bdt. dild
1 bdt. purløg
2-3 spsk. citronsaft
250 g røget laks i tynde skiver
Pynt
Sådan laver du laksesnitter
Varm ovnen op til 180°
Skær rugbrødet i kvarter og læg det på bagepapir.
Dryp olie og drys lidt salt på og rist brødet i ovnen, til det er sprødt.
Hold øje med det undervejs, så det ikke brænder på.
Lad det køle af.
Hak imens dild og purløg fint og rør det med flødeost og citronsaft.
Smør cremen på brødene og læg laksen ovenpå.
Pynt med dild og anret på et fad sammen med citronbåde.
SE OGSÅ: Alle vores festlige forretter til nytår!
Ristet brioche med laks og tomat-quinoa-salat
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave ristet brioche med laks og tomat-quinoa-salat
200 g hvedemel
½ tsk. bagepulver
1 spsk. hakket timian
⅟₄ tsk. salt
Sort peber
40 g gruyerost
2,5 dl mælk
2 æg
50 g quinoa
200 g cherrytomater
1 rødløg
100 g spidskål
1 spsk. æbleeddike
1-2 spsk. olivenolie
Salt
200 g røget laks
Sådan laver du ristet brioche med laks og tomat-quinoa-salat
Vend melet med bagepulveret, den hakkede timian, salt og sort peber.
Riv osten, pisk mælk og æg, og hæld den revne ost i.
Rør det hele i melblandingen.
Steg vaflerne i et vaffeljern eller som små pandekager på panden.
Skyl quinoaen i koldt vand inden kogning pga. det naturlige indhold af bitterstoffet saponin.
Kog quinoaen efter pakkens anvisning, hæl vandet fra og køl den af.
Halver cherrytomaterne, snit rødløget og spidskålen meget fint.
Vend det sammen med quinoa, eddike og olie og smag til med salt og peber.
Skær laksen i små tykke skiver.
Anret de små vafler på et fad sammen med laks og quinoasalat.
Laksetatar
Antal: 4 personer
Det skal du bruge for at lave laksetatar
300 g fersk laks
1 rødløg
1 bdt. purløg
1 bdt. dild
20 g kapers
Reven skal og saft af 1 økologisk citron
Salt
Hvid peber
2 æbler
Saft af ½ citron
4 tynde skiver fuldkornsrugbrød
1 dl yoghurt naturel
1 spsk. mayonnaise
1 tsk. flydende honning
2 tsk. grovkornet sennep
Koriander
Chili
1 bakke karse
Sådan laver du laksetatar
Frys laksen i min. et døgn.
Tø laksen op.
Skær laksen i små tern.
Hak løget, purløg og dild.
Vend fisken med løg, purløg, dild, kapers og citronsaft og -skal.
Smag til med salt og hvid peber.
Skær æblet i kvarter, fjern kernehuset og skær æblet i tynde både.
Dryp citronsaft over.
Rist rugbrødet
Rør yoghurt, mayonnaise, honning og sennep sammen.
Smag til med koriander, chili og salt.
Anret tataren med æbler, dressing og ristet rugbrød og pynt med karse.
PRØV OGSÅ: Lakserillette med varmrøget laks og ristet rugbrød