Betina Hastoft, Anders Schønnemann, Lars Ranek
MAD

Sprøde efterårsretter | Giv din hverdagsmad et pift

Efteråret indbyder til mad med årstidens rodfrugter og hyggelige stunder med familie og venner. Vi har samlet vores bedste bud på varmende mad og tilbehør, der rykker din hverdagsmad flere klasser op

RØDDER VENDT I HONNINGDRESSING

6 personer
 

Gulerødder 

  • 1 bundt gulerødder 
  • 1 bundt persillerødder
     

Skær top og bund af gulerødder og persillerødder. Skyl dem godt, og skrub dem rene. Grill gulerødder og persillerødder på en hed grill i 3-4 min. på hver side.
 

Marinade 

  • 1 appelsin 
  • 1 spsk. blomsterhonning
  • 2 spsk. sherryeddike
  • 2 spsk. sesamfrø 
  • 4 spsk. sesamolie 
  • 2 spsk. soja  
  • 1 spsk. sød chilisauce
     

Pres saften fra appelsinen, og hæld den i en skål. Tilsæt honning og sherryeddike, og rør godt sammen. Rist sesamfrø på en pande, til de er gyldne. Rør sesamfrø og sesamolie i sammen med soja og sød chilisauce. Hæld marinaden over de grillede grøntsager.

LÆS OGSÅ: OPSKRIFT: Grøn salat med edamamebønner og pinjekerner
 

PERLEBYGSALAT MED RØDBEDER
 

6 personer
 
  • ½ kg rødbeder
  • Lidt olivenolie
  • Salt
  • 1 dl perlebyg
  • Salt
  • Lidt mere olivenolie
     

Endvidere
 

  • 1 spsk. flydende honning
  • 2 spsk. balsamicoeddike
  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 rødløg i tynde skiver
  • 100 g blød gedeost
  • 50 g babyspinat
  • Citronsaft
     

Skræl rødbederne, og skær dem i grove både. Vend dem med lidt olie og salt, og bag dem ved 200° i ca. 30 minutter, eller til de er møre med lidt bid. Skyl imens perlebyggen, og kog den i saltet vand i 15-20 minutter, eller til den er mør.  Dræn den for vand, og vend den med en smule olivenolie. Rør honning, eddike og olie sammen, og vend rødløget og de lune rødbeder med dressingen. Anret den lune perlebyg med rødbeder, gedeost og babyspinat, og dryp med citronsaft. Servér straks.
 

LAMMEKRONER MED RODFRUGTER OG AGURKESALAT

 

6 personer
 

Lammekroner 

  • 5 kviste rosmarin 
  • 5 kviste timian
  • 5 mynteblade 
  • 100 g Læsø sydesalt 
  • 18-24 lammekroner
     

Fjern stilkene fra krydderurterne, hak derefter alle urterne fint, og vend dem i saltet. Rids fedtet på lammekronerne, og dæk dem med urtesaltet. Lad kødet hvile, mens du tilbereder grøntsagerne.
 

Rodfrugter 
 
  • 600 g aspargeskartofler 
  • 600 g jordskokker
  • 1 helt hvidløg
  • 3 mellemstore løg 
  • 1 dl olivenolie 
  • Friskkværnet peber
     

Vask kartofler og jordskokker grundigt, skær dem i halve, kog dem i letsaltet vand i 5 min., og lad dem dryppe af. Skær det hele hvidløg med skal over på tværs, og skær løgene i halve. Vend hvidløg, løg og de kogte kartofler og jordskokker med olivenolie og peber. Læg grøntsagerne i et ildfast fast, og fordel lammekronerne ovenpå. Braiser dem i en 200° varm ovn i 20-30 min., eller indtil kødet er omkring 60° indeni. Lad det hvile i 10 min., før du skærer det ud.
 

Agurkesalat 

  • 2 agurker 
  • 200 g cremet gedeost 
  • 4 spsk. cremefraiche 18 % 
  • 1 spsk. hvidsvinseddike
  • Salt og friskkværnet peber 
     

Skær agurkerne i små terninger. Rør gedeost og cremefraiche sammen, og tilsæt eddike. Vend agurketerningerne i gedeostcremen, og smag til med salt og peber.

 

LÆS OGSÅ: Få opskrifterne: 5 sunde og lækre desserter
 

SELLERIFRITTER
 

6 personer
 

Såååå dejligt og ganske genialt tilbehør til en god bøf, en lækker fisk eller måske bare som ledsager til en kold øl? Jeg er i alt fald totalt afhængig af de her syndige fritter!
 

