OPSKRIFTER

Fyldte Hvidkålsdolmere toppet med timian og citron

Prøv denne lækre opskrift på hvidkålsdolmere fyldt med krydret fars, toppet med timian, roser, pistacie og citron. Servér evt. dolmerne med kogte ris eller kartofler og brød, og snit evt resten af hvidkålen til en frisk salat.

I dag dyrkes hvidkål primært på marker i Danmark, men oprindeligt stammer kålen egentlig fra en vildtvoksende sennepsplante, der voksede i Mellemøsten for ca. 2.000 år siden. Kålen opbevares bedst ved to til seks° og indeholder ca. 90 procent vand. 

Dolmer er fyld, der er pakket ind i enten vinblade eller som her kålblade. Damp kålen kort tid, før du piller bladene af – så kan du nemmere få dem af i hele stykker.

Hvidkålsdolmer med timian, roser, pistacie og citron

4 personer

PRØV OGSÅ DENNE OPSKRIFT PÅ: 3 FÆNOMENALE MADPANDEKAGER 

Ingredienser til farsen: 

  • 400 g hakket svine- og kalvekød
  • 5 g havsalt
  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 5 stilke frisk timian
  • 1 æg
  • 2 spsk. havregryn
  • 3 g friskkværnet sort peber

Ingredienser til topping på dolmerne: 

  • 1 hvidkål
  • 1 tsk. havsalt
  • ½ dl olivenolie
  • 2 dl hønsebouillon
  • 1 usprøjtet appelsin
  • 30 g usaltede pistacienødder uden skal
  • 2 spsk. tørrede rosenblade
  • 5 friske laurbærblade

SÅDAN GØR DU: 

  1. Rør kødet sejt med salt i en skål i 1 minut.
  2. Pil og hak løg og hvidløg fint, og rør det i kødet sammen med timian, æg, havregryn og peber i 1-2 minutter, så farsen er sammenhængende.
  3. Lad farsen hvile ca. 30 minutter på køl.
  4. Bring en gryde med vand og salt i kog, og damp hvidkålshovedet i ½-1 minut, så du nemt kan tage 12 blade af i så hele stykker som muligt.
  5. Lad hvidkålsbladene dryppe godt af på et viskestykke.
  6. Gem resten af hvidkålen. Snit 100 g hvidkål fint, og kram den med lidt salt i en skål, så det smider lidt væde.
  7. Vrid væden af kålen, og rør den godt ind i farsen.
  8. Form farsen til 12 lige store stykker, og rul dem ind i hver sit kålblad.
  9. Luk begge ender. Tænd ovnen på 170°.
  10. Smør lidt af olien i et ildfast fad, og læg dolmerne i fadet med lukningen nedad.
  11. Fordel bouillon, appelsinsaft, fintrevet appelsinskal, hakkede pistacienødder, tørrede rosenblade og laurbærblade over, krydr med salt og peber, og dryp med lidt olie til sidst.
  12. Steg kødet, til det er gemmemstegt, og dolmerne har en flot gylden farve.

Mere inspiration? Prøv denne opskrift på fyldte porobello svampe 

Læs mere om: