HÅR

Sådan kommer du af med fedtet hår

Hvorfor fedter dit hår mere end andres? Og er der noget, du kan gøre for at gøre dit hår mindre fedtet? Læs med her, og bliv klogere på fedtet hår.

Fedtet hår kan give et hak i selvtilliden. Mange vil forbinde fedtet hår med dårlig hygiejne, men det er faktisk ikke tilfældet. Ofte er fedtet hår nemlig et resultat af for meget hårvask, som stimulerer hovedbundens produktion af talg.

Hovedbundens produktion af talg er styret af vores hormoner og derfor helt individuelt. Heldigvis er der ting, du kan gøre for at dæmpe din fedtede hovedbund.

LÆS OGSÅ: 6 hårtips fra hertuginde Meghans frisør

Hvorfor får man fedtet hår?

Man får fedtet hår, fordi der produceres for meget talg i ens hovedbund. Det produceres i hovedbunden for at beskytte huden mod at tørre ud, samt snavs og bakterier. Talg består primært af døde hudceller og er vigtigt for at huden kan opretholde sin naturlige balance.

Hvis ens hår fedter meget, kan man dog ændre sine vaner, så hovedbunden producerer mindre fedt.

Sådan får du mindre fedtet hår

LÆS OGSÅ: Her er hårprodukterne, du lige så godt kan købe billigt

1) Vask håret mindre

Når du vasker håret, vasker du det naturlige hudfedt væk. Dermed begynder talgkirtlerne at producere mere talg for at kunne følge med. Derfor kan man opleve at have fedtet hår kort tid efter hårvask. Eksperimentér med mængden af ugentlige hårvaske, og find ud af, hvad der fungerer for dig. Husk at det kan tage tid for dit hår at tilpasse sig de nye vaner.

LÆS OGSÅ: Derfor skal du vaske håret mindre

2) Skift din shampoo ud

Vask dit hår i mild shampoo, og brug balsam, som ikke irriterer din hovedbund unødvendigt og blusser yderligere op for den sarte og fedtede hovedbund. Du har heller ikke brug for fugtgivende shampoo og balsam, hvis dit hår fedter meget. Undgå derfor produkter med ord som ’moisturizing’, ’hydrating’ og ’smoothing’. Læs også deklarationen bag på din shampoo, og undgå produkter med ingredienserne Sodium Lauryl Sulfate (SLS) og silikone.

LÆS OGSÅ: Style dit hår med tørshampoo

3) Du bader i for varmt vand

Skru ned for varmen i badet. Varmt vand er ikke gavnligt for håret og hovedbunden – eller huden i det hele taget.

4) Trap ned på tørshampoo

Tørshampoo er godt til at suge overskydende fedt i hovedbunden, men skal bruges med måde. Pas på med at benytte alt for meget tørshampoo, da det i værste fald kan kvæle din hovedbund og skabe endnu større problemer med fedtet hår og hovedbund.

LÆS OGSÅ: Sådan gør du dit brusebad mere bæredygtigt

5) Vask håret i æblecidereddike 

Lav en blanding med med halvt vand og halvt æblecidereddike, og lad den trække i håret i et par minutter. Ud over at få bugt med fedtet hår, så styrker den håret, udglatter krus og renser håret for misfarvninger fra pool eller gamle vandrør. 

Derudover kan dine kostvaner bidrage til fedtet hår. En ensidig kost resulterer i vitamin- og mineralmangel. Underskud af B- og C-vitamin kan sende hovedbunden ud af balance.

LÆS OGSÅ: 9 hår-tricks, du ikke kender!

Læs mere om: