SUNDHED & TRÆNING

Det bedste og værste at indtage før sengetid

Har du søvnproblemer, skal du måske overveje en ekstra gang, hvad du spiser og drikker om aftenen inden sengetid. Der er nemlig nogle føde- og drikkevarer, der enten kan skade eller hjælpe din søvn på vej, siger søvnekspert Russell Rosenberg, ph.d. og leder af National Sleep Foundation. Se hvilke det drejer sig om i artiklen.

Det er bestemt ikke sjovt at have søvnproblemer og ligge og vende og dreje sig i sengen i flere timer hver aften. Det går ud over næste dags opgaver, og det bliver svært at overskue hverdagen. Her er nogle eksempler på de bedste og værste madvarer, som har stor betydning for din søvn:

LÆS OGSÅ: Sengetid? Her er de 10 bedste tips til at få en god nattesøvn

De bedste mad- og drikkevarer at indtage før sengetid

KIRSEBÆR
Kirsebær har faktisk et naturligt indhold af melatonin, som hjælper kroppens naturlige døgnrytme, udtaler Keri Gans, der er diætist og forfatter til bogen 'The Small Change Diet'. Et mindre studie har faktisk også vist, at lidt kirsebærjuice inden sengetid forbedrede søvnen hos voksne, der led af kronisk søvnløshed.

LÆS OGSÅ: Guide til bedre søvn

MÆLK
Mange har prøvet varm mælk med honning mod søvnløshed, og der er måske noget om det. Mælk indeholder nemlig aminosyren tryptofan, som serotonin dannes ud fra. Et højt indhold af serotonin i hjernen har bl.a. en afstressende, beroligende og smertestillende virkning, og det gør det måske lettere for dig at falde i søvn. Tryptofan findes også i bl.a. tun, skinke, æg og sojabønner, men det er mere optimalt med mælk inden sengetid, så du ikke sætter fordøjelsen på overarbejde.

BANANER
Måske man skulle supplere et glas mælk med en banan, for bananer indeholder magnesium og kalium, som virker muskelafslappende. De gode kulhydrater i en banan virker også mættende og hjælper dig med at blive søvnig.

- Bananer er virkelig gode for vores sundhed generelt. Vi har brug for kalium til vores hjerte og kognitive funktioner, siger Russell.

KALKUN
Kødet indeholder ligesom mælk også tryptofan, som hjælper på serotonin-niveauet.

- Du skal drikke en del mælk og spise meget kalkun, før det har en effekt. Men hvis du har brug for et lille skub i den rigtige retning, kan det hjælpe, siger Russell.

Forkæl dig selv med et abonnement på IN og få en eksklusiv gave - KØB HER

De værste mad- og drikkevarer at indtage før sengetid

VIN
Det kan godt være, du falder hurtigere i søvn efter et glas vin, men alkohol ødelægger faktisk din søvn. Du sover simpelthen lettere og dårligere, selvom du typisk falder hurtigere i søvn. Ifølge Health.com har en undersøgelse vist, at et glas bourbon eller vodka med koffeinfri sodavand inden sengetid blandt kvinder betød, at de fik 19 minutters søvn mindre, og at kvaliteten af søvnen blev dårligere.

- Alkohol gør også din snorken værre, så det vil både påvirke dig og din sengepartner, siger Russell.

KAFFE
Der er koffein i kaffe, og det kan give dig søvnproblemer. Faktisk påvirker kaffen din søvnkvalitet, selvom du ikke umiddelbart tror, at aftenkaffen giver problemer. Der er selvfølgelig forskel på, hvor følsom man er over for koffein, og hvor vant til koffein man er. Skift evt. til koffeinfri kaffe eller te inden sengetid.

LÆS OGSÅ: 6 grunde til at spise flere blommer

CHOKOLADE
Spiser man et stykke chokolade til kaffen, er man virkelig dårligt stillet i forhold til søvnen. Chokolade indeholder nemlig også koffein - særligt den mørke variant - så kaffe og chokolade giver dig faktisk en del koffein. Chokolade indeholder i øvrigt også theobromin, der stimulerer hjertet og søvnløshed.

STÆRK MAD
Nej, det er ikke nogen god idé at proppe sig med stærk mad til en sen middag. Ifølge Health.com har en undersøgelse fra Australien vist, at unge mænd, der enten brugte Tabasco eller sennep i maden, havde sværere ved at sove og falde i en helt dyb søvn end mænd, der ikke spiste så krydret mad. En stor portion krydret, fed mad kan altså ødelægge søvnen for de fleste.

Kilde: www.Health.com

LÆS OGSÅ: SUNDHED | Derfor skal du spise ingefær