Udvalgte sneakers
Foto: AOP og PR
TRENDS & STYLING

MODE | Ikoniske sneakers og deres nyfortolkninger

Vi kender alle den originale Converse sko: All Stars, og Adidas-skoen med de genkendelige striber - men hvilke andre ikoniske sneakers, har vi trasket rundt i flere timer for at få fingrene i, og hvilke sneakers har udmærket sig særligt?

IN giver dig et indblik i historiens mest betydningsfulde sneakers, og hvorfor netop disse gjorde et ekstra indtryk på os. Har du endnu ikke helt styr på din sneakers-historie, eller hvilke sko du, med sikkerhed kan investere i? Så tag et kig igennem sneakers-tidslinjen her.

Nederst i artiklen findes et galleri, hvor du kan se og shoppe de originale sneakers og deres nyfortolkninger.

Converse All Stars

1917 kommer de første sneakers til verden, da Converse lancerer deres All Star model. Chuck Taylor adopterede skoen fra fodboldens verden og videreudviklede den derefter til en basketballsko. Siden hen er den blevet til en livsstils-sneakers, som de fleste kender til. Og hatten af for Converse, for at have bibeholdt det nøjagtigt samme design gennem næsten 100 år.

Adidas Gazelle

1968 blev en af tidens mest populære Adidas-sko, Gazelle, produceret. Nogle tror, at skoen er opkaldt efter sprinteren Wilma Rudolph, som blev kaldt ’The Black Gazelle’, men det siges, at hun gik på pension fire år før, skoen kom på markedet. Skoen blev adopteret af engelske fodboldfans, der hurtigt gjorde den til et fast element i fankulturen.

Puma Suede

1968 blev året hvor Puma lancerede den stadig populære sko Suede, som for nogle er bedre kendt som Clyde, der er opkaldt efter den store basketballstjerne fra Knicks, Walt Clyde Frazie. Sidenhen fik skoen sin plads på både hiphop- og breakdancescenen, hvor den dansede sig til en plads i folkets hjerter, hvor den stadig er den dag i dag.

LÆS OGSÅ: Sådan bruger du sneakers, når du ikke længere er i dine 20’ere

Adidas Stan Smith

1971 bliver endnu et par sneakers udødeliggjort, da den amerikanske tennisspiller, Stan Smith, vinder US-Open iført i det, som dengang hed et par Adidas Robert Haillet. I dag ejer de fleste et par af disse ikoniske sneakers. Skoene har særligt taget revanche inden for de seneste år, hvor highend brands som Alexander McQueen og Gucci sågar har hentet inspiration fra den oprindelige Adidas Stan Smith.

Nike Cortez

1972 introduceres løbeskoen for første gang under De Olympiske Lege i München. Dette var Nikes første mesterværk, som efterfølgende blev gjort ikonisk, da Tom Hanks løb det halve af USA rundt i disse sko, i filmen Forrest Gump.

Vans Slip on

1977 bliver vans #98 indført i sneakerens historie. Med hjælp fra skateboardere og BMX-ryttere, bliver Vans Classic Slip-Ons i den oprindelige Slip-On silhuet, blevet et kendt ikon gennem generationer. Efterfølgende er den populære model blevet nyfortolket flere gange, hvor brands som Céline og Valentino har fremvist sko med inspiration herfra.

LÆS OGSÅ: Bliv klogere på moden | Designersneakers og historien bag

New Balance 990

1982 blev de første New Balance-sneakers produceret. Siden hen er de blandt andet blevet båret af kendisser som Steve Jobs, Ben Affleck og Hillary Duff. Skoen blev i 2012 sat i produktion igen, og fik sit andet gennembrud i det senmoderne samfund, hvor den blev set på hvert gadehjørne i København.

Nike Air Jorden 1

1984 var året Nikes sneakers, Air Jordan, blev gjort ikoniske, da de originale sneakers i sort og rød blev gjort forbudt i NBA, grundet en overtrædelse af turnerings farveregler. Det stoppede dog ikke Michael Jorden, som alligevel bar dem, og måtte hver gang han betrådte banen med dem, modtage en bøde på 5.000 dollars. Dette gjorde blot skoen endnu mere unik og omtalt, hvilket også banede vejen for dens ikoniske plads blandt Nikes sneakers. Siden hen, er der blevet lavet tonsvis af versioner af den originale sko, og vi giver dig derfor en af de nyeste fortolkninger nedenfor i galleriet.

Reebok workout plus

1990 udgav Reebok en nyere version af den originale 1986-model: Workout. Den var oprindeligt beregnet til fitness, men blev hurtigt til en livsstilsko de fleste gerne ville have fødderne i. 

Se de originale sneakers og deres nyfortolkninger her i galleriet:

Udvalgte originale sneakers | MODE

LÆS OGSÅ: SHOPPING | Sådan bruger du dine forårsitems nu

Læs mere om: