Adam Aamanns flæskestegssandwich
KØD & FJERKRÆ

Adam Aamanns flæskestegssandwich

Få her kok og tv-vært Adam Aamanns bud på den perfekte flæskestegssandwich.

En god flæskestegssandwich byder både på det søde, salte og syrlige.

Den er et hit hele året, da du både kan lave den på grillen om sommeren, eller du kan lave den ud af flæskestegen fra juleaften.

Den her flæskestegssandwich består af en masse elementer, der gør den til den perfekte flæskestegssandwich. 

Den perfekte flæskestegssandwich

Først har vi den bløde briochebolle, der sørger for at holde det hele sammen. Så har vi grisebrystet og flæskesværene (selvfølgelig), som er saltet og krydret. 

De brunede kartofler sørger for det søde indspark, mens rabarberkompoten og agurkesalaten sørger for det syrlige. Det hele bliver bundet sammen af en hjemmelavet tykmælkscreme.

SE OGSÅ: Vild med gris? Prøv Timm Vladimirs hjemmelavede porchetta

Forberedelse

Skal du lave den perfekte flæskestegssandwich, kræver det forberedelse og ikke mindst god tid. Forberedelserne skal gerne ske to dage før, så kødet og ikke mindst agurkesalaten bliver perfekt.

Følg tidstabellen forneden, så du har god tid til at lave retten.

2 dage før

Grisebrystet skal smøres ind med en blanding af kardemomme, salt og peber. Det skal trække i 48 timer i alt.

Derudover kan du også starte på agurkesalaten 2 dage før, da agurkerne skal syltes i minimum 2 dage før brug.

1 dag før

Lav dejen til brioche-bollerne dagen før, da dejen skal stå på køl natten over.

Tykmælkscremen, der også skal i flæskestegssandwichen, skal også laves dagen før, da tykmælken skal drænes.

På dagen

Start med at lav flæskesværene, da huden fra grisebrystet skal tørre i ovnen i omkring 8 timer.

Imens kan du bage bollerne og færdiggøre de andre elementer, der skal i flæskestegssandwichen.

SE OGSÅ: Sådan laver du en flæskesteg på grillen!

Opskrift på Adam Aamanns flæskestegssandwich

Antal personer: 4

Sådan laver du Adam Aamanns flæskestegssandwich

Brioche-boller

  • 2 æg
  • 45 ml mælk
  • 30 g smør
  • 10 g sukker
  • 2 pk gær
  • Salt
  • 200 g mel
  1. Lun mælk, sukker og smør op i en gryde (max 40 gr.).
  2. Gæren røres ud i mælken.
  3. Mel og salt røres sammen på røremaskine.
  4. Tilføres under omrøring.
  5. Lad dejen ælte, til den slipper skålen.
  6. Kom dejen på køl natten over.
  7. Del din dej i passende størrelser, og ælt hvert enkelt stykke til fast og fleksibel.
  8. Læg dejen i smurte forme, evt. folie og pensel med æg og mælk.
  9. Lad hæve.
  10. Bages i forvarmet ovn ved 185 grader i ca. 12 min.
  11. Tag ud af form, og køl af på rist.

Grisebryst

  • 600 g grisebryst uden ben med svær
  • 50 g salt
  • 10 g kardemomme
  • 4 g sort peber
  • 1 bundt rabarber
  • 1 dl æbleeddike
  • 25 g honning
  • 0.75 l vand
  • 1 stk laurbærblad
  • 2 kviste timian
  1. Grisebrystet renses for evt. fedt og huden fjernes til flæskesvær.
  2. Kardemomme, salt og peber blendes sammen.
  3. Gnub krydderiblandingen ind i grisen, og lad salte i 48 timer.
  4. Børst det værste krydderi af grisen, og brun grundigt på en pande.
  5. Skær rabarber i skiver.
  6. Kog alle ingredienser til lagen (rabarber, æbleeddike, honning, vand, laurbærblad og timian) op og lad koge i ca. 10 min.
  7. Grisen lægges i et fad med høje kanter.
  8. Den kogende lage hældes over grisen.
  9. Grisen braiseres i ovnen ved 160 grader i 75 min.
  10. Vend grisen hver 15 min.
  11. Grisen tages ud af ovnen, og dækkes med film.
  12. Lav huller i filmen, og køl grisen ned i lagen.
  13. Ved servering skæres grisen skiver på ca. ½ cm

Flæskesvær

  • Huden fra brystet
  • 40 g sallt pr. liter vand
  • Olie til fritering
  1. Kog vand og salt op.
  2. Kog huden så mør, at du kan presse en finger igennem.
  3. Tage huden op af vandet, og køl den ned, så du kan røre ved den.
  4. Skrab huden ren for fedt.
  5. Skær huden i små tern, eller hak groft på kødhakker.
  6. Kom huden på en bageplade med bagepapir.
  7. Tør huden i oven ved maks. 75 grader i ca. 8 timer.
  8. Varm olie op til ca. 180 gr.
  9. Friter den tørrede hud til de udvider sig, og olien ikke bobler.
  10. Kom på fedtsugende papir.

Rabarberkompot

  • 100 g friske rabarber
  • 40 g sukker
  • Saft af 1/2 citron
  • 10 g honning
  1. Rabarber skyldes grundigt og top, og bund fjernes.
  2. Skær rabarber i skiver på 1-2 cm.
  3. Læg skiverne i et fad, og drys med sukker
  4. Rabarber bages i ovn ved 120g i ca. 20 min.
  5. Kom de møre rabarber i en skål, og rør dem sammen med citron og honning.
  6. Smag evt. til med citron og honning.

Agurkesalat

  • 1 agurk
  • 30 g salt
  • 1 dl æbleeddike
  • 1 dl vand
  • 125 g sukker
  • 2 peberkorn
  • 1 laurbærblad
  1. Agurken skyldes.
  2. Skær agurken i tynde skiver evt. med et mandolinjern.
  3. Agurkeskiverne vendes med salt.
  4. Lad salte i min 4 timer.
  5. Alle ingredienser til lagen koges op, og lad simre i 5 min.
  6. Lagen køles ned.
  7. Agurkeskiverne skylles let, sigtes og overhældes med den kolde lage.
  8. Lad sylte i min 2 dage før brug.

Tykmælkscreme

  • 200 ml tykmælk
  • 25 g mayonnaise
  • 10 g dijonsennep
  • 10 g honning
  • 10 g citronsaft
  • Salt/peber
  1. Tykmælk drænes i et kaffefilter natten over.
  2. Den drænede tykmælk røres glat med resten af ingredienserne.
  3. Smag til med salt, peber og evt. citron.

Brunede kartofler

  • 1 bagekartoffel
  • 30 g salt/liter vand
  • 50 g sukker
  • 20 g smør
  1. Kartoflen skrælles, og skæres i skiver på ca. ½ cm.
  2. Kog vand og salt op.
  3. Kog skiverne i ca. 10 min. til de er møre, men med lidt bid.
  4. Kom sukker på en pande på medium varme, og lad det langsomt karamellisere.
  5. Når sukkeret er blevet gyldent, røres smøret i karamellen.
  6. De stadig lune kartofler kommes i den cremede karamel.
  7. Lad karamellen sætte sig på kartoflerne, og tag det af varmen.
  8. Lad kartoflerne køle lidt ned før servering.
Læs mere om: