Annonce
KØD & FJERKRÆ

Her er slagternes hemmelige præmiekød

Se her, hvilket hemmeligt stykke kød der både er mørt og saftigt. Du kender måske ikke navnet på det!

Det er ikke ofte, at en tunge, bavette eller et stykke tværreb ligger på tallerkenen, når rødvinsmiddagen skal serveres.

De alternative udskæringer må vige pladsen for favoritterne, en blød oksemørbrad eller en saftig ribeye med masser af fedtkant.

Det vil DFDS gøre noget ved - i bæredygtighedens navn.

Slagterens hemmelighed hedder Bavette

DFDS afholdte i august konkurrencen 'The Beef', der arrangeres af Oslobåden i dens restaurant Explorers Steakhouse. Konkurrencen har til formål at udbrede kendskabet til de ukendte dele af koen.

I alt blev der serveret syv alternative udskæringer for et ekspertpanel bestående af gastronomiske eksperter fra hele Skandinavien. Derudover smagte deltagere til konkurrencen 'The Beef' også på kødet.

Ud af de syv udskæringer var der et stykke knaldrødt kød, der løb med sejren. Bavetten.

- Bavette er en muskel med lange, reblignende fibre, som er hæftet på koens slag. Det mørkerøde kød har masser af smag og struktur, og det kan få en fantastisk stegeskorpe, da det skal have masser af varme på kort tid. Bavetten skal dog serveres ganske rød, ellers mister den sin mørhed, fortæller slagter og paneldeltager Michael Museth fra Folkets Madhus.

En af frokostgæsterne beskrev bavetten som 'saftig, mør og ikke for fed', og derfor var der ikke nogen tvivl om, at bavetten skulle være årets alternative udskæring.

Læs mere om Explorers Steakhouse - hvor du kan smage den fantastiske bøf!

Bæredygtighed

Oksekød er udråbt til den helt store klimasynder, men da mange ikke kan droppe oksekødet helt, skal der også tænkes bæredygtiged på andre måder. 

Det er vigtigt, at vi spiser hele dyret i stedet for at smide de ukendte dele ud. Vi skal udfordre os selv i køkkenet og være friske på at smage nye udskæringer fra koen, fra tungen til halen.

Vil du smage vinderudskæringen, kan du finde den på menukortet hos Explorers Steakhouse på Oslobåden fra uge 37.

Prøv også denne salat med bavette med rødder og rodfrugter

Antal: 6 personer

Det skal du bruge for at lave salat med bavette med rødder og rodfrugter

  • 1 stk bavette (ca. 1,2 kg)
  • 300 g skorzonerrødder (kan erstattes med persillerod el. lign.)
  • 300 g gulerødder 
  • 300 g bolchebeder
  • 300 g majroer
  • 4 løg
  • 1 hvidløg
  • 1 citron
  • Olivenolie

Marvsmør (kan også bestilles ved din slagter)

  • 100 gram marv – bages i ovn ved ca. 180 grader i 30 minutter
  • 1 tsk sennep
  • Timian

Sådan laver du salat med bavette med rødder og rodfrugter

  1. Alle rodfrugter og rødder skæres i mundrette stykker. Vendes i olie, salt og peber.
  2. Bages i ovnen ca. 20-25 minutter. Skal have bid.
  3. Kødet steges ved hård varme. Cirka 8-10 min på hver side. Kødet skal være rødt/medium. Det skal hvile cirka 15 minutter under et klæde inden servering.
  4. Det hele anrettes på et fat. Kødet skæres i tynde skriver og anrettes ovenpå salaten.
  5. Pres lidt citron og olie på serveringen til sidst, og krydr kødet med lidt ekstra.
Læs mere om: