KØD & FJERKRÆ

Grillspyd med oksemørbrad i krydderurtemarinade

Serveret med ovnbagt ratatouille og focaccia-brød.

(6 grillspyd)
700-800 g afpudset oksefilet
Krydderurtemarinade:
2 fed hvidløg
1 lille bdt. basilikum
1 lille bdt. estragon
1 lille bdt. bredbladet persille
1 spsk dijonsennep
1 spsk sherryeddike
6 spsk olivenolie

Skær oksefileten i store terninger og sæt dem på spyd.
Krydderurtemarinade: Hak hvidløgsfed og krydderurter fint. Rør dijonsennep, eddike og olivenolie i. Læg kødspyddene i en plasticpose sammen med marinaden. Læg posen på køl, gerne 1 døgn. Vend posen nogle gange så marinaden kommer godt ind i kødet.
Læg grillspyd på en hed grill i 3-4 min. på hver side.

Ovnbagt ratatouille

1 aubergine (ca. 300 g)
salt
2 courgetter (ca. 600 g)
1 rød peber
1 gul peber
500 g stilktomater
2 fed hvidløg
1 lille bdt. timian
1 bdt. basilikum
4 spsk olivenolie
salt og peber

Skær auberginen i store terninger. Drys køkkensalt over og lad auberginen stå og trække i en halv time med noget tungt over sig. Herefter skyl og tør auberginestykkerne.
Skær courgetter og peberfrugter i grove stykker. Læg alle grøn-sagerne i en bradepande. Skyl stilktomaterne og læg tomat-klaserne ovenpå. Halver hvid-løgene og fordel dem rundt i bradepanden. Hak timian og basilikum (gem lidt basilikum til at pynte med) og drys udover sammen med olivenolie, salt og peber. Bag det hele ved 175° i 30-40 min. Drys med basilikum lige før servering.

Focaccia-brød

25 g gær
1 spsk havsalt
2 spsk flydende honning
6 dl koldt vand
250 g fint durummel
250 g groft durummel
300 g hvedemel
olivenolie
havsalt
rosmarin

Smuldr gæren i en stor skål. Drys salt over og tilsæt honning. Rør vandet i. Rør til gæren er opløst. Tilsæt de to slags durum-mel og rør med en elpisker med dejkroge. Tilsæt hvedemel mens der røres. Dejen skal have konsistens som tyggegummi. Rør mindst 6-8 min.
Drys overfladen med lidt mel og dæk skålen til med et rent viskestykke. Lad dejen hæve et køligt sted natten over.
For en bradepande med bagepapir. Hæld dejen ned i bradepanden og bred den ud. Lav huller i dejen med en spisepind. Dryp med olivenolie og drys med havsalt. Krydr med rosmarin og drys hele overfladen med groft durummel. Bag brødet i en 200° varm ovn i 20-25 min. eller til brødet er gyldent.
Afkøl brødet på en bagerist. Skær det i lange trekanter.

Prøv også: Oksemørbrad i ovn med kartoffelpuré og ratatouille