matcha
Denise Ginley
MAD

Matcha | Brug det til mere end bare te

Vi har efterhånden alle hørt, præcis hvor fantastisk matcha-teen er. Men hvad så, hvis man ikke er en te-person, eller hvis man bare ikke har lyst til te, når sommerens varme er over os? Det er så heldigt, at selvom man ikke drikker te, kan man stadig nyde matchaen ved at bruge i det i forskellige opskrifter. Her er tre opskrifter fyldt med farve, energi og ikke mindst matcha!

Brug matcha til mere end bare te

Vi har tidligere skrevet om hvor fantastiske den japanske te matcha er (læs om artiklen om matcha her). Med sin evne til at sænke kolesterol, give en masse energi samt sit indhold af antioxidanter er det grønne pulver noget nær et mirakel. Og så er det oven i købet smukt!

LÆS OGSÅ: Hvad er matcha-te, og hvad er den godt for?

Men nu når den danske sommer nærmer sig (og dermed forhåbentlig også lidt varme) lægger vejret måske ikke op til en kop varm te. Her overrasker matchateen dog igen! Takket være sin pulverform er det super let at bruge i alle mulige andre sammenhænge end blot som te. Derfor har vi samlet tre bloggeres bud på lækre opskrifter. så man kan holde matcha-niveauet ved lige selv i varmen!

Opskrift på Matcha Mojito

På bloggen 40 aprons kan man finde alt fra paleo til veganske opskrifter. Som bloggens navn måske antyder, har Cheryl Malik mange hatte – eller forklæder – på og binder sig derfor ikke blot til én type diæt. Denne gang har hun kastet sig over en fantastisk matcha mojito, der takket være matchaen og rommen er både godt for kroppen og for sjælen – siger Cheryl hvertfald selv.

Ingredienser:

Simpel matcha-sirup:

  • ⅓ kop sukker
  • ⅓ kop vand
  • ½ tsk matchapulver

Matcha Mojito:

  • 5 mintblade og lidt til pynt
  • 60 milliliter god hvid rom
  • 30 milliliter vodka
  • 45-60 milliliter af den hjemmelavede matcha-sirup afhængigt af hvor meget matcha-smag og sødhed du foretrækker
  • Danskvand

For at lave matcha-siruppen skal du:

  1. kombinere sukker og vand i en lille gryde ved høj varme. Lad det nå kogepunktet og pisk indtil sukkeret er helt opløst og fjern det derefter fra varmen.
  2. Put matchapulveret i en lille skål og hæld lidt af siruppen i for at lave en sirup. Pisk hurtigt indtil siruppen er helt glat.
  3. Hæld resten af siruppen i og pisk indtil det er glat.
  4. Put det i en lufttæt beholder og sæt det i køleskabet og lad det køle af.

For at lave matcha mojitoen skal du:

  1. Riv mintbladene i mindre stykker og læg dem nederst i et højt glas.
  2. Knus bladene med en morter eller bagsiden af en ske.
  3. Tilføj rom, vodka og matcha siruppen og rør rundt for at blande det hele.
  4. Tilføj et par håndfulde isterninger så det fylder omkring ⅔ af glasset.
  5. Fyld resten med danskvand
  6. Pynt med mintblade.

Cheryl Malik

LÆS OGSÅ: Skønhedsredaktørens majfavoritter

Opskrift på rå matcha trøfler

Amerikanske Laura er veganer og deler på sin blog A sunshine mission deler hun sine spændende opskrifter, der som oftest er gluten-fri og raffineret sukker-fri. Også på hendes instagram deler hun billeder af disse lækre opskrifter. Man kan ikke undgå at blive lidt inspireret – og sulten! Her er en typisk sunshinemission opskrift på veganske, glutenfri, fri for raffineret sukker og rå matcha trøfler – med kun tre ingredienser!

Ingredienser:

  • 1 kop dadler, uden kerner
  • 1 spsk mandelsmør
  • Matchapulver

Instruktioner:

  1. Blend dadlerne i en foodprocessor indtil de bliver til en klistret masse
  2. Tilføj mandelsmørret i foodprocessoren indtil det hele er blandet. Massen vil blive rigtig klistret, hvilket kun er godt.
  3. Læg massen i en skål og sæt det i fryseren, udækket af ti minutter.
  4. Form derefter massen i små bolde og rul dem i matchapulveret.
  5. Læg i fryseren igen og lad dem køle af.

Matcha Karamel trøfler
Laura Fairchild

LÆS OGSÅ: Ellen Hillingsø: Sådan holder jeg mig sund

Opskrift på mørk chokolade matcha dadel barer

Bloggen Little Market Kitchen handler helt simpelt om hjemmekokken Denise’s kærlighed til mad. På taget over hendes lille lejlighed i Manhatten gror hun urter og grøntsager og finder altid nye måder at bruge de hjemmedyrkede sager på. I denne opskrift er der vist ikke noget fra haven i, men den er til gengæld paleo-venlig, vengansk og glutenfri – men stadig fyldte med smag og energi.  

Ingredienser:

Til omkring 12 store eller 24 mindre barer

  • 255 gram udstenede dadler
  • ⅓ kop kakaopulver
  • 110 gram mandler
  • 2 spsk matchapulver
  • 2 spsk kokossmør
  • ⅓ kop kokosflager
  • 2 spsk ahornsirup

Instruktioner:

  1. Hvis du bruger hele mandler skal disse først blandes i en foodprocessor indtil de er i helt små stykker.
  2. Bland alle ingredienserne i foodprocessoren og blend til de alle er helt mikset. Massen kan enten forme sig som en bold eller som flere små klumper alt efter hvilken foodprocessor du bruger.
  3. Når alle ingredienserne er helt blandet (efter godt to minutters blenden) sluk så foodprocessoren.
  4. Læg massen ud på et stykke bagepapir og begynd at forme det til en firkant. Ved at bruge dine hænder form da et rektangle der er omkring 2-2,5 cm tyk.
  5. Pak massen ind i bagepapir og lad det køle af på en flad overflade i køleskabet i mindst to timer før du skærer barerne ud.
  6. Drys lidt matchapulver udover massen.
  7. Begynd derefter at skære barerne ud i en ønsket størrelse.
  8. For at opbevare barerne læg da et stykke bagepapir imellem dem så de ikke klistrer sammen i køleskabet. 

Køb din matcha te online her

Nyhedsbrev

Læs mere om: