Nytårsmenu med lam
GÆSTEMENU

Nytårsmenu: Lam med vagtelæg og sellerifritter

Sæt lam på din nytårsmenu med denne opskrift på lam med vagtelæg og sellerifritter. Dine gæster vil takke dig for det!

Lam er et oplagt valg til din nytårsmenu, og den her opskrift med vagtelæg og sellerifritter vil helt sikkert overraske og imponere dine nytårsgæster. Hvis du også er på jagt efter den perfekte forret og den sødeste dessert til din nytårsmenu, så har vi samlet en masse muligheder til at fuldende din nytårsmenu lige her: Sammensæt den perfekte nytårsmenu

Nytårsmenu: Lam med vagtelæg og sellerifritter

6 personer

Ingredienser til din nytårsmenu med lam...

Lam:
  • 1.200 g lammekrone (lammeryg)
  • 4 fed hvidløg
  • 4 stilke timian
  • skal fra ½ usprøjtet citron
  • salt og friskkværnet peber
Enebærsky:
  • 2 skalotteløg i skiver
  • 20 tørrede enebær
  • 1 spsk. olie til stegning
  • 1 kvist timian
  • 1 spsk. sukker
  • salt og friskkværnet peber
  • 2½ dl rødvin
  • 3 dl kalvefond (eller brun fond fra slagteren)
  • stegesky fra lammestegen
Pocherede vagtelæg:
  • 1 l vand
  • 3 spsk. eddike
  • 6 vagtelæg
Pynt:
  • maltmel (fås hos bl.a. Irma, specialkoebmanden.dk, fruhurup.dk)
  • flagesalt
  • blomsterbrøndkarse (eller almindelig brøndkarse eller havesyre)
Sellerifritter: 
  • 1 stor knoldselleri
  • 400 g andefedt (fås hos din lokale slagter)
  • 7 dl olie til fritering

​Læs også: 10 forretter til din nytårsmenu

Sådan laver du din nytårsmenu med lam...

Lam: 
Tænd ovnen på 180°. Rids fedtsiden på lammet. Steg kødet på en tør pande med fedtsiden nedad. Vend kødet, når fedtsiden er blevet gylden, og steg videre i 1 minut.
Pil hvidløgene, og hak dem fint. Hak timian fint. Bland hvidløg, timian og fintrevet citronskal, fordel det på kødet, og krydr med salt og peber.
Steg kødet færdigt i ovnen i 12-15 minutter. Lad det hvile i 5 minutter, før du skærer det ud i tykke skiver. 
Enebærsky:
Skær skalotteløg i tynde skiver, og knus enebærrene i en morter. Varm olien op på en pande, og rist løg, enebær, timian, sukker, salt og peber. Hæld rødvin ved, og kog blandingen, til der kun er en tredjedel af væsken tilbage. Tilsæt fond, og kog det op, til der igen er en tredjedel af væsken tilbage. Sigt saucen gennem en si, og tilsæt lidt af stegeskyen fra lammestegen. Varm skyen igennem, og smag til med sukker, salt og peber. 
Pocherede vagtelæg:
Bring vandet i kog i en stor sauterepande, og hæld eddike i. Slå 1 æg ud i en lille skål. Pisk i vandet med et piskeris, så der opstår en hvirvelstrøm. Hæld forsigtigt ægget i, og lad det koge i 45 sekunder. Når ægget bliver lagt i, vil der dannes overskydende æggehvide, som skal fjernes. Tag ægget op af vandet med en hulske, og læg det i en skål med isvand. Gentag denne fremgangsmåde med alle 6 vagtelæg. Opbevar æggene i skålen med isvand i køleskabet, til lige før de skal anrettes. 
Sellerifritter: 
Skræl knoldsellerien, og skær den i ensartede stave på 1½ x 1½ x 8 cm. Bring andefedtet i kog i en gryde, og kog sellerifritterne møre i andefedtet – det tager ca. 8 minutter. Varm i mellemtiden fritureolien godt op i en anden gryde, og dybsteg de forkogte sellerifritter heri, til de er gyldne og sprøde på overfladen.