Sådan laver du den bedste rødvinssovs
KØD & FJERKRÆ

Sådan laver du den bedste rødvinssovs

Her får du opskriften på den perfekte rødvinssovs. Gør den ekstra smagfuld med hjemmelavet kalvefond.

Kombinationen af rødvin og sovs må siges at være ganske genial. Vil du gøre lidt ekstra ud af din brune sovs, så er rødvinssovs et rigtigt godt bud.

Du behøver dog ikke at tage den dyreste rødvin ud af skabet og hælde ned i sovsen. Rødvinssovs kan du servere både til oksemørbrad, lammekølle og and, og den kan varieres med hakkede krydderurter, stegte svampe, nødder eller kastanjer.

Rødvinssovs med kalvefond

Den her rødvinssovs indeholder hjemmelavet kalvefond, hvilket gør en stor forskel i forhold til smagen. Det er vigtigt at lade den brune kalvefondkoge et par timer, så al smagen af de kraftige kalveben bliver trukket ud. Tilsæt eventuelt lidt vand, så fonden ikke reduceres for meget.

Den brune kalvefond kan du bruge med det samme til en sovs, eller du kan gemme den som grundkalvefonden til base i supper. Fonden kan holde sig en uges tid i køleskabet. Du kan også fryse den ned i mindre portioner, så du altid har noget klar til senere brug.

Smag din rødvinssovs til med gastrik!

Opskrift på rødvinssovs med marv og portvin

Antal: 4 personer

Det skal du bruge for at lave rødvinssovs med marv og portvin
  • 50 g marv (renset vægt)
  • 3 skalotteløg
  • 30 g koldt smør
  • ½ dl rødvinseddike
  • ½ dl portvin
  • 3 dl rødvin
  • 1 liter kalvefond - se opskrift nedenfor

Sådan laver du den bedste rødvinssovs

Sådan laver du brun kalvefond

  • 5 kg kalveben – gerne blandet skank og 
nøgleben
  • 3 gulerødder u 3 løg
  • 2 hele hvidløg
  • ½ bundt timian
  • 15 hele sorte peberkorn
  • 5 laurbærblade
  1. Varm ovnen op til 200°. Kom ben op i en bradepande, sæt den i ovnen, og brun benene i 7-8 minutter.
  2. Klargør grøntsagerne, og skær dem ud i grove stykker. Kom dem op i bradepanden, og lad dem brune med i yderligere 7-8 minutter, så ben og grøntsager får en gylden og let branket overflade.
  3. Kom ben og grøntsager op i en stor gryde, og tilsæt skyllet timian, peberkorn og laurbær. Kom koldt vand på, så det dækker, og bring det i kog.
  4. Skum urenheder og det hvide skum på toppen af, mens gryden kommer i kog.
  5. Tilsæt en lille smule salt, når vandet koger, for at løsne de sidste urenheder. Afskum igen.
  6. Lad fonden koge i 3-4 timer, husk at skumme fedt af undervejs.
  7. Sigt fonden igennem en sigte. Kog den ind til sovs.

TIP! Pas på med at tilsætte for 
meget salt, da du kan risikere, at fonden bliver for salt, når den 
skal reduceres til sovs.

Sådan laver du rødvinssovs med marv og portvin

  1. Læg marv i koldt vand i 15-20 minutter.
  2. Pil skalotteløg, og hak dem helt fint.
  3. Kom 20 g smør op i en gryde, og sæt den på blusset.
  4. Tilsæt de hakkede skalotteløg, og lad dem sautere i 1-2 minutter, indtil de er glasklare dog uden at tage farve.
  5. Tilsæt rødvinseddike, og lad det koge helt ind i løgene.
  6. Tilsæt herefter portvin og rødvin, og kog videre, indtil væsken er reduceret til det halve.
  7. Tilsæt kalvefond, bring sovsen i kog, og lad den koge ind, til den begynder at få konsistens, og der ca. er 5-6 dl tilbage.
  8. Skær det sidste smør og marv ud i små tern.
  9. Montér sovsen ved at tilføje smørret under let omrøring.
  10. Tilsæt marv-stykkerne lige inden servering.

TIP! Montering er det, man kalder at piske smør, olie eller fløde i en sovs umiddelbart inden servering. Montering er med til at gøre sovsen mere glat og giver også konsistens, så sovsen bliver lidt tykkere.

Prøv denne culottesteg - som du kan servere med rødvinssovs...

Sådan laver du den bedste rødvinssovs

Få opskriften på culottesteg her!

Læs mere om: