ramen-rykker-smag-paa-japan-i-danmark
Foto: PR og Fra bogen ’Ramen – Japanske nudler og småretter’
MAD

TREND | Ramen rykker – smag på Japan i Danmark

Japanerne har mindst lige så travlt, som vi har i vores del af verden, og de holder færre ferier. Alligevel lever de længere. Måske fordi de spiser anderledes? Ramen – som ikke har mange lighedspunkter med de ‘cup noodles’, du spiste i 90’erne – er japanernes hofret nummer et, og nu skal danskerne også gå på ramenbar.

Vidste du, at sushi langtfra er den mad, der bliver spist mest af i Japan? Det, som japanerne spiser allermest af, er nudelsuppe – ramen. Det forklarer Zoë Escher, der er uddannet sushikok og sakesommelier og kender Japan og den japanske (mad)kultur indgående.

– Der ligger ramenbarer og -spisesteder på alle gader i Japan. Når japanerne er på vej hjem fra arbejde, hopper de lige ind og spiser en ramensuppe. Det tager fem minutter at lave og fem minutter at slubre i sig, siger hun.

Og nu kan danskerne slubre med. Flere ramenrestauranter er åbnet i både København og Aarhus, hvor efterhånden imperiske Mikkeller – der begyndte som hjemmebrygget øl – står bag Ramen to Biiru, som ligger på både Nørrebro og Vesterbro.

ramen-nudler-kyllinge-eller-hønsefond
Foto: PR og Fra bogen ’Ramen – Japanske nudler og småretter’

Og hvis du bliver bidt af smagen – eller ikke lige kommer forbi de to byer – kan du lave ramen derhjemme, under kyndig vejledning af den svenske kok og madskribent Tove Nilsson, som lige har udgivet kogebogen ‘Ramen – japanske nudler og småretter’.

Zoë Escher kalder det ‘en løbende tendens’ at hente kulinarisk inspiration i Japan – og lige nu er det så ramen, der hitter.

– Jeg tror, det bl.a. handler om, at vi er blevet opmærksomme på, at japanere er det folkeslag, der lever længst. De har mindst lige så travlt, som vi har, og de har færre ferier – alligevel lever de længere og evner at finde ro i hverdagen, og det hænger måske sammen med det, de spiser, siger hun.

LÆS OGSÅ: OPSKRIFT | Asiatisk nudelsalat med grillet tun

En ramensuppe er ‘tilpasset en travl hverdag’ – man indtager den som regel alene ved en lang bardisk uden at snakke med nogen. Hurtigt og effektivt. Men også sundt. Ramen er et helt og nærende måltid – en langtidskogt fond tilsat kød eller fisk, nudler, grøntsager og evt. æg og tang. Alt, du behøver, i én skål. Den findes i et hav af varianter, og ligesom med danske frikadeller har hver bedstemor sin egen opskrift, som familien synes er ‘den rigtige’, forklarer Zoë Escher.

ramen-takiniku-ramen-opskrift
Foto: PR og Fra bogen ’Ramen – Japanske nudler og småretter’

Her kan du spise ramen

LÆS OGSÅ: TREND | Vegetarmad hitter på en ny måde

Læs mere om: