Mørbradgryde
KØD & FJERKRÆ

Mørbradgryde med blandede svampe

Prøv denne lækre og cremede mørbradgryde med friske svampe.

Mørbradgryde er en klassisk ret, som kan laves i flere forskellige varianter. Mørbradgryde er en gammel kending fra 70'erne, som bare aldrig gå af mode og som især er populær i de kolde årstider.

Kødet, som bruges til mørbradgryde, er noget af det bedste kød, man kan få fra dyret. Om det så er fra en ko eller gris, så er kødet noget af det møreste, man kan finde.
Mørbrad er skåret fra dyrets muskel på indersiden af rygraden, og derfra har det sin mørhed.

Den ultimative mørbradgryde

Den helt klassiske mørbradgryde laves typisk med oksemørbrad, som er tilsat med cocktailspølser og andre råvarer, der tilfører smag. I den her udgave får retten selskab af friske svampe. Svampene giver kant og sødme til den klassiske ret. Servér den for dine gæster med et dejlig glas rødvin. 

Prøv også: Kalvemørbrad med tunsauce her!

Opskrift på mørbradgryde med blandede svampe

Antal: 2 personer

Det skal du bruge for at lave mørbradgryde med blandede svampe

  • 300 g oksemørbrad i strimler
  • Salt og friskkværnet peber
  • Olie til stegning
  • 300 g blandede svampe
  • 2 fed hvidløg
  • 1 lille
  • En håndfuld frisk timian
  • 2½ dl hønsefond
  • Evt. 1 dl piskefløde 
  • 14 perleløg
  • Salt og friskkværnet peber
  • Kartoffelmos: 500 g
  • Kartofler
  • 25 g smør
  • 1 dl mælk
  • Salt og friskkværnet peber

Sådan laver du mørdbradgryde med svampe

  1. Kartoffelmos: Skræl kartoflerne, og kog dem i usaltet vand, til de er møre.
  2. Dræn vandet fra, og lad kartoflerne dampe helt tørre i gryden under låg. Mos dem med et piskeris eller en kartoffelstøder, og tilsæt smør og mælk. Smag til med salt og peber.
  3. Dup oksestrimlerne tørre med køkkenrulle, og krydr med salt og peber. Brun kødet godt i olie i en meget varm, stor gryde.
  4. Tag kødet op. Rens svampene, skær dem i passende stykker, og steg dem i gryden. Tilsæt evt. lidt mere olie.
  5. Pil hvidløgene, og skær dem i tynde skiver. Bland hvidløg og plukket timian med svampene, når de har taget farve.
  6. Hæld fond på, og kog op.
  7. Hæld evt. fløde på, og lad det koge i 5 minutter.
  8. Pil perleløgene.
  9. Vend kød og perleløg i gryden, og lad det simre i 3-4 minutter.
  10. Smag til med salt og peber, og servér med kartoffelmos.