3 internationale designere, du skal kende til
Foto: Mondadori og Getty Images
TRENDS & STYLING

MODE | 3 internationale designere du skal kende lige nu

De er ikke ukendte, men heller ikke helt etablerede endnu. Her er tre internationale designere, der helt sikkert kommer til at tegne moden de næste mange år.

Disse 3 internationale designere skal du kende til - for de kommer til at forme moden i fremtiden.

Wales Bonner, designet af Grace Wales Bonner

Hun laver herretøj, kvinder gerne vil eje. Sådan beskriver man måske bedst den 26-årige engelske designer Grace Wales Bonner, der sidste år vandt Louis Vuittons designpris for unge designere. Hun henter inspiration fra både det britiske og det, mange kalder den sorte kultur. Den er hun selv en del af via sin jamaicanske far, og hun udforsker – og udfordrer – den sorte mands seksualitet, hans køn og hans rolle. Tøjet er feminint og til tider decideret kvindeligt, fx når de atletiske herremodeller betræder catwalken i kjoler, men for Bonner findes forskellen mellem kønnene ikke.

– Jeg vil ikke nødvendigvis bryde mine kollektioner op i herre- og damebeklædning, siger hun selv til britisk Elle.

Hendes design er udført i et håndværk, hun roses for internationalt, og det er især i udsmykningerne, hvad end de er subtile eller bærende, at Bonners talent rigtig kommer til syne. Både på grund af det visuelle, selvfølgelig, men især på grund af hendes evne til at vurdere, hvor, hvornår og hvordan de skal pryde tøjet.

LÆS OGSÅ: TENDENS | Der er gået politik i moden

Jacquemus, designet af Simon Porte Jacquemus

De asymmetriske snit, de overgjorte silhuetter og de ofte spændte skuldre går igen, når Simon Porte Jacquemus, den 27-årige franske designer bag modehuset Jacquemus, to gange årligt viser sine kollektioner ved modeugen i Paris. Jacquemus begyndte sin karriere som 19-årig i japanske Comme des Garçons’ butik i Paris i dagtimerne, mens han syede sit eget tøj derhjemme om aftenen. Folkene bag Comme des Garçons, Adrian Joffe og Rei Kawakubo, blev fans og støttede op om deres medarbejders ambitioner, og snart fik han lov til at sælge sine kreationer i deres butik. På trods af den japanske indflydelse, som han også selv italesætter, er Jacquemus’ design ærkefransk, og han bliver rost for sit moderne take på parisisk mode. Fx leger han gerne med de klassiske blå og hvide Breton-striber, man kender fra den franske flåde, og sætter dem ind i en ny kontekst.

Simone Rocha, designet af Simone Rocha

Hun var aftenens stjerne, da hun blev hædret som årets designer ved den seneste British Fashion Awards. En pris, hvis lillesøster – årets upcoming designer – hun løb med for blot tre år siden. Det er altså gået stærkt for den 31-årige irer Simone Rocha – ikke at forveksle med franske Rochas, hvis sko du måske kender. Simone Rocha repræsenterer en ny form for femininitet, hvor en enorm detaljerigdom med broderi og blonder får et nærmest råt udtryk, fordi farvepaletten, tekstilerne og ikke mindst silhuetterne er mere tomboy end girly. Det er en næsten feministisk stilart, der er kommet, fordi kvindelige designere har taget definitionen af kvindelighed tilbage, og den viser ligesom hendes tøj og accessories, at femininitet og ‘det fine’ sagtens kan – og ligefrem altid burde – blive associeret med styrke.

LÆS OGSÅ: Sæsonens 10 smukkeste mode-kampagner