FRITTER

  • 1 knoldselleri
  • Salt
  • 2 dl mel
  • 2 æg, piskede
  • 4-5 dl grov rasp, gerne 
  • Pankorasp
  • Rigeligt olie til stegning 
  • Mere salt
     

CHILIMAYO

  • 2 dl god mayonnaise
  • 1 spsk. chipotlesauce 
  • (el.a. chilisauce)
  • 2-3 spsk. limesaft
  • Salt
     

Rør mayonnaise med chipotlesauce, lime og salt. Skræl sellerien, og kassér skrællen. Skær sellerien i grove stave, og drys med salt. Vend dem i æg, mel og rasp, og steg dem i rigelig og varm olie. De skal være gyldne og lækre. Det tager ca. 5 minutter. Lad dem dryppe af på køkkenrulle, og servér straks med chilimayo til.
 

BAGTE NYE HVIDLØG MED SPRØDE RUGBRØDSFLAGER OG VESTERHAVSOST

 

4 personer
 

  • 4-6 hele friske hvidløg (alt efter størrelse)
  • 10 kviste frisk timian
  • 3 spsk. olivenolie
  • 10 hele sorte peberkorn
  • 2 spsk. æbleeddike
  • 1 spsk. groft havsalt 
  • 50 g vesterhavsost eller anden fast ost af god kvalitet (høost, parmesan eller pecorino)
     

Læg de hele hvidløg op i et ildfast fad. Kom olie, eddike, timian, peberkorn og salt henover. Bag hvidløgene ved 150° i 45-50 min., til de er let gyldne på ydersiden og helt bløde og møre indeni. Tag hvidløgene ud af ovnen, og lad dem stå og køle af i 10 min. Servér hvidløgene på et fad med store flager af ost og de lune sprøde rugbrødsflager til. Spis retten som en lille forret eller som tapas, hvor man moser hvidløgene ud med en ske og smører dem på rugbrødsflagerne.
 

Sprøde rugbrødsflager

  • 16-20 skiver rugbrød, skåret helt tyndt
  •  2 spsk. olivenolie
  •  havsalt
     

Læg brødskiverne på et stykke bagepapir, og dryp med olivenolie og lidt havsalt. Bag skiverne ved 170° i 10-12 min., til de er helt sprøde og let gyldne. Servér dem lune.
 


BROMBÆRTÆRTE MED MASCARPONE-CREME OG KARAMEL

 

8 personer
 

Mørdej

  • 50 g smør
  • 50 g flormelis
  • Lidt salt
  •  100 g hvedemel
  • Fintrevet skal af ½ appelsin
  • Korn af ½ stang god vanilje
  • 1 æggeblomme
  • 1-2 spsk. mælk
     

Creme

  • 250 g mascarpone
  • 2½ dl piskefløde
  • Korn af ½ stang god vanilje
  • Fintrevet skal af ½ appelsin
  • 3 spsk. flormelis
     

Fyld

  • 300 g brombær
  • 100 g smeltet mørk chokolade
     

Karamelsauce

  • 50 g farin
  • 60 g smør
  • ¼ dl fløde
  • 1 knsp. salt
     

Drys

  • Flormelis
     

En smurt tærteform på 10 x 20 cm eller en rund på 20 cm. 
 

Pisk smør, flormelis og salt sammen med elpisker eller i en foodprocessor. Tilsæt hvedemel, appelsinskal, æggeblomme og vanilje, til dejen er som brødkrummer. Saml dejen med mælk til en glat kugle. Pak den i husholdningsfilm, og lad den hvile i køleskab i mindst 1 time. Rul dejen ud. Beklæd formen med dejen, og fjern overflødig dej fra formens kant. Forvarm ovnen til 180°, og bag tærtebunden (se tip ovenfor!), til den er flot gylden. Afkøl bunden, og pensl den med chokolade.

Rør mascarponen helt glat. Pisk fløden til skum, og vend den med mascarponen. Bland vaniljekorn og appelsinskal med flormelis. Vend det i cremen; smør cremen ud på den afkølede bund, og fordel bærrene ganske let ovenpå. Kog ingredienserne til karamelsaucen sammen til en tyk sirup. Lad den køle af, og hæld den over tærten. Drys med flormelis. Servér straks, eller sæt den på køl indtil servering.
 

LÆS OGSÅ: RIVER COTTAGE | Sunde opskrifter fra morgen til aften