Tang – havets superfood
Foto: Magnus Klitten og Getty Images
MAD

Tang – havets superfood

Tang er meget mere end den halvslimede brune masse, der klistrer sig fast til din hud, når du har badet i havet. Tang er en fantastisk ingrediens i køkkenet, som kan tilføre maden sødme, salt og den eftertragtede umami-smag. Og så har tang en lang række gode egenskaber, der gør den til en decideret superfood.

Tang er en såkaldt superfood

Det vil sige, at den er rig på en lang række næringsstoffer, der er vigtige for vores sundhed. Tang er en god kilde til protein og essentielle aminosyrer, og derfor kan det bl.a. være et godt kosttilskud, hvis du er vegetar eller blot indimellem skruer ned for dit kødindtag.

Fiberindholdet i tang er højt – faktisk højere end i frugt og grøntsager. Derfor giver tang en god mæthedsfornemmelse, som holder længe og hjælper med at stabilisere dit blodsukker.

Forskere mener, at tang indeholder 10 gange så mange vitaminer og mineraler som landplanter. Tang er bl.a. en god kilde til kalk, som er vigtig for kroppens knogler, og jod, som kroppen skal bruge for at danne de hormoner, der regulerer stofskiftet. Du kan hurtigt få dækket kroppens behov for jod ved at spise tre gram tørret tang om dagen eller 20-25 gram frisk tang. Desuden indeholder tang umættede og essentielle fedtsyrer og er derfor også en god kilde til omega 3 og omega 6. Tang er også rig på magnesium, zink og B12-vitamin.

LÆS OGSÅ: SUNDHED | Derfor skal du spise tang

Tangens smag og duft

Alle tangarter smager lidt af hav, men de har også en meget forskellig smag, som ændrer sig, alt efter hvordan du bruger tangen i maden.

Frisk sukkertang dufter friskt af hav og smager mildt af salt, en anelse skaldyr og lidt af agurk. Konsistensen er let knasende og al dente, og bladene bliver op til tre meter høje. Den tørrede sukkertang er lidt mere syrlig, dufter let af lakrids og er knitrende sprød.

Søsalat smager dejligt af hav og også meget grønt, dvs. a la grønne grøntsager som fx spinat. Søsalatens blade kan blive op til 20 cm brede og bølgede i kanten.

Den rødlige carrageentang dufter intenst af havvand og lidt af skovbund og svampe. Smagen er salt og skaldyrsagtig, mens konsistensen er sej og svær at tygge igennem.

Tanghøst

Tang er efterhånden blevet let at få fat på, og du kan købe forskellige typer tang i velassorterede supermarkeder og hos helsekostbutikker, bestille det hos fiskehandleren eller på nettet. Og så kan du selv høste den, hvis du har lyst.

Miniguide til succesfuld tanghøst:

Høst i rent vand: Vurder om såvel vand som tang ser rent ud, og høst udelukkende i vand, hvor der er gennemstrøm. Undgå havne og steder med spildevand og kloakudløb.

Saml kun helt friskopskyllet tang, eller høst det direkte i vandet: Når du skal vurdere, om tangen er frisk, så vær opmærksom på, at vand og tang skal dufte friskt og lækkert af havvand

Spis kun ren tang: Der må ikke være mikroalger og begroning (hvor det ser ud, som om tangen er pakket ind i vat) eller små hvide kalkorme på tangen. Finder du det på en alge, kan det dog sagtens være, du kan finde andre alger i samme område, som fint kan spises.

Giv et abonnement i julegave - vælg mellem 17 forskellige blade og magasiner - KØB HER

Læs mere om: